Английски университети привличат чужденци с безплатни чаршафи и тенджери

08.07.2020 16:29 Павлина Трифонова
Британският премиер Борис Джонсън говори пред студенти в Технологичния университет в Дъдли. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Студенти се разхождат в двора на Харвардския университет, който мина на виртуално обучение.
ДОНАЛД ТРЪМП

СОVID-19 размества маршрутите на международните студенти,  Канада се очертава да е големият печеливш от пандемията

Американските и английските университети, които традиционно оглавяват класациите на най-добрите учебни заведения в света, са поставени на колене заради коронавируса. Причината е, че САЩ и Великобритания бяха най-засегнати от пандемията и много чужденци се страхуват да продължат следването си в двете държави, а и властите в тях все още не са обявили

кога и как ще

става отварянето

на вузовете

Проучване на консултантската фирма London Economics показало, че броят на международните студенти в Англия и Уелс ще намалее с 47% тази есен, което ще доведе до 1,5 млрд. паунда загуби, а общо недостигът в бюджетите на вузовете ще е 2,5 млрд. Това означава, че 60 000 работни места в тях ще бъдат застрашени и съществуват опасения, че качеството на преподаване ще спадне. Друго изследване разкри, че 13 висши учебни заведения от общо 165 във Великобритания са изправени пред фалит. Засега имената им не се съобщават, тъй като е възможно да бъдат спасени чрез правителствена помощ.

Въпреки твърденията на властите, че онлайн лекциите и изпитите през последните месеци са били на традиционно добро ниво, хиляди студенти не са на същото мнение и

решиха да отложат

обучението си,

докато не се

нормализира

ситуацията. Което не е ясно дали въобще ще е възможно в обозримо бъдеще. Това принуди ръководствата на някои вузове да търсят нестандартни подходи за привличане на чужди студенти, които плащат тройно по-високи такси от европейските си колеги. Сред тях са Университетът по изкуствата в Лондон и университетите в Ланкастър и в Линкълн. По време на онлайн семинар техни представители споделиха, че подготвят различни инициативи за посрещане на студентите си наесен, за да се почувстват те спокойни.

Най-големи

усилия са

насочени към

първокурсниците,

които предишни години са имали цяла седмица за опознаване на учебното заведение с помощта на по-големи колеги. Тъй като сега това няма да е възможно заради изискването да се спазва социална дистанция, те ще получат помощ за адаптация по интернет. “Подготвили сме онлайн пакети с разяснения какво да правят при пристигане в кампуса. Ще им бъде осигурено такси от летището. Първата вечер ще получат храна в стаите си, а след това ще им се доставят и продукти за готвене, докато прекарват 14-дневната задължителна карантина. Ако не умеят, сме им подготвили и лесни кулинарни видеоуроци”, казва Джейн Донахи от Университета по изкуствата в Лондон.

За да насърчи чуждите си студенти да дойдат по-рано и да се самоизолират, в Линкълн са решили да не им събират пари за общежитие през първите две седмици. Освен това всеки ще получи безплатни чаршафи, козметични продукти и уред за приготвяне на ориз. Изборът точно на този тип тенджера на пара не е случаен, тъй като китайците, за които оризът е традиционно ястие, са най-многобройната част от чуждите студенти в Англия. Техният брой миналата година бе 107 000. На второ място бе Индия с близо 20 хил. души и на трето САЩ – с 19 хил.

С около 6000 студенти

България е чак

на 20-а позиция

Макар все още да няма окончателни резултати колко чужденци ще дойдат наесен в английските университети, очакванията са за сериозен спад. Анализ на фирмата за професионални услуги ЕY е показал, че само в три държави ще има увеличение на международните студенти. Това са Австралия, Нова Зеландия и Канада, тъй като те сравнително бързо са успели да се справят с епидемията и да планират отваряне на своите университети. 

Освен това първи са предложили помощ на чужденци, за да се върнат в кампусите. Австралия например обеща да плати по 1000 долара за самолетни билети на своите 105 000 китайски студенти, за да могат да пристигнат в страната.

Затова не е изненадващо, че чужденците в австралийските вузове ще са с 2% повече, а в Канада – с шест, за сметка на намаляващите в САЩ, където миналата година е имало 370 хил. следващи китайци. 

Според проучването на ЕY няма да има сериозен отказ да се пътува зад граница за следване, дори епидемията да продължи 5 г., но ще има промяна в маршрутите. Такава в Европа започна да се наблюдава още преди COVID-19 заради излизането на Великобритания от ЕС. Много от

немските,

френските и

италианските

вузове въведоха

обучения на английски

език, което естествено привлече доста англоговорещи младежи, тъй като таксите в тях са значително по-ниски от тези в Англия, а в някои е дори безплатно. Така е и в Шотландия, която в момента се опасява, че ще бъде наводнена от желаещи за следване от самата Англия.

