Балерини откриха с флашмоб изложба на Джумаята (снимки)

11.07.2020 12:46 24 часа Пловдив онлайн
Александър Богдан Томпсън позира с международния балет на Плодивската опера.

Точно три часа преди откриването на "Opera Open 2020", Римският стадион в Пловдив оживя със забележителната изложба „Орфей“ на фотографа Александър Богдан Томпсън.

Експозицията съдържа 24 забележителни фотографии от спектакъла "Орфей и Евридика" от Глук на италианския режисьор, художник и хореограф Стефано Пода.

Събитието бе един от гвоздеите в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Изложбата е организирана по инициатива на Италианския културен институт и беше представена първо в София през юни. Неин куратор е Нели Раданова.

Във фотографиите на Александър Богдан Томпсън са събрани емоциите на артистите и невижданата по мащаб и оригиналност сценография, вдъхновена от богатото културно наследство на Траките и земите на Орфей, създадена специално за Античния театър.

Вместо със слова, откриването започна с любопитен флашмоб. Най-красивата и талантлива балетна трупа в България, тази на Държавна опера Пловдив, облечена с бели костюми, направи шествие от Стария град, където през целия ден вървеше трескава подготовка за откриването на Opera Open 2020 и пристигна на мястото, където ги очакваха заместник-кметът Пламен Панов, директорът на Опера Пловдив доц. д-р Нина Найденова, артистичният директор - диригентът Лучано Ди Мартино, хореографът Мариана Крънчева, почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе Де Франческо, почти целия екип на Опера Пловдив, множество приятели, почитатели и, разбира се, авторът Александър Богдан Томпсън.
Красивите балерини и балетисти разгледаха с огромен интерес 24-те табла, в които за първи път видях в такъв мащаб запечатано участието си в постановката "Орфей и Евридика" през 2019.

С много настроение и безброй селфита, те си направиха и няколко общи снимки за спомен от изложбата.

Александър Богдан Томпсън не се определя като фотограф, а като автор на снимки. Негов инструмент е камерата, а снимката като произведение е медиаторът – тя бива едновременно и носител на авторовото усещане, и генератор на емоции, които търси да отключи у зрителя.

До сценичната фотография, като свое средство за творческо споделяне, Александър достига след като самият тои? работи на сцената - като певец и помощник- режисьор в Операта в град Есен – Германия.

Светоусещането му е формирано в резултат на богат професионален опит в много области и израстването му между различни култури.
Откроява се работата му по проекти на сцените на Държавна опера – Пловдив, Софии?ска опера и балет, Държавнa опера – Русе, Драматичен театър – Пловдив, отразяването на проектите от програмата на Пловдив – Европеи?ска столица на културата 2019, редица концерти и спектакли с популярни български и чужди изпълнители.

Изложбата „Орфей“ ще остане в града под тепетата до 27-ми юли, а Александър Богдан Томпсън бе на първа линия с фотоапарата си и на грандиозното откриване на "Opera Open 2020" три часа по-късно, когато публиката видя спектакъла „Вратите на съня“ на Античния театър.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>