Поклон пред Иван Вазов

09.07.2020 09:00

С шествие в знак на почит към делото на Патриарха на българската литература Народният театър “Иван Вазов” ще даде  днес начало на честванията на 170 години от рождението на великия българин.

Бележитата годишнина ще бъде почетена от първата ни трупа с поредица от събития.

Изложба

Началото ще бъде дадено с откриването изложба. Събитието е с начален час 10,30 ч пред сградата на театъра, а думи на почит към Вазов ще изрекат патронът на честванията - кметът на София Йорданка Фандъкова, и драматургът на театъра Мирела Иванова.

Аз съм българче”

от балкона на поета

След финала на церемонията - около 11,10 ч, към къщата на Иван Вазов на ъгъла на ул. “Раковски” и “Иван Вазов” ще се отправи шествие с участието на актьори от трупата и служители на на театъра, интелектуалци и граждани.

Там 11-годишната Калина Божинова – дъщеря на актрисата Параскева Джукелова, и 13-годишният Симеон Ангелов – син на актьора Даниел Ангелов, ще представят от любимия балкон на Вазов с изглед към театъра емблематичните му стихотворения “Аз съм българче” и “Молитва”.

Шествието ще

продължи към

паметника на Вазов,

където слово ще произнесе директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов и ще прозвучат стихове на поета.

Нова награда за

духовен принос

Точно в 18 ч на голямата сцена в Народния театър ще се събере културният, духовният и политически елит на страната, за да почете годишнината от рождението на Вазов с тържествена церемония.

Тогава ще станат известни имената на номинираните и носителят на новоучредената награда за духовен принос на името на Иван Вазов. Водещ на церемонията е актьорът от Народния театър Дарин Ангелов.

Знаковият вазовед чл.-кор. Милена Цанева, която през май навърши 90 години, ще произнесе от сцената на Народния театър кратко и вълнуващо слово, посветено на създателя на българския Космос. Публиката ще чуе думи от Йорданка Фандъкова, директора на театъра Мариус Донкин, както и от председателя на фондация “Основа-та” акад. Дамян Дамянов.

Филмът

Веднага след това ще бъде показан документалният филм “Театър по време на пандемия” на режисьора Борис Радев. Той е продуциран от Народния театър. Сценарист е Аделина Радева, оператор - Румен Ганев.

В кадрите, които показват възстановки на ключови събития от историята на театъра, участват актьори от трупата, а в образа на Иван Вазов се превъплъщава актьорът Валентин Танев. Филмът ще бъде излъчен и по БНТ 1 същата вечер от 22,30 ч.

Премиерен спектакъл

След края на прожекцията зрителите ще могат да видят и премиерния спектакъл “О, ти, която и да си...” от Мирела Иванова, който въвежда в лиричния любовен свят на народния поет.

Режисьор е Бойка Велкова, а в ролите са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>