Националната библиотека с няколко събития за годишнината на Иван Вазов

02.07.2020 15:34
Поканата за Вазовите чествания

170-годишнината от рождението на народния поет Иван Вазов е важен акцент в годишния календар на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, а кулминацията на честванията ще бъде другата седмица, когато е и рожденият ден на патриарха на българската литература. 

Още на 7 юли от 11,00 ч. ще бъде открита изложбата „Певец на две епохи“ – с подбрани издания на Вазови творби и оригинални документи от фондовете на Националната библиотека.

Централно място в експозицията заема първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г. Националната библиотека представя първите издания и преводите на романа „Под игото“ на над 20 езика, сред които английски, френски, немски, руски, испански, но и по-редки и екзотични езици като хинди, фински и арабски. Голяма част от преводите на “Под игото” са на славянски езици – полски, украински, сърбохърватски. Вазов е превеждан и на езика на Алфред Нобел – шведски, а също на гръцки и румънски.

Специално внимание в експозицията е отделено на книгите с автограф „Песни за Македония: 1913 – 1916 г.“ и том 1 на „Пълно събрание съчиненията“ от 1911 г. Приживе Вазов работи с известни български издатели, които го подкрепят безрезервно: Тодор Ф. Чипев, Драган В. Манчов, Христо Г. Данов, Александър Паскалев, братя Прошекови.

В експозицията ще бъдат показани и творбите на Иван Вазов за деца.

В същия ден ще се открие и юбилейната изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, представяща житейската и творческа биография на Вазов, предоставена от Националния литературен музей. 

Специално място в юбилейната експозиция на Националния литературен музей е посветено на семейството – майката на поета, Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния, престоят му в Свищов, Русе, Берковица и годините, в които Вазов твори в Пловдив, изгнаничеството му в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“.

В експозицията може да бъдат видени ценни експонати, доказателство за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, ордена „Св. Св. Кирил и Методий“, Царския указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси. Включени са още снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници.

Изложбите може да бъде разгледани в Националната библотека до 7 август, а на 9 юли, рождения ден на Вазов, от 20,00 часа, пред сградата на Националната библиотека, са подготвени празнични събития като „Вазов – живот чрез творчество“ - видео мапинг шоу, „Зад кулисите на „Под игото“ - изложба с илюстрации от първото издание на „Под игото“ 1894 г., както и изпълнения на Дамския хор „Морфова-Прокопова“.

Други от Справочник

На 31 май рожден ден имат

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на СИЕЛА НОРМА АД, член на УС на КРИБ Даниела Росенова, съдия в Софийския апелативен съд Д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделение по детска коремна хирургия в

На 26 май рожден ден имат

Георги Георгиев, председател на СОС Нешка Робева, треньор по художествена гимнастика, създател и хореограф на танцова трупа “Нешанъл арт” Емил Радев, евродепутат, зам

На 25 май рожден ден имат

Петър Стоянов, президент на България (1997-2001), бивш председател на СДС Калин Сърменов, актьор, директор на Сатиричен театър “Алеко Константинов” Антон Сираков, адвокат Методи Савов, алпинист

Утре преди обед слънце и до 27 градуса, после дъжд и гръмотевици

През нощта над по-голямата част от България ще бъде предимно ясно и почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Утре преди обяд ще бъде предимно слънчево

Топло и слънчево днес, в Пловдив до 25 градуса

Слънчев празничен 24 май очаква Пловдив, като максималните температури ще стигнат 25 градуса. След обяд ще се развива купеста, в Източна България и планинските райони

>