Изследването на ЕY е показало, че само около 5% от планиращите да следват в чужбина през следващата година ще се откажат и ще изберат да останат в своите държави. Всичко обаче зависи доколко университетите ще успеят да се адаптират към новото “нормално”, така че младите хора да се чувстват наистина част от една мултикултурна среда, генерираща знания и наука.

“Ще организираме викторини между отделните групи студенти, часове по приложни изкуства, демонстрации по готвене, сесии за танцуване. Ще имаме диджей през цялата първа седмица, като неговите сетове ще се предават на живо по интернет платформата “Зум”. Ще осигурим доставки на пица и други парти храни, за да доближим обстановката до познатата, с която се посрещат новите студенти”, обяснява Донахи.

Директорът по комерсиалните услуги на университета в Ланкастър Джо Хардмън признава, че все още не са наясно как трябва да разпределят чужденците при настаняването им в кампусите. Досега принципът е бил да се смесват колкото може повече националности и общото между тях да са специалностите, които учат. Експерти епидемиолози обаче дали съвет това да не се прави, тъй като те идват от райони с различен темп на разпространение на коронавируса, а и вече са имали оплаквания от останали по време на епидемията в общежитията студенти, че колеги от определени държави нарушават мерките за самоизолация. По тази причина смятаме, че ако правим социални балони от хора от една или няколко близки държави, вероятно ще има по общ подход при опазване от коронавируса, посочва Хардмън. Това обаче означава, че младежите

ще плащат

хиляди паунда

годишно, за да

стоят затворени

със сънародници,

учейки през по-голямата част онлайн и без да могат да се възползват от мултикултурната среда, с която се славят английските вузове.

Български студенти в университета в Рединг разказаха, че са получили съобщения от вуза, че ще могат да се завърнат в него на 28 септември, но обучението им ще бъде смес от онлайн лекции и лични срещи с преподаватели и състуденти. Все още не се знае какъв процент от занятията ще продължат да бъдат по интернет, но се очертава да е доста голям, ако се съди по официалните съобщения, които идват от организациите на висшите учебни заведения в Англия. Според тях социалните балони, които ще се образуват за лично преподаване, ще са максимум от 8-10 души, като Кеймбридж даже обяви още по-малки групи за среща с преподавател - от двама до четирима. Висшето учебно заведение, което заедно с Оксфорд си оспорва първенството по престиж на Острова, даже първоначално бе решило да продължи само онлайн и през следващата учебна година, но се отказа пред риска да загуби много от чуждите си студенти. До момента 97% от университетите във Великобритания са декларирали, че ще осигурят някакъв вид лично преподаване от есента, а 87% планират да организират и допълнителни мероприятия за поддържане на студентския дух.

САЩ спират да издават визи на

студенти, които учат само онлайн

Американските миграционни власти обявиха, че спират да издават визи на чужди студенти, които ще учат единствено дистанционно през новата учебна година. Тези от тях, които се намират вече в САЩ, ще трябва да напуснат страната или да се запишат в учебно заведение, където се преподава физически. По-рано президентът Доналд Тръмп обяви, че се спират визите и за някои чужди работници. 

Властите обясняват решението си с епидемията от коронавирус. То ще засегне хиляди чужди младежи, тъй като се отнася за два типа визи – за академични курсове и за професионална подготовка. Би Би Си съобщи, че през миналата година Държавният департамент е издал близо 400 000 такива разрешения за влизане в страната.

Заради епидемията американските университети затвориха кампусите си през март и преминаха изцяло на онлайн обучение. Някои от най-известните, като Харвард и Калифорнийския например, обявиха, че ще продължат така и през новата учебна година. Други обаче планират смесена форма, за да не отблъснат чужденците, на чиито такси разчитат. Американските миграционни власти обаче предупредиха, че те ще трябва да удостоверят, че международните им студенти са записани на възможно най-много лекции на живо, за да им бъде разрешено да пребивават в САЩ.

До момента едва 9% от вузовете са обявили, че ще останат изцяло онлайн, но не е изключено и те да променят решението си пред заплахата техни възпитаници да бъдат депортирани. Това е безсмислено, жестоко и ксенофобско, коментира сенаторката от Демократическата партия Елизабет Уорън. Преподаватели обясниха, че заради часова разлика много чужденци няма да могат да следят лекциите им онлайн, ако бъдат изпратени по родните им места. Студенти пък признаха, че това е поредното нещо от цял списък, заради което САЩ вече не са сигурно място за следване. )

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>