БСП се раздели, въпреки че мислят еднакво срещу Борисов (Обзор)

12.07.2020 22:22 Лиляна Клисурова
Стоян Мирчев, Крум Зарков, Христо Проданов, Атанас Зафиров и Бриго Аспарухов (от ляво на дясно) седнаха до лидерката Корнелия Нинова на брифинга й. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Ана Пиринска, Калоян Паргов, Кристина Сидорова и Боян Балев (от ляво на дясно) представиха изработената от членовете на пленума позиция.
Над 80 души се събраха за заседанието на пленума, но бяха взети стриктни здравни мерки заради пандемията COVID-19.
Сергей Станишев
Кирил Добрев
Красимир Янков
Валери Жаблянов

Опозицията на Нинова се събра на пленум, който тя обяви за нелегитимен и “сбирка по интереси”

За първи път без лидера на заседание на Националния съвет

Дори тогава, когато мислят еднакво, лагерите в БСП остават разделени. Социалистите го доказаха в неделя, след като двете групи - на лидерката Корнелия Нинова и на опозицията ѝ в партията, излязоха с две позиции по една и съща тема и с почти еднакви тези: Оставка на правителството и всички членове и симпатизанти на БСП да излязат на протестите.

Разделението дойде от начина, по който това бе направено - рано сутринта лидерката даде сама изявление за медиите, а през деня членове на Националния съвет излязоха с обща партийна позиция, изработена след дискусия в пленума. Последната е по-остра, защото в нея има и критики конкретно към действията на държавното обвинение.

Спорът бе доколко заседанието на Националния съвет е легитимно. 74 от членовете му се регистрираха първоначално, но над 80 души се събраха в киносалона на “Позитано” 20. Заседанието бе по искане на 72-ма души (по устав са нужни подписите на 1/3 от 185-те членове). Не бе постигнат обаче необходимият кворум за вземане на решения - 93-ма души. Така Нинова обяви заседанието за нелегитимно и “сбирка по интереси” и не влезе в залата, въпреки че беше в кабинета си в централата. Не участва и нито един от нейните хора в Националния съвет.

Сред участниците бяха президентът на ПЕС Сергей Станишев, Антон Кутев, Драгомир Стойнев, Валери Жаблянов, Кирил Добрев, Красимир Янков, Калоян Паргов, Димитър Дъбов, Георги Гергов, Весела Лечева, Атанас Мерджанов, Михаил Миков, Георги Пирински, Атанас Костадинов, Явор Гечев, Явор Куюмджиев, Юрий Асланов, Ангел Найденов и много др.

“По устав, когато има нужните подписи, Нинова е длъжна да свика НС. Тя избра да не го свика, но това не означава, че НС може да заседава само когато тя прецени”, обясни Кутев. Той, Лечева и Жаблянов излязоха пред медиите, за да обяснят какво се случва. И обвиниха лидерката, че не е пожелала да изпълни устава.

Нито един от хората в залата не иска разцепление, увери Кутев. Искаме да върнем на партията общото начало,

БСП никога не е

била лидерска

партия

Опитваме се да възстановим ролята на Националния съвет срещу определени лидерски амбиции, без това да доведе до разцепление, каза още той. БСП се управлява чрез легитимните си национални органи, ние се различаваме коренно от ГЕРБ, която е еднолична и лидерска партия, допълни и Весела Лечева. Президентът на ПЕС Сергей Станишев обясни, че ако БСП иска да е алтернатива на “безобразието на ГЕРБ и този начин на ръчно управление, което заобикаля и руши институциите”, трябва да покаже, че уважава собствените си институции.

Участващите в заседанието обясниха, че искат изработването на партийна позиция, за да не стои БСП като пришита към протестите. Затова и първоначалният дневен ред, включващ вътрешнопартийни теми, бе сменен с обсъждане на протестите и мотивите по вота на недоверие.

“Това са интересите на българите. Ако нашите интереси съвпадат с тези на гражданите, значи сме уцелили ваксата”, каза Кутев.

Трябва да бъде подчертано, че БСП не може просто да участва в протестите като присъдружна партия, която няма собствена позиция и собствени политически искания, заяви и Валери Жаблянов. С една декларация, с неопределена и несигурна позиция, изразена от председателя в оставка, това не може да стане, допълни той.

Жаблянов обвини Нинова в “системен бойкот срещу националните органи”. Мантрата, че всеки, който е срещу мен, е с ГЕРБ, е изтъркана, абсурдна, допълни той.

Веднага след това Нинова даде пресконференция, но вече не сама. До нея седнаха Крум Зарков, Атанас Зафиров, Бриго Аспарухов, Стоян Мирчев и Христо Проданов. Лидерката напомни, че в доклада си пред пленума на 13 юни е говорила срещу мафиотско-олигархичното управление и поискала оставка на кабинета, общонародна подписка и вот на недоверие. Те отхвърлиха оценката в доклада и не приеха подписката, а предложиха национална кръгла маса, заяви Нинова. Днес същите събират нелегитимно заседание с обратното решение, допълни тя.

Държавата е в институционална криза и мястото ни е на протестите, каза Нинова и обясни, че колективните легитимни органи на БСП отдавна са взели решение за оставка на кабинета. Ако някои не са разбрали каква политика водим последователно тези 4 г., това е техен проблем, продължи тя. И обясни, че моделът на управление трябва да си отива незабавно.

Нинова не очаква подкрепа от ДПС за вота на недоверие, който БСП ще внесе в сряда, защото ѝ отказали предварителна среща за изработване на мотивите.

Лидерката определи случващото се на “Позитано” като

провокация и

поредния опит

БСП да бъде

разколебана

отвътре

Тя бе категорична, че няма разделение в партията като цяло, а само в Националния съвет.

НС на БСП е разделен. Опозицията има критики към ръководството, но тя е доста разнородна - има хора, които не са съгласни с нашите идеи и трябва да бъдат чути, но и други, които се държат като откровени саботьори, каза пък Зарков. И допълни, че партията не е разделена, а хората на площада им се радвали.

Основната ни цел бе да има официална позиция на Националния съвет на партията, а не на отделни личности, отговори Калоян Паргов, който представи накрая приетата от своеобразното заседание на пленума позиция. Това, че няма кворум, не означава, че НС не може да се събере и обсъди позиция, към която да покани след това и другите членове да се присъединят, каза лидерът на БСП в София. Декларацията е отворена и ще бъде разпространена до всички членове и структури на БСП.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>