Юмруци полетяха през “Дондуков”, Борисов видя сценарий срещу еврозоната в поредица случки с НСО и Радев (Обзор)

10.07.2020 23:00
Бойко Борисов даде сутрешната си пресконференция заедно с вицепремиера Томислав Дончев, за да си имал компания. Дончев не каза нито дума.
Хиляди събра на протеста си в защита на правителството и партия ГЕРБ. Там бяха издигнати плакати срещу президента Румен Радев.
Политикът от прехода Александър Томов и скандалният свещеник Дионисий също бяха на протеста в подкрепа на държавния глава.

Ден след бунтовните призиви на президента, премиерът отговори

Първа жертва стана ген. Красимир Станчев, държавният глава му поиска оставката, след като затвори морето пред летните сараи на Доган до 15 септември

Бойко Борисов даде сутрешната си пресконференция заедно с вицепремиера Томислав Дончев, за да си имал компания. Дончев не каза нито дума.

След четири години студена война с прехвърчащи искри между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев конфликтът между първите мъже навлезе в ожесточена фаза след шпионския скандал и арестите на близките на държавния глава Пламен Узунов и Илия Милушев.

“Мутрите вън!”, призова Радев пред протест на леви и десни в четвъртък вечерта. В петък сутринта премиерът Бойко Борисов видя сценарий, който цели провал на поканата за влизане на България в чакалнята на еврозоната, както е известен валутният механизъм ERM 2.

“А, бе, приятелю, цял живот се пазя да не ме върнат към юмруците. Хубав бой няма. Като си свиеш юмрука, трябва да знаеш, че и от другата страна има юмрук. И след това, като седнеш да вечеряш, не ядеш хубаво. Щипе ти. И да победиш, пак боли.

Бой хубав няма,

и то в условията на най-тежката пандемия, която се развива и предстои”, обърна се задочно Борисов към Радев.

Няколко случки с участието на Националната служба за охрана изброи премиерът като част от сценария, подчертавайки изрично, че тя се контролира от президента.

Първият епизод е окупацията на Народното събрание от пет медицински сестри, с които 15 гардове не успяха да се справят, посочи Борисов. Протестът на сестрите бе през зимата.

Втори епизод пък било дебаркирането на лидера на “Да, България” на брега при летните сараи на почетния председател на ДПС Ахмед Доган във вторник. “Преди два дни публични лица дебаркират с очевидно провокативна цел като Христо Ботев при Козлодуй. Не виня Христо Иванов, той си гони целите, но как постъпи охраната от НСО. А випът, когото охраняват, не е на плажа да се пече, а вероятно е в постройка на 300 метра. Но те пред камерата бутат,

бутат да джапне

във водата

и го пуснат

пак на плажа,

вземат и хвърлят знамето”, преразказа впечатленията си от случката Борисов,

“След това се качват на колата и идват да бранят в София тоя, дето ги е къпал”, продължи премиерът. Неслучайно протестите на Радев се правят в деня, в който вечерта в 8 ч чакаме решение за чакалнята, направи връзка премиерът. Очакванията бяха късно вечерта в петък да бъде обявено допускането на България и Хърватия в подготвителния механизъм за еврозоната.

“4 години Радев ръководи пряко НСО. Защо не говори срещу охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски, като ДПС го подкрепи на изборите или като ДПС заедно с БСП искаше оставки на министри и вот на недоверие? Атакуват ги сега, когато ни подкрепят за еврозоната, и ще спрат, когато кажат нещо срещу нас”, заяви Борисов.

Охраната на Доган и Пеевски ще бъде свалена в понеделник. Но

ако по някого

стрелят, Радев ще

трябва да си носи

отговорността,

допълни премиерът. И припомни, че охраната на депутата Пеевски е сложена след разкрит опит за атентат срещу него. “Когато стреляха по Алексей Петров с гранатомет, МВР разкри апартамент, от който

снайперисти са

подготвяли

покушение срещу

Пеевски”, припомни Борисов.

В сценария на Радев срещу еврозоната премиерът намеси индиректно и Русия, като спомена подозренията на сръбския президент Александър Вучич по повод протестите в Белград.

