Само на 24 г., Петър Нефтелимов съчетава наука с бизнес нюх - знае как букетът да е “жив” 2 месеца

08.07.2020 09:52 Митьо Маринов
Петър Нефтелимов
Петър и колегите му от Биологическия факултет на СУ спечелиха през юни второ място на Академия за иновации 2020 с идеята си "Цвете в епруветка".
Петър се вози на специално направената за обиколката на Дунав триколка.

Той е предприемач, биолог, журналист, човек на големите мечти.

Церебралната парализа не му попречи да обиколи Дунав

Петър Нефтелимов е живото доказателство на две добре познати клишета - че няма невъзможни неща и че човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му.

Едва на 24 години, той има зад гърба си много награди за предприемачество и иновативни проекти, които имат потенциала да променят живота на всички ни.

Има собствен

блог, в който

дава практически

съвети за

бизнеса

Освен това е ментор и маркетинг експерт и помага със знанията си на други млади предприемачи. Младият мъж е също журналист, пише книга, обиколи поречието на Дунава с колело, а съвсем скоро ще е и бакалавър по биотехнологии.

Нищо от тези многобройни негови занимания не подсказва, че той има каквото и да било физическо ограничение. Петър е с церебрална парализа, но нито количката, с която се придвижва, нито малкият лаптоп, който използва, за да общува активно, го ограничават да постига мечтите си.

“Свикнал съм да живея щастлив живота си с цялото си аз - с положителните или с отрицателните ми качества и страни”, казва Пепи, както го наричат всички приятели.

Първата му среща с предприемачеството е още в 10-и клас. Заедно с двама съученици участват в състезание с проект в сферата на медицината и естествените науки. След дълго проучване

разработват

проект за

лечение на рак с

ултравиолетови

вълни

Петър и съучениците му са най-малките в конкурса, но успяват да впечатлят журито с ценната си идея и печелят третото място. “Проектът за лечение на рак беше само в рамките на състезанието, не го продължихме. Но впоследствие разбрахме, че в Западна Европа вече се правят експерименти за подобно лечение и бяхме... уау”, разказва Петър.

Той не е изоставил желанието да се занимава с наука и да изследва живите организми. Тази година му предстои да завърши Софийския универистет и да се дипломира като биотехнолог.

Впечатляващ проект разработва Петър Нефтелимов с колеги от Биологическия факултет - “Цвете в епруветка”. Възможно ли е букет да остане свеж цели 2 месеца, все едно е току-що набран? Отговорът е “да” и точно това представляват

цветята в

епруветка, по

които работят

Петър и неговите

състуденти

Методът за това лабораторно размножаване на растенията се нарича инвитро култивиране.

Този вид цветя се използват за научни изследвания, експерименти, както и за масова продукция на земеделски култури. В идеята Петър комбинира познанията си в науката и бизнес нюха си.

“Още по време на лекциите ми по ,,Растителни биотехнологии” видях огромен потенциал за подобен проект, защото хората реално не знаят за този метод.

Ние искаме да разбием стереотипа, че каквото се прави в лабораториите, си остава там, и да разкрием малко от нашите тайни”, разказва Нефтелимов.

През юни идеята печели второ място на Академия за иновации 2020 и е на път да се превърне в български бизнес, който да замести бързо увяхващите букети. Петър и колегите му единствено

имат нужда от

лаборатория с

необходимото

оборудване

Досега удряме все на камък. Но ние няма да се спрем дотук, категоричен е младият предприемач. Зад гърба си Петър вече има едно вдъхновяващо постижение. През лятото на 2018 г. пропътува 300 км от Силистра до Никопол по поречието на река Дунав за 5 дни. Заедно с 3-ма приятели, два велосипеда, един кемпер и една триколка той доказва, че здравословният проблем не е оправдание да сбъдваш мечтите си. Петър изминава стотиците километри със специална триколка за хора с двигателни ограничения.

“Как се справям? С помощта на останалите хора около мен. Винаги съм казвал, че сам човек не е за никъде”, казва Нефтелимов и си спомня с усмивка за красивите залези на Дунава, чудната природа в Северна България и многото клаксони на колите, преминаващи покрай триколката.

От 3 г. Петър се занимава и с журналистика. Събира вдъхновяващи истории на успешни личности и има над 250 статии, публикувани онлайн. През есента ще представи първата си книга. Тя събира уроци от 49 успели българи, а паралелно с това не спира да пише в личния си блог за маркетинг и предприемачество.

Мобилни планове на А1
Мобилните планове А1 ONE Unlimited предоставят неограничени разговори в националната мрежа и в роуминг в Европейския съюз. В зависимост от избора си на абонаментен план, потребителите могат да разполагат с до 48 000 МВ интернет на максимална скорост и още промоционални 2000 МВ, които могат да активират през мобилното приложение Моят А1.
Сега клиентите получават допълнително и абонамент за спортните канали Max Sport Plus, включени Екстра A1 Wallet Unlimited и А1 Xplore Music - с промоционален период за първите 12 месеца, и външна батерия.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>