Приходите на Община "Родопи" се стабилизират сред срива от карантината

09.07.2020 14:15 24 часа Пловдив онлайн
Кметът Павел Михайлов и съветниците бяха посрещнати с хляб и сол в читалището в Цалапица, където заседава ОбС.

„Всяка седмица изисквам справка за приходите, които постъпват в общинската хазна от местни данъци и такси. До края на месец юни събираемостта беше ниска, приходите бяха с близо милион лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Причините се дължат на извънредното положение и удължения срок за плащане на данъците с 5 % отстъпка”. Това заяви кметът на Община Родопи Павел Михайлов на днешното заседание на местния парламент.

Той допълни, че приходната част на бюджета вече се стабилизира и дори надхвърля с 200 хиляди лева повече събираемостта от юли месец 2019-та.

С 500 лева от общинския фонд ще бъде подкрепена 13-годишната Снежа Кърчева от село Устина, която се нуждае от спешна животоспасяваща операция.

Детето страда от изкривяване на гръбначния стълб, а за лечението му са необходими 20 хиляди лева. На семейството ще бъдат дарени още 1370 лева, които съветници, кметове на населени места и служители дариха в началото на днешното заседние на общински съвет „Родопи”.

По 100 лева дадоха и кметът на община „Родопи” Павел Михайлов, заместник-кметът Владимир Маринов и председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков.

„Съпричастни сме към притеснението на родителите. Човешко е да им се подаде ръка в труден момент”, кометира кметът Павел Михайлов.

На заседанието днес съветниците гласуваха да предоставят временен безлихвен заем на сдружение МИГ „Перущица-Родопи”. Сумата от 50 хиляди лева ще бъде отпусната от общинския бюджет, а средствата трябва да бъдат възстановени до месец април следващата година.

Единодушно съветниците в „Родопи” гласуваха да се отпуснат 45 хиляди лева за изграждане на нова стоманобетонна подпорна стена на улица „Първа” в село Ситово.

Срутването е причинило пропадане на пътното платно на единствената основна улица в селото, което създава опасност за къщите, намиращи се под пътя да останат без пътна връзка.

От началото на извънредното положение в страната, за да се спазят всички противоепидемични мерки, Общински съвет „Родопи” провежда изнесени заседания в населените места от общината. Домакин на днешната сесия беше НЧ „Светлина” в село Цалапица.

По стар български обичай гостите бяха посрещнати със сладка погача, а заседанието започна с танцов поздрав от състав „Каламица”, в състава на който участва и кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>