Здравко Димитров: В Пловдив лекуваме децата на Южна България, имахме нужда от нова клиника

14.07.2020 16:40 Радко Паунов
Здравко Димитров

- Благодаря не правителството за подкрепата, митрополията също дари голяма сума 

- Новото околовръстно шосе ще е 4,5 км дълго и широко 20 метра

- Г-н Димитров, удовлетворен ли сте, че Пловдив изпреварва София със строителството на педиатричната и онкохематологична клиника, след като лично финансовият министър увери, че държавата отпуска 17 млн. лева за нея?

- Искам да благодаря на правителството за тази подкрепа, за това че последователно следва политиката за опазване на детското здраве. Това е грижа за бъдещето на България и всеки вложен лев днес, утре ще ни се отплати. Голяма е и заслугата на ръководството на УМБАЛ „Св. Георги“, което проведе последователна и активна кампания в подкрепа на проекта - „Най-доброто за нашите деца и онкоболни“. В нея се включиха много хора, институции, общини. Пловдивската митрополия също дари голяма сума за изграждането на новия комплекс. Пловдив има прекрасни специалисти и новата модерна база ще им помогне да съберат на едно място своята експертиза и тя да бъде на разположение денонощно на нуждаещите се от лекарска помощ деца.

- Защо според вас градът се нуждае от такова лечебно заведение?

- Пловдив е център за лечение на хората от цяла Южна България, в това число и децата. Клиниката по педиатрия има специалисти за всички видове заболявания. В същото време сградите са остарели - едната е строена 1936 г., а другата 1982 г. Условията в тях не са добри. Градът се разраства, защото е най-бързо развиващият се индустриален център в България. Тук идват и работят млади хора от цялата страна, създават семейства, децата им се раждат растат и лекуват. Затова тази нова клиника е навременна и важна за града и нейното изграждане получи подкрепата на - председателя на Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и на д-р Даниела Дариткова, която е председател на Комисия по здравеопазване в парламента.

- Кога очаквате да има финансиране и за разширение на Околовръстното шосе, което вече не може да поеме трафика? Владислав Горанов увери, че това ще бъде факт всеки момент.

-  Очаквам тази седмица проектът да бъде представен в Агенция „Пътна инфраструктура“. Трасето е обявено за обект от национално значение, защото ще направи връзката с АМ „Тракия“ директна и в същото време ще разтовари тежкия трафик, който сега минава през Пловдив. Средствата за отчуждаването и строителството ще бъдат осигурени от правителството. Имаме уверение за това, защото още като областен управител започнах този проект и следя отблизо неговото развитие и като кмет. Новото трасе ще бъде с две платна с по две ленти и разделителна ивица по средата. Шосето ще е 20 метра широко и 4,5 км. дълго. Община Пловдив изцяло финансира проектирането. Предвиждаме изграждане и на шуморазделителна стена с дължина около 1,5 км. в района на жк "Тракия", тъй като пътят минава в близост до жилищните блокове.

- Кога ще започне самото разширение?

- В момента е в процес на проектиране. Много се надяваме съвсем скоро да започне и неговото изграждане. Имам уверението, че средствата за него ще бъдат осигурени.

- Според финансовия министър много средства държавата е наляла в Пловдив. Защо?

- Подкрепата на правителството е изключително важна, защото Пловдив се развива интензивно, индустрията расте, населението също. А от това и произтичат и редица предизвикателства, чието решаване минава през сериозни инвестиции в транспортната, образователната,  здравната, социалната и спортната инфраструктура. Подобрявайки я, ние създаваме благоприятна среда за хората, които живеят и се реализират тук, за бизнеса и за бъдещите инвеститори, които очакваме. Ще посоча, че само през тези година в града стартират проекти на обща стойност близо 440 милиона лева.

- На какъв етап е строителството на двата стадиона, за които държавата отпусна 37 млн. лева?

- Имаме готовност да обявим обществени поръчки за избор на изпълнители на стадионите веднага, след като се получи одобрение от Агенцията за обществени поръчки.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>