Извънредната обстановка се удължава, BG екип е близо до лекарство

06.07.2020 13:10
Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов обявява новината за лекарството.

Удължава се с 2 седмици срокът на извънредната епидемична обстановка в България. Ще бъде засилен и контролът за противоепидемичните мерки. Ще бъдат намалени до минимум масовите мероприятия.

Кирил Ананиев ще определи със заповед днес кои граждани ще могат да влизат на територията на страната. Български екип е много близо до лекарство. 

Това стана ясно на пресконференция, която дават в момента в министерството на здравеопазването  здравният министър Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов във връзка с епидемичната обстановка в страната.

"Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион. Препоръчваме на базата на критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия", посочи министър Ананиев.

Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов заяви, че през май у нас е стартирало клинично изпитване с лекарствен продукт "Ивермектин". Екипът, възложителят и компанията-производител са български. До момента са набрани 30 пациента. Изпитването се провежда в 9 болници у нас.

Повод за идеята е публикуване на данни през април от изследователи от Австралия, които са наблюдавали резултати. България е била първата държава в ЕС, която стартира клинично изпитване, каза Кирилов. След нас за започнали Испания, Бразилия, САЩ.

"Надяваме се, че в края на месеца ще имаме първични резултати от тази група 30 пациенти. Към края на юли, началото на август ще има и повече информация", допълни Кирилов.

На въпрос за заболелите медици, здравният министър Кирил Ананиев уточни, че в началото на появата на коронавируса заболеваемостта на медицински персонал у нас е бил по-голям.

Той беше категоричен, че центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства. Когато се отзоват на сигнал за болен от коронавирус, те са задължени да са оборудвани, при други заболявания - не.

Но винаги, когато се тръгва към съответно лице, тази информация е налична и се знае степента, в която дадения пациент е контактен на коронавирус.

Вече е назначена проверка за смъртта на лекаря от Спешна помощ в София, каза още министърът.

Той потвърди още, че има 15 с положителен тест на коронавирус от екипа на ФК "Черно море", сред които футболисти, треньор и масажисти. Има и четирима футболисти от "Царско село". По думите на Ананиев по всяка вероятност заразата е дошла отвън, а не от самия мач. "Ако този процес се задълбочи може да спрем публиката от мачовете, въпреки че засега заразените са само от терена", допълни той.

"Марсилска треска, морбили, антракс, тези заедно с коронавируса са установени като епидемиологични вируси. За да бъде регистриран случай на такъв болен трябва да бъде регистриран такъв случай, трябва да се направи двойно потвърждение – положителен PCR тест и диагноза от лекар по клинични данни"., съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

"Не всеки положителен тест се регистрира като нов случай. Ако се прави PCR тест човекът има 100 % вирус и може да заразява, отделяш вирус. Невъзможно е да имаш РНК от вируса, но не и самия вирус. РНК изчезва много бързо", обясни той.

"Ако днес си положителен, а утре отрицателен важната е положителната, втората може да е отрицателна, ако не е бръкнато дълбоко в гърлото, недобре взета проба и или недобре съхранявана проба. Ако имаш положителен тест в регистрирана лаборатория, значи си заразен, ако имаш 5 други, резултатите нямат значение", информира проф. Кантарджиев.

"Заболяването не е толкова смъртоносно, зависи от приемника и придружаващите заболявания", поясни той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>