Гърция сложи филтър на Кулата. Ние какво чакаме?

10.07.2020 17:00 Генка Маркова
Генка Маркова

Нека да е лято! Защото лятото година храни - поне така се надяват и тази година гърците, а също и българите по Черноморието. И чакат туристи.

Само че има малки разлики. Гърция затвори всички КПП-тата освен Кулата-Промахон и там наложи сериозен контрол. Първо бяха електронните декларации с посочен адрес, за който туристите получават QR код. Прибавиха и PCR тестове - уж на случаен принцип, уж не били задължителни, но по 3000 на ден. От 1 до 6 юли общо са направени над 30 000 теста.

А от другата седмица направо ще искат готов резултат от тест.
Гърция за 2019 г. е имала над 33 милиона туристи, а приходите от тях са били 18,2 милиарда евро - 25% от националния доход на страната. В България положението е следното - за 2019 г. е спечелила около 3,7 милиарда лева по данни на БНБ, или около 4% от БВП.

Гръцкият мащаб е друг, показват го числата. Макар че тази година заради коронавируса прогнозират 70% по-слаб сезон. И въпреки това гърците не тръгнаха през просото, само и само да посрещат повече туристи. Нищо подобно - щом при сърбите броят на заразените започна да се вдига, спряха достъпът им до Бяло море. За българите и румънците все още няма забрана, да видим колко ще издържи и това положение. Защото у нас заразените удариха 330 в петък - плащаме си сметката за баловете, мачовете, дискотеките и нощните барове.
Да напомним - и гърците споделят мотото, че лятото година храни, но не на всяка цена. Защото ако в началото на сезона крайбрежието пламне със заразени туристи, после това сериозно ще удари не само по икономиката им, но и по здравната им система заради голямата опасност от разнасянето на COVID-19.

А какво правим ние, за да се опазим? По магистрала "Тракия" вече тръгнаха чужденци, които отиват към Черно море, да прибавим и гастарбайтерите от Западна Европа, които се прибират в Турция за ваканцията. И през август ще са още повече. Да добавим и хилядите румънци, които прекосяват България на път за Халкидики. Нямаме обаче адресите на всички тези хора,нито знаем какви бели ще направят, ако са заразени.

От Австрия вече дойде тревожен сигнал - вкараха България в списъка на опасните страни, не препоръчват техни граждани да идват тук, а на връщане ще са 14 дни под карантина.

И за Финладния не сме желани гости. От два дни.

Какво чакаме ние?

Всеки минаващ оттук транзитно или идващ на почивка може да прави каквото си иска и никой няма да го пита какъв е, що е, здрав ли е, заразен ли е. Няма ли и България да следи по-стриктно кой от коя държава идва и с каква степен на опасност е ситуацията там.

Хубаво приложихме чуждия опит в началото на пандемията. Нека и сега да сложим санитарен филтър по границите, за да намалим опасностите и бъдещите щети. Гърците са го измислили. А ние просто трябва да приложим техния опит.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>