“Корнелия, Радев, Божков и Мая са ясни - клонинги на една и съща партия. Но какво правят там десните, сред които няма нито един, който да не осъзнава ползите от влизането на България в банковия съюз и чакалнята - по-евтини кредити за бизнеса, по-висок рейтинг на държавата, няма да е възможно вече някой да фалира банка или да си тегли милиони на каса”, възмути се Борисов. След което вметна, че всъщност произходът на някои десни бил добре известен, очевидно визирайки лидера на “Да, България” Христо Иванов, чиито родители са членували в БКП.

“Борисов влиза в любимата си рола на зайченцето бяло, което не носи отговорност за нищо. Абсурдни са тези теории как аз участвам в сценарий с гардовете на НСО”, коментира по-късно през деня Иванов.

Лидерът на “Да, България” избра да отговори на Борисов с ново видео, този път заснето пред “зимните” сараи на Ахмед Доган в столичния квартал “Бояна”.

Протестите може да доведат и до етническо напрежение, предупреди Борисов по повод планираното плажуване край летните сараи в събота.

Именно този сюжет стана повод за поредната рязмяна на юмруци между Борисов и Радев в рамките на деня. Акваторията на “Росенец” е забранена, предупреди морската администрация, което бе възприето от протестиращите като репресия заради тяхната акция. Премиерът пък свика втора пресконференция за деня, този път заедно с министрите на вътрешните работи Младен Маринов, на отбраната Красимир Каракачанов и на транспорта Росен Желязков.

Забраната е

поискана от

шефа на НСО

Красен Станчев, обяви Борисов. Тя трябвало да продължи до 15 септември, защото по това време в обекта щяло да има охранявано лице - почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за когото президентът Румен Радев поиска снемане на охраната.

“Избраният от президента Румен Радев началник на НСО е поискал сушата и водата около “Росенец” да са затворени за всички от 10 юли до 15 септември. В един ден ни каза да правим каквото искаме, на другия ден ни праща писмо. В същото време МВР закарва утре сили, за да осъществи ред”, каза Борисов по адрес на президента, който е принципал на НСО.

“След като получат това писмо, всички служби на правителството трябва да го изпълняват. Представете си Каракачанов извежда военни кораби и ги нарежда там. МВР в лицето на Маринов изкарва гранични катери и почват на мегафоните да казват: Моля, напуснете ще има глоби, актове. В същото време от лодките стоят и снимат. И какво излиза - че правителството брани имот на Ахмед Доган. Добре ли са го построили и измислили? В единия ден Радев призовава НСО да правят каквото считат за правилно, на другия ден изпращат това писмо. Сутринта говорих за сценарий, ето неговото продължение”, каза той.

“Не, не трябва да има ограничение за достъп до “Росенец”. Да не би някой да ограничи достъпа до дома ми, когато по 200-300 души се катериха по дуварите ми. Тогава някой дойде ли да ви гони, НСО дойде ли да ви пъди? Разболяха ми детето тогава”, припомни премиерът.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов пък обяви, че брегът е държавна собственост и

никой не може

да спре граждани

да си опънат

хавлиите

Минути по-късно Христо Иванов поиска обяснения от президентството. Радев пък реагира светкавично, като поиска оставката на ген. Красен Станчев като шеф на НСО заради блокирането на “Росенец”. Президентът не е знаел за поисканото блокиране, обясниха от институцията. Оставката на Станчев бе поискана по-рано през деня и от ГЕРБ.

“През изминалите дни името на НСО, служители и лично моето многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение НСО показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация - пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма”, коментира с изявление Станчев. Той подаде оставка, като обвини премиера в публично разкриване на оперативна информация и декларативен отказ от сътрудничество.

Борисов: Поръчителят на побоя над Слави Ангелов е такъв, че може да извади темата от медиите

Още стоят плакати, Бог да я прости, на журналистката в Русе, още стои като тема. Но прави ли ви впечатление, че потрошеният и пребит Слави Ангелов, на когото задържахме биячите, отсъства от всички медии. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинга в Министерския съвет по повод писмото на НСО за охраняването на резиденцияна на Доган.

Един безспорен разследващ, криминален журналист, пребит като куче. И тогава МВР и прокуратурата няколко месеца работиха, информираха ме за това, което правят, казаха, че трябва да сме търпеливи. Бяхме търпеливи, задържахме извършителите. Работи се по поръчителите, добави Борисов и отново се учуди от тишината в медиите по този случай.

