Правителството в София 4-ти месец мисли как да помогне на медиите без подозрения, че ги купува

08.07.2020 07:30

Трябва да увеличим политическата и финансовата подкрепа, призова еврокомисарката Вера Йоурова

Четвърти месец правителството в София обмисля без резултат как да помогне на медиите в икономическата криза, предизвикана от коронавирус пандемията. Това стана ясно след запитване на “24 часа” до Министерския съвет.

Отговорник по темата е вицепремиерът Томислав Дончев. Той имал идеи, но все още били в “насипен” вариант, като надеждата е да са по-структурирани след седмица, обясниха неофициално от екипа на вицето.

Официални отговори не бяха получени до редакционното приключване на броя.

Още през април премиерът Бойко Борисов възложи да се измисли механизъм за подпомагане на медиите, които предоставят качествена информация. Оттогава единствено в телевизиите са влезли средства като купуване на рекламно време за въртене на информационни клипчета за COVID-19.

“Медиите са бизнес организации, трябва да им се помогне”, категоричен бе Борисов на 21 април при представяне на мерките на правителството в подкрепа на бизнеса, пострадал заради предизвиканата от епидемията икономическа криза.

Същевременно Европейската комисия призова правителствата да подпомогнат политически и финансово свободата и разнообразието на медиите.

“Пандемията от COVID-19 подчерта ключовата роля на журналистите да информират обществото, да проверяват фактите и да държат правителствата отговорни”, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова пред комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент, съобщи БТА.

“Трябва да увеличим политическата и финансовата подкрепа за свободата и разнообразието на медиите. Това е особено важно за нашите демокрации”, добави тя.

Пандемията е довела до невиждан мащаб на инфодемия - поток от невярна и подвеждаща информация, обясни еврокомисарката. По нейните думи това носи вреди за обществото и за здравето на хората.

“Опитите за външна намеса в живота на европейското общество са били наблюдавани и при изборите за евродепутати през 2019 година. Заплахата от външно влияние е истинска и сложна, трябва да се предпазим. Почти половината европейци се информират за европейската и националната политика онлайн”, аргументира се Йоурова пред евродепутатите.

Редица европейски държави вече отпуснаха финансова помощ за медии, които предоставят качествена информация. В началото на май Румъния отпусна по 10 млн. евро на месец като финансова помощ за телевизии, радиа, вестници и информационни сайтове. Още през април пък Австрия обяви пакет на стойност 32 млн. евро, отново за подпомагане на качествената журналистика.Да има специален европейски фонд за подпомагане на медиите, поискаха пък европейските депутати при обсъждания за новия бюджет на ЕС.

Други от От страната и света

Крум Зарков: Има криза в държавата, намираме се в ситуация на безвластие

Има криза в държавата. Служебният кабинет, който би трябвало да я регулира, я поставя в много трудна ситуация, тъй като той беше съставен по нов начин

36 пожара през последното денонощие, двама души са пострадали

Двама души са пострадали при пожари през последното денонощие. Момче на седем години и жена на 86 години са пострадали при пожар в къща в Хасково. Те са откарани в болница

Теч от газова бутилка предизвикал взрива, при който пострадаха баба и внуче, детето е с 35% изгаряния

Експертиза ще изясни точната причина за пожара, при който пострадаха 7-годишно дете и 86-годишната му прабаба в къщата им в Хасково. Теч на газ от бутилка е предизвикал запалване

Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев заминава днес за Париж, където ще участва в Срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) на

„Ало” измамници откраднаха 4000 лв. от 93-годишна - лъжат я за отрязано ухо на човек

Телефонни измамници откраднаха близо 4000 лв. от 93-годишна жена в София. Дъщерята на потърпевшата жена, пожелала да запази анонимност, разказа пред Нова тв как мним полицай измислил история

>