Прокуратурата качи министър Банов на 13 метра височина

10.07.2020 22:30
Строежът на небостъргача на площад “Македония” бе спрян.
БОИЛ БАНОВ

Сградата в центъра, за която се твърди, че е на Васил Божков, получила странно съгласуване от Министерство на културата

Още един действащ министър стана клиент на Иван Гешев повече от изненадващо по време на турбуленцията в държавата.

Боил Банов съгласувал проекта за строеж на небостъргач в центъра на София в грубо нарушение на Закона за културното наследство. Още сутринта в културното министерство влязоха прокурори и следователи, за да търсят документи и да разпитват свидетели.

Небостъргачът “Ай тауър” (I Tower) е на пл. “Македония” в София, където преди години беше разположен циркът. Върховната административна прокуратура (ВАП) се е самосезирала по медийни публикации, че се строи незаконно. Проверката на ДНСК показала, че проектът на сградата не е съгласуван на кота “над 0” с Министерството на културата. А е трябвало, защото сградата на Министерството на земеделието е на по-малко от 50 м от небостъргача, а тя е паметник на културата.

Заради липсата на съгласуване с Банов в четвъртък началникът на ДНСК е издал заповеди за спиране на изпълнението на двете сгради на небостъргача. Инвеститорът обаче възразил и поискал да не се издават заповедите. Оказало се, че ден по-рано - в сряда, Боил

Банов е

съгласувал

проекта по молба

на инвеститора,

но в грубо

нарушение

на Закона

за културното наследство.

След като докладът на ДНСК пристигнал във ВАП, е сезирана Специализираната прокуратура заради данните за извършено престъпление. Прокуратурата е предложила на главния архитект на Столичната община да прецени дали да предприеме мерки за преустановяване на нарушенията, както и за стриктно спазване разпоредбите на нормативните актове, свързани със законността на строежа и одобряване на инвестиционния проект.

“24 часа” потърси коментар от Министерството на културата, но оттам отговориха, че на този етап няма да реагират.

Дали има нередности в документите за строежа и извършил ли е Боил Банов престъпление, е въпрос, който ще установяват разследващите. 

В историята с този небостъргач обаче от месеци се спекулира с една недоказана политическа интрига.

Впрочем в България е модерно т.нар. небостъргачи да се вкарват в политическа употреба. Както неведнъж се случи покрай протестите за проекта за многоетажната сграда на “Артекс Инженеринг” “Златен век” в столичния кв. “Лозенец”.

Проектът за “Златен век”, чието строителство за пореден път бе блокирано с решение на съда, предвижда изграждането на сграда с височина от 99,96 метра.

По проект “Ай тауър” трябва да се извисява на 113 метра.

Макар в случая със “Златен век” да няма противоречие със Закона за културното наследство, за високата сграда в “Лозенец” от години съществува специално създаден инициативен комитет, който при всеки повод вади едни и същи хора на протест. Главни действащи лица в комитета са Мариан Башур, Никола Вапцаров и Воислав Тодоров.

За “Ай тауър” в

историческия

център на София

обаче и един

плакат не е

вдиган

При “Златен век” инвеститорът е ясен - българска компания, на която и враговете ѝ не могат да отрекат качественото строителство.

Зад “Ай тауър” стои италианска компания “Ай тауър” (I Tower) с управител Виторио Гори. Всички опити на “24 часа” да се свърже с г-н Гори се оказаха безуспешни.

В същото време упорито се говори, че реалният собственик на бъдещата многоетажна сграда е укриващият се от правосъдието в Дубай Васил Божков. Потвърждение на тази информация, разбира се, липсва.

Именно Божков е в центъра на политическата интрига около строежа на небостъргача. В нея бе намесено и името на бившия омбудсман и кандидат за кмет на София Мая Манолова.

През февруари бившият вицепремиер Димитър Луджев заяви пред bTV, че Божков е финансирал опозиционни политически проекти в София. Запитан дали става въпрос за Манолова, той потвърди. А медии веднага заподозряха, че именно заради това тя не е протестирала срещу строежа на “Ай тауър”. Внушаваше се също, че Мая Манолова и екипът ѝ са обещавали да водят битка срещу строителството на небостъргача, но след като Божков е финансирал кампанията ѝ за кмет, тя се е отказала от протести.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов дори директно обвърза милионите, за които Божков твърди, че е теглил, за да плаща на властта, с разходи за кампанията на Манолова.

В началото на проверката на прокуратурата “24 часа” потърси самата Манолова за коментар.