“Да, заловили сме ги извършителите, поръчителят обаче, явно е такъв, че може и от най-опозиционните медии да извади темата. Прави ми впечатление, може би греша, но ми прави впечатление”, заключи той.

Президентът отново с реч: България не е на автократа

И ГЕРБ си организираха протест в защита на правителството

За втора вечер президентът Румен Радев застана начело на протестиращите и говори пред митинга.

“България не е бащиния на автократа, нито собственост на олигарсите. Европа повече не може да гледа на България с широко затворени очи”, каза той. И призова хората да останат обединени въпреки политическите си различия и да не се допуска разиграване на етническата карта. Този път обаче десните не бяха заедно с левите, въпреки че и те протестираха.

Свой протест, но в защита на правителството организираха в петък вечерта и от ГЕРБ. Те застанаха от другата страна на площад “Независимост” в София пред сградата на МС. На него ораторите бяха министри, сред които Деница Сачева.

ГЕРБ имаше организация за докарване на привърженици от страната с автобуси, бяха надъхани във фейсбук и от пиара на партията Никола Николов за “защита на легитимно избраното правителство”. “Никой не може да си позволи да нарича “мутри” хората, които работят за бъдещето на България. Събираме се пред Министерския съвет, за да покажем, че няма да се поддадем на режисираните сценки!”, написа Николов. А в социалните мрежи се разпространи вътрешен чат на управляващите, с който се изисква задължително присъствие на всички депутати, общински съветници и местни координатори, като им се напомня да носят маски.

“Не сме в състояние да удържим хората си, на които българският президент каза, че са мутри, и ги изгони вън”, обясни в декларация от парламентарната трибуна пък депутатът Тома Биков. “Тези хора заслужават уважението на българския държавен глава и той трябва да поднесе своите извинения, защото ги обиди. Нашите избиратели са 1 млн. души и тези хора са част от България. Те 3 г. търпят, но вече не сме в състояние да ги удържаме”, коментира той.

Обществото е крайно разделено, хората са смразени помежду си и се делят на твърди ядра, каза още депутатът. “Ако искате да постигнете това в България - ние сме против. Ние не желаем хората да се мразят помежду си. Ние не желаем да насъскваме никого срещу БСП и която да е друга политическа сила”, обърна се Биков към червените. И призова и колегите си от ГЕРБ, и тези от БСП да положат усилия и да не допускат ексцесии и провокации на протестите си.

Национален митинг на 1 август на жълтите павета ще организира пък соцлидерката Корнелия Нинова. “Властта ни забрани да проведем традиционния си събор на връх Бузлуджа. Добре, ще го направим на жълтите павета в София пред МС. Ще го направим като национален митинг и нека всички, без значение от партийните си интереси, се обединим. Не става дума за личните ни рейтинги, а за България”, заяви тя от трибуната на НС.

Тя обвини управляващите и премиера в разграждане на държавността. “Създадохте мафиотско-олигархичен модел на управление. Управлявате със страх, но страхът не дава бъдеще, а ние искаме перспектива за България”, критикува Нинова. И разказа, че хиляди членове, симпатизанти и коалиционни партньори на БСП заявяват готовност да участват в протести в цялата страна - “не просто в защита на президента, а за спасяването на България”. Каквото и да правите, “не се гаси туй, що не гасне”, завърши Нинова изказването си с думите на Иван Вазов. Другата седмица БСП ще внесе вот на недоверие срещу корупцията.

От “Воля” заявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу цялата система, но ако той бъде внесен с процедура за импийчмънт на президента.

Политикът от прехода Александър Томов и скандалният свещеник Дионисий също бяха на протеста в подкрепа на държавния глава.

Снимка на Десислава и Румен Радеви на столичния булевард “Витоша” се появи във фейсбук групата “Забелязано в София” часове след като президентът излезе при протестиращите в негова защита на “Дондуков” 2. Неин автор е Gloria Hristova, от чиито постове става ясно, че е симпатизантка на държавния глава. На снимката се вижда как Радев купува цветя на жена си от възрастна дама на брезентово столче. Същия ден Десислава имаше рожден ден. В кадъра не се виждат гардове от НСО.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>