Гърция: Историческа грешка е "Света София" да се превърне в джамия

11.07.2020 13:26
Кириакос Мицотакис СНИМКА: Ройтерс

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас определи като историческа грешка решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за трансформиране на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия, предаде ТАСС.

Пецас каза също, че Гърция ще положи усилия за прилагане на санкции срещу Турция от страна на международни организации и на ЕС.
Ердоган допусна историческа грешка, водеща към разрив, който се надявам, че няма да е непреодолим, каза Пецас днес пред гръцката телевизия "Скай", цитирана от БТА.

Гърция осъжда тези действия и ще направи всички възможно, за да има последствия за Турция. Всичко е на масата, и възможност за санкции не само от страна на Европа, но и от страна на международни организации като ЮНЕСКО, каза Пецас.

Няма никакви съмнения, че ние ще приложим санкции в някакав вид, подчерта говорителят, като добави, че въпросът ще бъде поставен на предстоящата среща на върха на ЕС.

Всеки, който нарушава международното право, трябва да знае, че за нарушаването му съществуват болезнени санкции, изтъкна говорителят.
Темата за "Света София" е международна. Единственото, което е безспорно, е това, че такова нарушаване /на международното право/ и такова сериозно оскърбление трябва да имат съответен отговор. Ние очакваме развитие на събитият в близките дни, добави Пецас.

В петък гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че осъжда "по възможно най-категоричния начин" решението на Турция да превърне музея "Св. София" в джамия. "Това е решение, което е оскърбление към всички, които признават паметника и за обект от световното културно наследство. И, разбира се, то засяга не само отношенията между Турция и Гърция, но и нейните (на Турция) отношения с Европейския съюз", се казва в писмено изявление на кабинета на Мицотакис.

Гръцкият президент Екатерини Сакеларопулу заяви от своя страна, че решението на Анкара да превърне в джамия храма "Света София" - символ на православието и на целия християнски свят, отправя предизвикателство към историческата памет и подкопава ценностите на религиозния диалог.

Други от Регион

Арестуваха 69-годишен, пробвал да подкупи със 100 лв. полицаи в Скутаре

Възрастен шофьор е бил задържан след опит да подкупи пътни полицаи в пловдивското село Скутаре, съобщиха от МВР. При работа по безопасност на движението около 11,10 ч

БМВ отнесе 53-годишна на пешеходна пътека в Асеновград

В същия ден възрастен мъж е бил блъснат между селата Иганово и Анево 53-годишна пешеходка е настанена в болница след пътен инцидент в Асеновград, съобщиха от полицията. Около 5,40 ч

75-годишна е с изгаряния при пожар от газова бутилка

75-годишна жена е са изгаряния по ръцете и главата след пожар, предизвикан от запалване на битова газова бутилка в маданското село Боровина. Пострадалата е настанена за лечение в МБАЛ „Д-р Бр

Спипаха гробар от Първомай да кара почерпен, ето какво му е наказанието

Мъж, работещ като гробар към община Първомай, сключи споразумение с прокуратурата, след като бил хванат да шофира почерпен. Той бил спрян за проверка с колата си "Опел Зафира" на 13 декември м. г

Земетресение разлюля Пазарджик, някои го усетиха и в Пловдив

Земетресение с магнитуд 3 по скалата на Рихтер  е регистрирано тази сутрин в района на Пазарджик. По данни на Националния сеизмологичен център към Национален институт по геофизика

>