Панков и Ванков от ГДБОП предупредили Николай Дългия, че тировете с кокаин са заловени

07.07.2020 22:30
ЦВЕТАН ПАНКОВ
Това са малка част от кашоните с плодове, заловени през януари, в които са импрегнирани стотици килограми кокаин.

Наркобосът Росен Стъкларя пуснат с

подписка ден преди да даде белязаните 5000

лв. на шефа на наркоотдела в спецслужбата

Арестуваните шефове на отдела за борба с наркотрафика в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков са предупредили мъж, наричан Николай Дългия, че е заловен кокаина, импрегниран в кашони от лайм в края на януари. Такива данни има по разследването срещу тях за чадър над бандити и подкупи, стана ясно във вторник, когато апелативният спецсъд ги остави за постоянно в ареста.

Комисар Цветан Панков и шефът на сектор в отдела му Кирил Ванков бяха арестувани на 25 юни в София. Панков е задържан от “Вътрешна сигурност” в МВР с 5000 белязани лева, които му носил наркобосът Росен Кръстев - Стъкларя

на тайна среща

под мост в

кв. “Захарна

фабрика”

Според обвинението парите били половината от сумата, която Кръстев трябвало да предаде на Панков, за да разследва негов конкурент на наркопазара. В момента Стъкларя е на свобода срещу подписка.

В края на януари у нас влязоха два тира от Гърция. Единият по документи превозвал лайм, а другият ананаси. При акция на ГДБОП камионите бяха задържани. Оказа се, че в кашоните с плодове е импрегниран кокаин с голяма чистота, който трябвало да бъде извлечен в лаборатории у нас и изнесен в Европа. По-късно се оказа, че дрогата е над 500 кг. Тогава бяха арестувани шефовете на фирмите, внесли стоката - бившият шеф на столичната митница Красимир Керемидчийски и Огнян Асенов от Бургас, който иначе е известен като рехабилитатор. По-късно беше задържан помагач на Асенов - Пламен Пешев, който оформил документите по вноса. Още тогава беше ясно, че Керемидчийски, Асенов и Пешев са само част от веригата на канала за трафик на кокаина от Колумбия. Според показания на свидетелите срещу Цветан Панков и Кирил Ванков те са предупредили организатора Николай Дългия, че ще има акция за дрогата, и тогава той избягал.

Връзка с

ключове е

изхвърлил при

задържането си

преди 2 седмици

шефът на отдел

“Наркотици”

в ГДБОП Панков. В нея имало и ключ от апартамента на полицайката Василена Фикирлийска, задържана заедно с него. Двамата били интимни. В жилището на Фикирлийска не са намерени пари. Според прокуратурата апартаментът е купен с подкупи, но от защитата твърдят, че средствата са на родителите на Фикирлийска. Майка ѝ Йорданка Фикирлийска беше депутат в 43-ото народно събрание, а сега е шефка на организацията на ГЕРБ в район “Оборище”. Четвъртият арестуван, който е уличил останалите - Десислав Таков, разказал пред разследващите, че Фикирлийска редовно била в колата на Панков, когато му предавал парите от подкупи. Панков го пращал при наркобосове, за да взема парите и да му ги носи. 

Защитата на Панков обаче твърди, че антимафиотът и полицайката са само приятели. Тя му дала да ползва друг неин апартамент в София, защото той е от Своге и се налагало да пътува всеки ден, а често работел до късно.

В нито едно от жилищата на полицаите не били открити пари, а адвокатите на Панков разказаха, че той многократно е задържал групи, в които участват основните свидетели срещу него - криминално проявените и подсъдими за разпространение на наркотици Радмил Ранов - Радо Ланеца, Росен Кръстев - Стъкларя, Веселин Христов - Паяка, Златомир Запрянов и други от разбитата през август м.г. организация за продажба на дрога. По нея работили точно Панков и Ванков. Когато прокуратурата и ГДБОП започнаха да ги арестуват обаче, бяха намерени само 8 души от всички 42-ма.

Панков и Ванков остават в ареста, реши съдът. Фикирлийска е на свобода без мярка за неотклонение, а посредникът Десислав Такев е с подписка, защото помага на разследването с показания.

Други от От страната и света

ГЕРБ-София регистрира листите си на 7 май

Представители на ГЕРБ-София ще регистрират листите на партията за 23, 24 и 25 МИР на 7 май, съобщиха от пресцентъра на партията. В 10 часа областният координатор на ГЕРБ в София Даниела Райчева

Европейските и азиатските борси откриха седмицата предимно с растеж

Европейските пазари откриха днешната си търговска сесия с растеж, като инвеститорите продължават да анализират очакванията за намаляване на основните лихвени проценти след срещата на УФР от миналата

Треньорът по бокс Илия Сяров стана почетен гражданин на Русе

Треньорът по бокс Иля Сяров бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Русе", съгласно решение на Общинския съвет от 28 март 2024 г. Тържествената церемония се проведе в Заседателната зала на

Румен Радев прие почетния строй на армията за 6 май (Снимки)

Почетния строй на представителните части на Българската армия прие днес президентът и върховен главнокомандващ на армията Румен Радев. Церемонията се състоя на пл

Делян Пеевски е водач на листата на ДПС в Кърджали

Делян Пеевски е водач на листата на ДПС в област Кърджали, която беше регистрирана в районната избирателна комисия преди обед на 6 май. "Поставяме си за цел да спечелим 4 депутатски места в областта"

>