Връщат част от мерките при преминаване на прага от 200 болни

07.07.2020 11:05
Кирил Ананиев

14-дневната карантина за пристигащи от Великобритания, Португалия и Швеция остава

При 200 случаи на ден и задържането им за продължително време, това е повод да се върнат някои от по-строгите мерки. Това каза здравният министър Кирил Ананиев във връзка с поредния ден на много заразени у нас - 174.

Само в София те са над 80, но регионално за града други мерки няма да се въвеждат, допълни Ананиев.

14-дневната карантина за пристигащите от Великобритания, Португалия и Швеция остава, каза още Ананиев.

"Заповедта, с която ще определи пълният списък с държави, от които няма да може да се влиза в страната и от които хората ще подлежат на 14-дневна карантина, още не е издадена, защото се водят разговори за реципрочни взаимоотношения със съответните страни от ЕС, трети страни и Шенгенското споразумение", обясни Ананиев.

Здравният министър присъства на откриване на нов ядрено-магнитен резонанс в УМБАЛ" Св. Иван Рилски".

България е десетата държава в Европа, която разполага с такъв апарат от най-ново поколение.

Апаратът е построен да работи с изключителна бързина и комфорт за пациентите. За това допринася размерът на отвора, който е с ширина 70 cm, което позволява правилно позициониране на пациента в центъра и минимализира усещането за клаустрофобия. Устройството е снабдено със специални тихи режими, което е много важно при деца или пациенти, които имат фобия от затворени пространства.

Към апарата има 48-канална приставка, подобна на каска за глава, която може да се приспособи към анатомичните особености на всеки пациент и спомага за постигане на най-високия стандарт на изображение при изследвания, свързани със заболявания на мозъка.

Апаратурата е с уникални за страната възможности за изследване на нервната система. В алгоритъма й са заложени всички възможни програми за анатомична и функционална оценка на нервната система. Благодарение на характеристиките си, машината дава възможност за по-голяма специфичност на диагнозата и значително скъсява времето за поставянето й, което е в голям процент от случаите, е основополагащо за крайния резултат и позволява правилната и навременна терапия.

Специално внимание е обърнато на изследванията на деца, като в апарата е зареден пълният пакет педиатрични програми, позволяващи най-прецизна диагностика на всички видове състояния и заболявания при децата. Апаратурата е допълнително оборудвана с пациентски монитор и апарат за обдишване, позволяващи прецизно проследяване на пациентите под анестезия и най-вече на децата.

Подобен тип апарат ще даде и нов тласък на феталната морфология, позволявайки максимално точно и ясно скениране на неродени пациенти

С апарата могат да се изследват още гастроинтестиналната система, като уникална за страната е възможността за функционална диагностика на черния дроб за отлагане на мазнини и желязо в структурата му, както и количествена оценка на фиброзата в този орган.

За първи път в България ще има възможност за бързо и адекватно скениране на цялото тяло, което прави апарата незаменим при оценка терапията и проследяване на онкологично болни пациенти. При досегашните ЯМР уреди това изследване отнемаше много време, което е свързано с голям дискомфорт за пациентите, а крайният резултат беше незадоволителен.

Апаратурата позволява диагностика и проследяване на всички видове заболявания на пикочо-половата система при мъже и жени, като особено внимание е отделено на обществено значимите болести като рака на простатната жлеза и шийката на матката.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>