“Като омбудсман

никога не съм

била сезирана

за “Ай тауър”

Бях сезирана от Никола Вапцаров и инициативен комитет “Лозенец” за “Златен век”, категорична бе Манолова.

Тя разказа, че е била на протест за строежа на “Златен век”, както и на протест срещу небостъргача в “Младост”. Където са ме поканили, съм отишла, реагирала съм по един и същи начин за всички казуси, допълни Манолова. Тя не можа да се сети да е имало въобще протест за строежа до Министерството на земеделието.

“Не ги

организирам аз

тези протести -

нито като

омбудсман, нито

като гражданин”, отсече юристката. “Нямам представа за тази сграда и не съм длъжна. Не съм ДНСК, нито контролен орган. Хората, които са разрешавали, са главният архитект и Фандъкова, очевидно те са правили услуги на някого”, допълни тя.

Като омбудсман имах ясна позиция срещу презастрояването, а в кандидаткметската кампания аз бях единствената, която говореше, че трябва да се прекрати с безразборното строителство на високи сгради в София, припомни още тя. Предложението ѝ беше да има обособена зона за това, която да не е в централните части на столицата.

Манолова категорично отрече появилите се внушения в публикации, че зад небостъргача стои Васил Божков, който пък е финансирал предизборната кампания: “Твърдо не.

Божков няма

никакъв интерес

да финансира

мен и

кампанията ми,

защото каквото е искал, го е получил от властта - пълен съпорт от Комисията по хазарта, от Борисов и от Горанов. Защо да ми дава на мен нещо и да ме подкрепя, след като всичко, което иска, го е получил от властта? Какво съм му дала аз, че да ме финансира - не съм му внасяла закони”.

И добави: “А ако наистина стои зад този небостъргач - за въпросната сграда не съм издала аз разрешителното, питайте Фандъкова”.

Никола Вапцаров, който бе начело на инициативния комитет, издигнал Манолова за кмет, заяви пред “24 часа”, че за кампанията не е имало дарения от Божков: “Аз съм материално отговорното лице на инициативния комитет и кампанията на Манолова и всички средства са минали през мен и моята сметка - и мога да гарантирам, че не е имало никакви средства от Васил Божков като лично лице. А по принцип нямаше никакви дарения от фирми”.

Името на Вапцаров също бе намесено в медийни публикации - че той се е заканвал да сезира институциите заради “Ай тауър” и е заявил, че казусът е идентичен с този на “Златен век”, срещу който именно той поведе протести в “Лозенец”.

“Никога не съм сезирал нито една институция за “Ай тауър” - нито Манолова като омбудсман, нито после и като кандидат за кмет. Причината е проста - ние сме инициативен комитет “Лозенец”. “Ай тауър” е в центъра и нашият инициативен комитет не се е ровил там, не сме говорили активно за него”, обясни Вапцаров.

Вапцаров разказа, че на страницата му във фейсбук са му писали хора, които са го призовавали да се занимае и със сградата в центъра. Винаги съм им отговарял, че не е наша работа да гоним всеки строителен камион, допълни той.

“Името ми се намесва заради фейсбук разговор с някакъв човек, който после се оказа провокатор, защото извадки от думите ми излязоха в интернет. Тогава аз казах: Ако имате желание, ние ще съдействаме с каквото можем, направете си инициативен комитет и подайте жалби. И обясних, че единственото, което мога да направя, е да пусна сигнал до “Обединена София”. Така че ние никога не сме се занимавали с тази тема”, категоричен бе Вапцаров.

С този казус обаче се е занимавал Войслав Тодоров, който бе общински съветник от партията на Георги Кадиев. А след това влезе в инициативния комитет на Манолова.

“След като избухна “Апартаментгейт” и спряха строителството на “Артекс”, излязоха медийни публикации, че има и друга сграда по същия начин - а именно “Ай тауър”. Тогава погледнах документите и според тях наистина изглеждаше, че разрешителното им за строеж е изтекло. Поставих въпроса на комисия и пред главния архитект на столицата Здравко Здравков, който обясни, че казусът е съвсем различен, защото разрешението им за строеж не било подновявано. Т.е. те са имали право да го подновят към онзи момент”, разказа Тодоров.

“Няколко пъти призовах хора, които живеят наоколо, ако искат да се борим срещу това строителство, да ми се обадят. Казах го и по медиите, и във фейсбук, но никой не ме потърси”, уточни Тодоров. Самият той не е организирал протест за “Ай тауър”: “Протести не организирам, но когато хора поискат да направят протест и ме потърсят, им помагам със съвети или логистично”.

