Борисов: Много ми е мила държавата, не ми се иска от глупост да се разруши (видео)

10.07.2020 08:45
Бойко Борисов

НСО трябва да пази само президента, шефа на парламента и премиера

Всички действия срещу управляващите са заради информацията, че България ще влезе в Еврозоната

Още днес да има публичен дебат за коронавируса

Поканил съм ви да поразмишлявам на глас. Имам честта да съм приятел с Камен Донев. Понеже ми е много мила държавата, не ми се иска от глупост да се разруши. Искам да го предотвратя, доколкото мога.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерския съвет.

"Преди два дни Христо Иванов дебаркира, видимо с провокативна цел, носейки знаме. Приемаме, че е най-добронамерен. Не мога да го виня, всяка партия има право на избор. Отива в имот с охранители. Аз видях артисти - Томислав сега ми го показа, защото аз съм се карантинирал от новини. Иванов е посрещнат от охранители, но нищо не предполага тяхното действие. Един върви и носи знаме, а друг го бута до водата

Взема и хвърля знамето, а знае, че през цялото време го снима. Разбира се свършва сценката, качват се в колата и отиват къде? Да подкрепят президента. Какво прави Христо Иванов, подкрепя този, който пряко го е нападнал, този, който управлява НСО. А каза, че ще Борисов отговорен. Защо?", запита премиерът.

2018 г. Валеви Симеонов още е настоявал да се свали охраната на Ахмед Доган, посочи още Борисов. Охрана сложихме и на Иво Прокопиев, когато дойдоха сигнали.

Президентът Радев трябва да поеме отговорността за това, че се сваля охраната.

Четири години Радев е управлявал НСО. А сега при задаване на дневния ред в Комисията участват съветници на президента. Министър-председателят заяви, че е озадачен от момента, в който се поставя темата.

"Защо това не се направи, когато ДПС нямаше кворум? Или когато ДПС искаше оставки? Председателят на ДПС Мустафа Карадъйъ винаги е подкрепял президента и тогава темата за охраната не е била на дневен ред. Защо? Защото са били удобни. А сега не са", категоричен бе той.

В парламента ще сменим изцяло правомощията на НСО. Охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски от НСО ще бъде снета, убеден съм в това, Те трябва да останат да пазят само тримата - държавния глава, председателя на парламента и премиера. За всички останали можем да пращаме полицейски коли, заяви Борисов.

С медицинските сестри на перваза не успя. Сега обаче е добре сглобено, посочи премиерът. Смятате ли, че един средно интелигентен човек, когато го снимат, ще хвърли българското знаме, запита премиерът.

Премиерът подчерта, че прокуратурата действа и в структури на Министерски съвет, но при подобни акции той не коментира. Борисов припомни ареста на Нено Димов и на други зам.-министри от ведомството. Той заяви, че винаги е искал оставки и попита каква е разликата между министър и секретар на президента.

Вече няма да може да се фалират банки, ще падат лихвите, няма да може да се теглят пари в кеш, без да светва това в Европа. Днес е най-важният ден, затова се случва сега, каза Борисов във връзка, че очакваме да влезем в чакалнята на еврозоната. Той обясни, че късно тази вечер се очаква и потвърждение от Европейската комисия за това.

В момента е най-ниското ниво на контрабанда на цигари в страната.

"Тези, които протестираха вчера, са алтернативата. Дори си се бяха подредили по министерства. Ако ДПС се изкаже против ГЕРБ, веднага ще спрат да говорят за тях. В понеделник ще вземем решението и тогава Комисията няма да може да го оправдае. Когато си се подписал да свалиш охраната на даден човек и утре го разстрелят, как ще се оправдаеш?", попита премиерът.

Накарах се на щаба и им казах да направят медицински дебат пред медиите заедно с тези, които не вярват в коронавируса, отбеляза Борисов.

Според него няма разлика между масовото събиране в дискотеките и събирането на хора за протест пред президентството.

Защо да затварям дискотеки и барове, като най-висшият орган - президентството, не спазва мерките и дава такъв пример.

Ние сме управляващи, но всъщност се държим като опозиция.

Ако щабът не направи още днес публичен дебат, пак ще пусна дискотеките и баровете. Да се знае, че президентът Радев е спомогнал за разрастването на пандемията, заяви премиерът.

Предстоят изключително тежка година или години, икономиките затъват. В момента ни трябва абсолютен консенсус, няма значение кой управлява, заключи министър-председателят.

Очаквайте подробности.

Очаквайте подробности.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>