Карнавално шествие, концерти и фестивали днес в Пловдив

25.07.2020 08:00 24 часа Пловдив онлайн
Фестивалът Street food продължава

Богат на културни събития ще е съботният ден в Пловдив. Общината кани жителите и гостите на града на концерт на Духов оркестър – Пловдив, с диригент Николай Гешев, който ще започне в 17, 30 часа на стълбите на Каменица.

Инициативата за изнасяне на безплатни класически и джаз концерти на открито, която община Пловдив възроди, продължава и през следващите месеци.

Всяка събота надвечер с изпълнения на популярни класически произведения и евъргрийни ще се изявяват различни формации в Цар-Симеоновата градина, каквато е била традицията в града още през миналия век.

Ето датите на изявите на Духов оркестър-Пловдив:

25.07 Главната улица, стълбите на Каменица 17.30

01.08. Цар-Симеоновата градина - Виенски павилион 18:00

08.08 Цар-Симеоновата градина - Виенски павилион 18:00

15.08. Цар-Симеоновата градина - Виенски павилион 18:00

Днес започва и фестивалът за улични изкуства 6Fest, който включва две основни събития - улични музиканти в "Капана" и танцово-карнавално шествие по главната пешеходна улица на Пловдив. Петото издание на фестивала се провежда с подкрепата на община Пловдив като част от Културния календар на града за 2020 г. Входът е свободен.

В танцово-карнавалното шествие по “Княз Александър І” ще вземат участие 7 местни танцови групи от различни стилове като хип-хоп, зумба, суинг, салса, фолклор - “Dance Home”, “DS Mariposa”, “Елика”, “Emotion Dance”, “Зумба с Пепи”, “Lindy Hop”, “The Center”. Фестивалът призовава и пловдивчани да се облекат в карнавални костюми или да се маскират и да се включат в процесията заедно с танцовите формации.

Шествието започва в 19:00 ч. от площад "Централен" пред Централна поща, ще премине по главната улица "Княз Александър І" и ще стигне до Джумая джамия. По трасето ще има общо четири точки, на които групите ще танцуват - на площад "Централен" пред пощата, на фонтана пред община Пловдив (площад “Стефан Стамболов”), стълбите при паметника на Мильо и Джумая джамия пред Туристическия център.

Танцовото шествие ще има и свой водещ - това е актьорът Живко Джуранов, познат на пловдивската публика от играта си в Държавен куклен театър - Пловдив и Държавна опера - Пловдив. Шествието ще бъде предвождано от трима артисти на кокили от популярната и в Пловдив формация Театър на огъня и сенките Fireter.

Освен танцово шествие фестивалът за улични изкуства 6Fest ще оживи с музика творческия квартал "Капана". От 20 до 22 часа днес в "Капана" ще свирят улични музиканти - цирково- музикалната формация от Пловдив "Combino Project", импро-музикалната група “СътвоРиМи” с Мартин Петрушев и Константин Кучев и 12-годишният китарист Мерт Асенов. Ще може да видите музикантите от програмата на уличния фестивал 6Fest основно на три локации - сцена "Ядрото" на ул. “Загреб”, площадно пространство на ул. "Железарска" (зад Джумая джамия) и на ул "Златарска".

Подробности за 6Fest може да откриете на Фейсбук страницата

https://www.facebook.com/6fest.streetart

и в специалното Facebook събитие

https://www.facebook.com/events/895904417586919/

Пак днес пл.Централен, зоната над надлез на ул „Гладстон“ ще се проведе третият ден от Street Food & Music Festival. Гостите на ще се насладят на разнообразна музика, кулинарни демонстрации, стендъп комедия, театър, игри, работилници, вкусна храна и напитки! Най-добрите Street Food готвачи в България и ще демонстрират новите тенденции в съвременната култура на хранене. Освен това, популярни артисти и музиканти ще сготвят на живо някои от любимите си ястия и ще ни разкажат за своите тънкости в кухнята.

Хранителната арена ще бъде допълнена от множество барове, а паралелно с фестивала ще се проведе и Street GIN Fest, в която ще откриете интересни напитки от най-добрите марки и барове в Пловдив.

Входът е свободен за всички събития от програмата на фестивала, която може да разгледате тук - https://bit.ly/2ApTyyw Събитието се организира с подкрепата на Фондация „Пловдив 2019“.

Премиерен гала спектакъл от ежегодната поредица VIVA L'OPERETTA ще се състои на Античния театър. Началото е 21 часа. В програмата са включени фрагменти от оперетите „Бал в Савоя“ и "Виктория и нейния хусар", "Баядерка", "Принцесата на цирка", "Теменужката от Монмартър", "Страната на усмивките", "Паганини", "Фраскита" и още много музикални изненади, поднесени от солистите, хора, балета и оркестъра на Опера Пловдив!

Диригент - Константин Добройков

Режисьор - Георги Динев

Художник - Николина Костова - Богданова

Хореографи - Мариана Крънчева, Боряна Сечанова, Татяна Янева, Йеньо Лучей

Солисти:

Август Методиев, Вера Гиргинова, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Марк Фаулър, Светлана Иванова, Велин Михайлов – гост, Лилия Илиева – гост

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>