Според него протест срещу “Ай Тауър” въобще не е имало, защото мястото е такова - той е между КНСБ и Министерството на земеделието, почти няма жилищни сгради, които да са потърпевши и да протестират.

Историята на

30-етажната

сграда

Разрешението за строеж на мястото на изгорелия цирк и бившия Солни пазар в центъра на София е издадено на 28 септември 2012 г. и е влязло в сила на 31 октомври същата година. Това става ясно от строителните документи, които могат да се видят на страницата на общинското направление по архитектура и градоустройство.

Още на 22 май т.г. прокуратурата попита има ли актуално разрешително за строеж на сградата, която се очаква да бъде най-високият хотел в София, и възложи на началника на ДНСК незабавна проверка, която на практика доведе до спирането на строежа в петък.

По това време от дружеството инвеститор “Ай тауър дивелопмънт” заявиха, че всички необходими разрешителни за строеж са издадени и са валидни.

И допълниха, че

нямат никакви

отношения с

бизнесмена

Васил Божков

или с негови

фирми

От Търговския регистър е видно, че инвестиционният проект в центъра на София е на италианската компания “Ай тауър” (I Tower) с управител Виторио Гори. Същият е посочен и за собственик на фирмата инвеститор. В разрешително за строеж като възложители фигурират Стоян Аргиров, управител на “Айтауър дивелопмънт”, и италианецът Гори. Над 58 млн. евро от инвестицията в бъдещия хотел, който ще е част от веригата “Мариот”, с която италианското дружество има договор за управление, бяха осигурени с банков кредит от Черноморската банка за търговия и развитие и от Пощенска банка. Срокът на заема е 12 години.

Проектът се подкрепял от институции от 4 държави. 113-метровата сграда трябва да включва 5-звезден хотел, офисна, жилищна и търговска част. Ако бъде довършен, това ще е най-високият хотел в столицата на мястото на някогашния цирк, изгорял през 1983 г.

Иначе според действащото тогава законодателство строителното разрешително е със срок 5 години и с опция за удължаване с още толкова. От документите на сайта на НАГ обаче не се вижда то да е удължавано. То е допълвано два пъти заради изменения в първоначалния проект. Първо, това е станало през март 2017 г., когато предназначението на част от сградата се променя от офиси на хотелски стаи, и втори път през март 2019 г.

Първоначалният

инвестиционен

проект е одобрен

на 1 юни 2011 г.

и е за многофункционална сграда с офиси, търговски комплекс, подземен паркинг и трафопост. От документите става ясно, че строителната площадка е открита на 20 октомври 2015 г. Две години по-късно предназначението на обекта се променя и от многофункционалната сграда отпадат офисните площи. Вместо тях се добавя апартаментен хотел. Така при промените подземните етажи от 7 стават 3, а надземните - 6.

Според описанието достъпът на посетителите към хотелската част и едноетажния магазин на първия етаж са от ул. “Позитано”. А към 4-етажния търговски комплекс ще се влиза от ъгъла между бул. “Христо Ботев” и ул. “Позитано”.

На третия подземен етаж се предвижда да има 44 паркоместа. За част от тях ще се монтира механична двойна платформа, която ще позволи на едно място да паркират два автомобила. На втория подземен етаж има 42 паркоместа, а на първия подземен етаж - търговска част в северозападния край на сградата, която ще е част от комплекса.

На партера са разположени магазин и фоайе към хотела. Планира се 4-етажен търговски комплекс с 3 надземни нива и едно подземно. Там ще има отделни магазини, ескалатори и тоалетни за посетителите

Хотелът ще е от втория до шестия етаж с 31 хотелски единици, част от тях мезонети. Между първото и второто му ниво ще има атриумен отвор за визуална връзка между тях.

Иначе

новият

петзвезден хотел

трябва да е с 9

метра по-висок

от хотел

“Родина”,

който със своите 104 метра сега държи първенството сред този тип обекти.

В началото на проверката от Столичната община коментираха пред “24 часа”, че ще съдействат на проверяващите органи.

“За сгради от първа, втора и трета категория компетентният орган за проверка е ДНСК. Моля, да отправите въпросите към тях. Разрешенията за строеж са публични. Качени са на сайта на НАГ. От 3 г. на него има интерактивна карта и чрез нея могат да се видят разрешенията за строеж и на чие име са издадени”, лаконичен бе тогава главният архитект на София Здравко Здравков.

В петък ДНСК спря строежа.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>