Борисов: Лесно е да затворим, но системите няма да издържат (Обзор)

08.07.2020 22:00

След 12 дни ръст стигнахме нов рекорд - 188 случая за денонощие

Пловдив готви забрани за публични събития

И Австрия ни постави в черен списък за карантина, Гърция въвежда задължителен тест на границата

Истинската икономическа криза, причинена от епидемията от коронавирус, тепърва предстои в края на тази и началото на следващата година. Световните икономики по никакъв начин не се възстановяват.

Тази прогноза направи премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на правителството в сряда. В момента приходите в бюджета се изпълняват добре, но има опасност социалната и финансовата система на държавата да не издържат без приходи, мотивира се той защо е против налагането отново на строги мерки срещу разпространението на коронавируса въпреки разрастването на заразата в последните седмици.

“Най-лесно е да затворим държавата,

трудно е да се

научим да

живеем и да

работим с

вируса сред

нас”,

заяви още Борисов пред министрите си. Той категорично се обяви против ново затваряне на икономиката и социалния живот.

Думите му дойдоха ден след като здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ако броят на новите заразени мине 200 на денонощие и се задържи няколко дни така, мерките отново ще се затегнат.

Рекордните 188 нови случая за денонощие бяха обявени от Министерството на здравеопазването в сряда сутринта, след като вече 12 дни се отчитат тревожни данни. Делът на новите заразени е установен след направени 3467 теста, което прави 5,4% от пробите. По този показател пикът спада спрямо последните две денонощия, когато бяха 7 на сто.

Общият брой на активните случаи стигна 2811, като в болница заради COVID-19 са вече 483-ма. 32-ма са на интензивно лечение.

“Всеки от нас е информиран, че дезинфекцията, носенето на маска и дистанцията са единственото, което предпазва от заболяването. Ние като демократи сме дали този избор на хората.

Какво излиза?

Че ако има

заповед и

диктат, ще

изпълняваме,

а когато знаем всичко това, без заповед няма да го изпълняваме. Защо е нужна заповедта? За да кажат, че някой ги затваря да им запуши устата”, обясни още Борисов вчера сутринта.

“Не е редно да има отново заповед за затваряне на хората у тях. Трябва да се пазим, но да не спираме да работим. Трябва да издържат финансовите, социалните системи месеци наред. Ако няма приходи, тогава се разпада държавността, като не останат пари за пенсии, заплати и за основните сектори.

Молбата ми е да покажем, че демокрацията не е само права, но и отговорност”, призова премиерът.

Никой не кара

хората да ходят

по барове,

мачове и

дискотеки, коментира той исканията да бъдат ограничени поне публиката на футболните мачове и работата на нощните заведения, които в последните дни са основните огнища на заразата.

Междувременно заради растящите случаи у нас Австрия стана поредната европейска държава, която наложи ограничения за пристигащите от България. Те ще подлежат на 14-дневна карантина, освен ако нямат отрицателен PCR тест, направен до 72 ч преди преминаването на границата. Заедно с България в черния австрийски списък бяха включени Румъния и Молдова.

“Моля, не пътувайте в тези страни. Това е нашата настоятелна молба, защото рискувате собственото си здраве, а освен това има

все повече

случаи, внесени

от тези

държави”, заяви

канцлерът

Себастиан Курц, който обяви ограниченията за България.

Ден по-рано Латвия също наложи карантина на влизащите от България. Великобритания пък остави единствено нашата страна и Швеция от всичките членки на ЕС в списъка на рисковите държави.

Всеки влизащ в Гърция ще бъде тестван за коронавирус на границата, решиха в Атина. Досега тестовете бяха на случаен подбор. Пътуващи българи обаче разказаха, че тестове на Кулата се правят на половината от пътниците в колата. Освен това се признавали резултати от български лаборатории.

Въпреки нежеланието на Борисов да бъдат налагани каквито и да било ограничения кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че ще ограничи публичните мероприятия на територията на общината. В сряда Пловдив бе второто по големина коронаогнище след столицата, като мнозинството от случаите са свързани с празненствата на купата на “Локомотив” (Пловдив), а други са от дискотеки. “Притеснен съм за разпространението на коронавируса в Пловдив.

Това, което се

случва, не е

нормално”,

заяви Зико

Ограниченията вероятно ще обхванат и посещенията на Античния театър, включително и за предстоящия оперен фестивал.

“В момента берем плодовете на масовите събирания и абитуриентските балове”, коментира и шефът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Според него увеличение на заболеваемостта от коронавирус се наблюдава в цялата страна и трябва да бъдат направени анализи как да бъде ограничена.

С удължаването на епидемичната ситуация не бива да се допуска събиране на много хора в магазини и публични закрити пространства, където задължително трябва да се носят маски. Носенето на маски е задължително и в градския транспорт, напомни той.

На вчерашното заседание на правителството не бе обсъждано удължаване на извънредната обстановка до края на юли, както обяви, че ще поиска министър, Ананиев. Следващото заседание на кабинета е на 15 юли - деня, в който изтича сегашният ѝ срок.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>