Преди протеста в село Труд - институциите се събират на пожар заради проблема с биоцентралата

09.07.2020 17:57 24 часа Пловдив онлайн
Тази вечер протестиращите ще блокират Карловско шосе.

Държавните институции се събират на спешна среща при областния управител Дани Каназирева за решаване на проблема острите миризми, излъчвани от централата за биогаз в село Труд. 

На съвещанието във вторник сутринта ще присъстват представители на РИОСВ-Пловдив, Басейнова дирекция и останалите отговорни ведомства.  

Институциите се задействаха под натиска на гражданското неподчинение, обявено от Иинциативния комитет "Бъдеще за село Труд". Тази вечер те ще блокират Карловско шосе и ще изразят недоволството си от продължаващия пет години тормоз с неприятните мирзми, излъчвани от централата за биогаз.

Протестиращите настояват за затваряне на централата, докато нейното производство и съоръжения не се преведат в норми, позволяващи й да работи без да влошава живота на населението.

Искат също да се въведе норма за миризми в българското законодателство и предвиждане на мерки контролиращи нейното спазване.

Според тях трябва да има задължителен ОВОС за всички централи работещи с биомаса, в хода на който да се осъществява пълно съгласуване със всички препоръки на министерството на здравеопазването и въвеждане на допълнителни възможности за технолoгичен и екологичен одит.

Друго тяхно искане е да се въведе задължително отстояние 3 км. от населени места и жилищни зони за производства, които вдигат шум и имат потенциално вредно въздействие върху населението и околната среда.

"На срещата в областната управа във вторник роблемите ще бъдат разгледани комплексно, като ще бъдат набелязани възможните решения в полза на обществото при спазване на всички законови норми", се казва в официално съобщение на РИОСВ.

След срещата на ведомствата Каназирева обеща да се срещне и с Инициативния комитет от село Труд и да ги запознае с взетите мерки за решаване на проблема. 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>