Д-р Парашкев Цветков, управител на Онкодиспансера: Скенер за 900 000 лв. аварира. А тази, дето го достави, иска пак да е шеф

03.08.2020 07:00 Радко Паунов
Д-р Парашкев Цветков

- Имаме милиони в сметките и това очевидно привлича проф. Илия Баташки 

- Няма акредитации на болници, тези, които поставят въпроса, не са в час, категоричен е онкологът

Д-р Парашкев Цветков е роден на 7 ноември 1961 г.
Завършил е медицина в Медицинския университет в Пловдив. Хирург-онколог с над 30 г. стаж и специализации за щитовидна жлеза, рак на гърдата и в пластично-реконструктивната хирургия.
Начело е на Комплексния онкологичен център от август 2017 г. Сега е един от претендентите в конкурса за управител на болницата.

- Д-р Цветков, какво се случи със скъпия скенер, за който бяха платени 900 000 лева и имаше уверения, че ще работи перфектно, за да обслужва пациентите на Комплексния онкологичен център в Пловдив?

- Така нареченият скъп скенер работеше с максимално натоварване. Извършваше 900 среза. Предполагаше се, че ще бъде натоварен и затова имахме уверения от предишния управител проф. Мариана Янева и нейния екип, че има подсигурена резервна рентгенова тръба. Оказа се, че такава няма. Вместо това има удължаване на гаранционния срок от 12 на 36 месеца. Сега сме в патова ситуация.

- Кога стана аварията?

- В сряда миналата седмица. Но има предистория. Преди да изтече гаранционният срок, фирмата доставчик правеше периодични проверки. Още миналата година предупредиха, че ресурсът на тръбата се изчерпва, независимо, че тя работи. Обърнах се с официално писмо към фирмата-продавач, с което поисках нова тръба. Остана глас в пустиня. След консултация с юристи се установи, че не ни се полага резервна тръба. И преди дни в процеса на работа апаратът аварира. Пристигна проверка от оторизирания сервиз на "Сименс". Бяха изгорели едни бушони. Смениха ги и на следващото пускане отново аварира. Крайното становище на проверяващите експерти е, че рентгеновата тръба е за смяна.

- Колко пациенти обслужва този скенер?

- Средно по 30 души на ден. Като на даден пациент не се прави изследване само на една анатомична област, а на две-три до пет. И на практика се изследва един пациент, а все едно са минали петима. Реално обслужваше по 500 души месечно.

- Сега къде ще бъдат изследвани?

- Длъжен съм при дадена ситуация да не оставя пациентите без скенер. Имаме сключен договор с МБАЛ "Св. Пантелеймон" и плащаме наем. Миналата година, когато нашият скенер не беше натоварен на сто процента, плащахме до 25 000 лева на месец. При сегашната ситуация средствата ще се увеличат.

- Според вас чия е вината този прехвален и скъп скенер така бързо да излезе от строя?

- Да ви кажа честно - не ми е работа да коментирам решения на съда. Обаче по-предишният управител на КОЦ-Пловдив д-р Красимир Вальов е изготвил само обществената поръчка за този скенер. И беше осъден. Реално сделката е осъществена от следващия управител проф. Марианна Янева с юриста и главния счетоводител на болницата. Кой е по-виновен? Този, който подписал сделката в лицето на проф. Янева или д-р Вальов, който я е подготвил?

- Но проф. Янева сега е сред кандидатите отново да оглави Комплексния онкологичен център. За поста ще се състезавате и вие, както и проф. Илия Баташки и още двама. Притеснява ли ви конкуренцията?

- Не искам да коментирам кандидатите, единствено ще отбележа, че проф. Янева е възрастен човек. Тя е 70-годишна. Нищо лошо. Но работата на управителя е толкова интензивна и напрегната, че не зная дали го проумява или го е направила с някаква комерсиална цел.

- Тя как реагира, когато се разбра, че скенерът, който е взет по нейно време, гръмна?

- Никак. А целият персонал е притеснен. Идват пациенти от цяла Южна България за специфични изследвания, според които ще се определи терапията им. Смущаваща е липсата й на реакция. А в същото време иска да управлява. Имам към нея уважение като към възрастен човек, постигнал научна степен. Но ако съм на нейната възраст, не бих се заел с такава отговорна работа.

- След вашето 3-годишно управление в какво състояние е Онкодиспансерът?

- Лечебното заведение е в относително добро финансово здраве и ресурсно е осигурено със специалисти. Печалбата ни за м.г. е 1,5 млн. лева. Но тя не се дължи на това, че едва ли не вземаме пари от пациенти. Абсурд. Поставени сме под стриктен контрол на здравната каса, която дава свобода на частните болници, но при нас такива волности няма. Дори контрастите, които във всички други лечебни заведение пациентите си заплащат, са за сметка на нашето заведение.

- Притеснява ли ви кандидатурата на проф. Илия Баташки, който бе начело на МВР болницата в София, а сега иска да оглави пловдивския Онкодиспансер?

- Бих попитал защо д-р Баташки не се кандидатира за управител примерно на Спортния диспансер, който е с дългове, а иска да оглави Комплексния онкологичен център? Отговорът е прост - нашето лечебно заведение има милиони левове по сметките си.

- А чувствате ли вина, че сте изпуснали срока за акредитация на Онкодиспансера?

- Тези, които се опитват да внушават това нещо, не са наясно с наредбите, които издава министерството на здравеопазването. Нека ги прочетат. Акредитацията като процедура е закрита с рамковия договор на 11 декември 2018 г. След това остава нормативен вакуум. Онкодиспансерът има акредитация до юни 2019 г. През декември същата година излиза новият вид, който не е акредитация, а оценка на възможността на здравните заведения да извършват обучение на специализанти и докторанти. Пак ще повторя - законово за лечебните заведения няма акредитации. Те имаха навремето задача да дадат звезди на болниците. Тези, които поставят с упрек този въпрос, явно не са в час.

- Конкурсът е във вторник. Какво очаквате?
- Каквото господ каже.

- Защо искате да продължите да управлявате?

- Когато поех Комплексния онкологичен център през 2017 г., беше в плачевно състояние. Болницата бе тотално дискредитирана, в незавидно финансово състояние. Здравната каса беше орязала лимитите и плащаше по-малко. Борих се 2 г. да ги върна.

- Как се отрази пандемията на работата ви?

- Намаляха пациентите в оперативните звена, в хирургията. Там стигнаха 15-20% отпреди извънредното положение. Химиотерапията отначало имаше малък спад, но после се възстанови. Това не се отрази обаче върху заплащането на персонала, което се пое от печалбата на болницата. Гордея се с целия екип, всички се напрегнахме, стигнахме нивото на работа преди пандемията и го надминахме. Успоредно и инвестициите продължават. Открихме във Втора база голям паркинг за 100 автомобила, 20 велосипеда и безплатна зарядна станция. Сега спешно трябва да построим сграда за нуклиарна медицина, където да се извършват изследвания за метастази в костите. Нашите пациенти ходят да ги правят в УБМАЛ "Св. Георги" и чакат с месеци. Пътуват до  други градове и дори в Турция. Общинският съветник от БСП д-р Атанас Баташки, син на проф. Баташки, повдигна въпроса защо КОЦ-Пловдив трябва да влага пари за нуклиарна медицина, като такава ще има в "Св. Георги". Сигурно не му е ясно, че университетската болница е конкурентна на нашата. Просто искат да ни пречупят ръцете. Ако продължа да бъда управител, няма да го позволя.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>