"Стандарт енд Пуърс": Коронавирусът ще струва на банките в света $2,1 трлн.

09.07.2020 21:31
"Стандарт енд Пуърс"

Банките в света са изправени пред обща загуба на кредити на стойност 2,1 трлн. долара до края на 2021 г. в резултат на коронавирусната криза, пише рейтинговата агенция S&P Global, цитирана от Ройтерс.

Тази година загубата ще достигне 1,3 трлн. долара, което е над два пъти повече спрямо нивото от 2019 г.

Около 60% от загубите вероятно ще бъдат в Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че най-големите относителни ръстове, средно над два пъти спрямо 2019 г., ще се случат в Северна Америка и Западна Европа, очаква S&P.

„Смятаме, че водещите 200 банки съставляват около две трети от глобалното банково кредитиране“, коментират водещите анализатори на рейтинговата агенция в доклада.

„За 2020 г. считаме, че кредитните загуби за тези банки ще погълнат около 75% от печалбата им преди провизии. Според основния ни сценарий това съотношение ще се подобри до около 40% през 2021 г.“, се казва още в документа, цитиран от "Инвестор бг".

Очаква се Азиатско-тихоокеанският регион да съставлява 1,2 трлн. долара от загубите през 2021 г., като три четвърти от тях ще бъдат регистрирани в Китай.

По отношение на потребителските кредити китайската банкова система е приблизително със същия размер като американската, японската, германската и британската банкови системи, взети заедно, и обичайно играе по-важна роля в снабдяването на икономиката с кредити.

Регионите в Северна Америка се очаква да съставляват допълнителни 366 млрд. долара от увеличението, следвани от 228 млрд. долара в Западна Европа, 142 млрд. долара в Източна Европа, Близкия изток и Африка и 131 млрд. долара в Латинска Америка.

„Ако пандемията от COVID-19 се окаже по-лоша или продължи по-дълго време от базовите икономически прогнози на S&P, комбинацията от по-високи кредитни загуби и по-ниска печалба неизбежно ще нанесе удар на банките в цял свят“, се казва в доклада.

Други от От страната и света

Уволниха прокурорка, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка

Прокурор Райна Бачева от районната прокуратура в Перник, осъдена за склоняване на своя колежка да прекрати дело срещу врачка, бе окончателно освободена от съдебната система

Печалбата на БНБ допринесе за излишък в държавния бюджет към края на април

През април държавата е похарчила извънредно 300 млн. лв. за майските пенсии, тъй като заради многото почивни дни в началото на този месец парите е следвало да бъдат заделени по-рано

Икономисти: Цената на хляба пада, не е нужно да има таван на надценката му

Тя трябва да стане 15% от юли, но първо ще има анализ за мярката от две министерства Годишната инфлация при хляба и зърнените храни се сви от над 30% в своя пик през май-юни 2022 г

Акулата на плажа в Бургас заблудена, в Черно море са до метър и половина и не са опасни

Най-много са от вида катран и до 1 метър Намаляват заради изчезващата цаца Ловят се много навътре в морето и на голяма дълбочина В наши води най-хищен е леферът Тези дни на плажа в Бургас изплува

Болен пловдивчанин измина 200 км, за да получи инвалидната си количка?

Хора с увреждания и трудноподвижни хора са принудени да пътуват стотици километри из страната, за да си вземат отпуснатите им помощни средства. Един от тях е Николай Атанасов

>