Общо 6-има с Covid-19 в Асеновград, двама са в болница

03.07.2020 17:06 24 часа Пловдив онлайн
Кметът Христо Грудев призова асеновградчани да се мобилизират, а не да се страхуват.

Шестима са вече заразените с Covid-19 в Асеновградско, отчете Общинският оперативен щаб. От тях хоспитализиран в МБАЛ - Асеновград все още е първият констатиран в града.

Има и един пациент, настанен в пловдивската болница „Свети Иван Рилски“. Останалите 4-ма са на домашно лечение и под карантина. Контактните им лица също са карантинирани.

„Ще трябва да се настроим, че ситуацията няма да отмине скоро. Признак за това е, че има законопроект в Народното събрание Общинските съвети в общините да имат право да провеждат онлайн заседания.

Вероятно същото ще бъде предложено и за Народното събрание, което сигнализира, че ситуацията няма да приключи скоро. Не трябва да има паника и притеснение у гражданите.

Вирусът не е нещо, което трябва да ни плаши, а напротив – нужно е да се мобилизираме, за да локализираме и ограничим заразата“, каза по време на заседанието на Общинския оперативен щаб кметът на Асеновград доктор Христо Грудев.

Той поясни, че се взимат всички необходими мерки, изпълняват се предписанията на РЗИ, извършва се дезинфекция на помещения и продължават да се правят тестове.

Доктор Грудев припомни, че община Асеновград реагира изключително адекватно на ситуацията, като отмени провеждането на няколко масови мероприятия. „Това беше сериозна предпоставка за разпространение на коронавируса и смятам, че направихме правилният избор.

Напомняме, че социалната дистанция и спазване на въведените мерки са достатъчни, за да се предпазим от заразяване. Аз вярвам и знам, че ще се справим, защото община Асеновград направи каквото бе необходимо“, добави кметът.

Управителят на МБАЛ – Асеновград доктор Иван Червенков посочи, че пациентът с COVID-19 вече се подобрява. Няма повишена температура, брохно-пневмонията е овладяна и в началото на следващата седмица се очаква мъжът да бъде изписан за домашно лечение.

Направени са PCR тестове на контактните му медицински лица, като все още се очакват резултати. Засега няма персонал със симптоми на коронавируса от лечебното заведение.

Междувременно от заседанието на щаба стана ясно, че РУ – Асеновград и РЗИ – Пловдив продължават да работят в пълно съдействие. Ситуацията в ромския квартал „Лозница“ в града е нормална.

Все още пристигат хора от Германия. Здравният медиатор следи за спазване на противоепидемичните мерки и за недопускане на много хора на едно място. В Районната противопожарна служба дезинфекцират всеки автомобил, след като е излязъл и се е прибрал от произшествие, увери началникът на инженер Величко Бришимов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>