До 30 души на парти. Без барове, дискотеки и фенове. Подценихме ситуацията, призна Ананиев (Обзор)

09.07.2020 22:15 Йоана Русева
КИРИЛ АНАНИЕВ
ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ
Заради големия брой заразени сред футболисти и фенове спортните прояви на открито и закрито остават без публика.

След вчерашните 240 нови заразени щабът чака пак ръст

Жесток контрол - глоба и за този без маска, и за работодател или търговец, който го е пуснал, зарече се доц. Кунчев

Патриотите на коалиционен съвет настояли да се затворят нощните заведения, този път Борисов приел

След денонощие с 30% ръст на новозаразените властта реши да направи крачка назад и да затегне мерките.

Нощните заведения - барове и дискотеки на закрито, се затварят до края на извънредното положение, т.е. поне до 31 юли.

Заведенията

на открито и

ресторантите

ще работят с

50% капацитет, публика на всички спортни прояви няма да се допуска. Тържества може да има с участието на до 30 души. Започва жесток контрол по спазването на мерките.

Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг вчера и призна: “Подценихме ситуацията”. На 9 юли бяха отчетени 240 новозаразени, това е 13-о поредно денонощие с тревожен ръст, жертвите бяха 5.

Да направят крачка назад, управляващите решили след заседание на щаба и министъра при премиера Бойко Борисов. Преди това се събрал коалиционният съвет. На него патриотите и най-вече лидерът на НФСБ Валери Симеонов били категорични, че публиката на стадионите трябва да се забрани. Симеонов поискал и

да се спре

футболното

първенство,

ако е необходимо, съобщи самият той още преди Ананиев да обяви рестрикциите. Във вторник здравният министър каза, че затягане ще има, ако новите случаи се задържат над 200.

Част от мерките ще бъдат върнати, защото виждаме, че

обществото

не умее и не

иска да се пази,

тогава държавата трябва да влезе в правомощията и задълженията си за опазване на здравето на хората, коментира още Симеонов.

Освен че заведенията на открито ще пускат само 50% клиенти, ще се съблюдава стриктно за 1,5 м отстояние между масите и хората.

Ограниченията за до 30 души на семейни тържества

важат за сватби,

кръщенета,

рождени дни

и др. както на открито, така и на закрито.

За кина, театри, опери и концерти остава условието публиката да е до 50% от капацитета на мястото.

Мерките влизат в сила от днес. И ще има “жесток контрол” по спазването им, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Особено внимание ще се обръща не само на създадените условия в ресторанти и заведения, но и дали персоналът носи маски или шлемове, уточни той. 

Клиентите спазват мерките повече, отколкото персоналът, коментира министър Ананиев. В големи столични заведения в центъра работещите не носят маски или са им на брадата, възмути се той.

Затова екипи на РЗИ, Агенцията по храните, инспекцията по труда и полицията ще обикалят заведения, работни места и магазини и при установени нарушения ще глобяват и провинилия се, и собственика. При второ нарушение

ще се затварят

заведения

и магазини

“Анализът, който направихме за последната седмица, показа, че носителите на коронавируса се увеличават и не се очаква през следващите дни да спаднат. Дори може да има тенденция за увеличение”, каза здравният министър. От по-строги мерки обаче засега нямало нужда, а резултатите от сегашните ще се видят най-рано след седмица.

За съжаление,

си повярвахме,

че всичко е

минало. 1,1

млн. българи

твърдят, че

няма такова

заболяване,

а 20% - че е настинка или грип, цитира Ананиев данни от проучване. Това показва, че сме подценили ситуацията, призна той. 

Добра новина обаче е, че всеки ден се увеличават и излекуваните, допълни министърът - до момента те са 3166 от общо 6342 заразени.

Въпреки че в два последователни дни тази седмица постави два антирекорда със 188 и 240 новозаразени на ден, до четвъртък общият брой на новите случаи е 665 спрямо 688 за същия период на миналата седмица. Положителни са били 5,6% от направените тестове в четвъртък. 

Приетите в болница наближават 500, в интензивните отделения са 29. С 11 нови

заразените

медици са 476

Има разлика в заболяемостта по области, затова на местните щабове се дава възможност за допълнителни действия. “За последните 4 дни, когато бяха високи стойностите, с най-голяма заболяемост е област Кюстендил, следвана от Смолян, София-град, София-област, Благоевград и Сливен. Това не съвпада много с мачовете и други събития, а с неща, които следим като отделни прояви и огнища. В същото време имаме области, в които почти няма случаи. Във Видин за последните 4 дни заболяемостта е 0, в Монтана - 0,7, в Търговище - 0,9, в Ловеч - 0,8, в Хасково - 1,3, в Шумен - 1,7 (на 100 000 души, б.а.), така че няма как да сравняваме Кюстендил, където заболяемостта е 27, с Монтана, където тя е 0,7. Разликата е 30 пъти”, обясни доц. Кунчев.

Една от причините за високия брой заразени в Кюстендил е свързана с черешобера, уточни той пред “24 часа”.

Още се водят разговори с отделните страни за карантината. Идващите от Великобритания, Португалия и Швеция продължават да подлежат на 14-дневна изолация. Засега за други страни от ЕС това не се очаква.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>