Розмаринът е царят в маринатата на всякакви меса и риби

02.07.2020 04:00
Магданоз
Босилек
Риган
Розмарин

4 подправки на балкона, които да ползвате и в кулинарията

Еньовден, или празникът на билките, ни припомни колко дълбоко са вкоренени те в българските традиции и обичаи. Освен това лечебните им свойства в една или друга степен помагат на организма. Някои са задължителни подправки към традиционни български ястия и може без особени грижи да се засеят в градината или на балкона ви. Ето списък на някои от тях, които ще направят не само вас по-здрави, но и менюто ви по-ароматно и вкусно.

1. Магданоз

На всяка манджа меродия, това гласи една от българските народни поговорки. Под меродия обаче най-често се визира именно магданозът. Той е подправка, която върви на всичко - от картофи, през яхнии и гювечи, та чак до таратор. Може би това не е случайно. Магданозът е изключително полезен. Той съдържа повече витамин С от лимоните и повече витамин А от морковите.

Освен това се отглежда без особени усилия. Семената му се сеят през пролетта, за да имате реколта от лятото до есента. Предпочита слънчевите или полусенчестите места. Не е капризен - единственото, от което се нуждае, е редовно поливане. Препоръчително е то да бъде вечер, за да останат листата му свежи. През определен период от време само трябва да ги отрязвате с ножица, за да порастат отново. Ако не ви трябва голямо количестово магданоз, го изсушете и го поставете в стъклен съд. Друг вариант е просто да замразите листата му.

2. Босилек 

Босилекът е едно от най-древните растения, за които хората са разбрали, че подобрява вкуса и аромата на голяма част от храната. Преди повече от 4000 години за първи път го използват в Индия и други части на Азия. Именно оттам започва пътуването му из цял свят. Една от спирките му е Гърция. Там получава и името си. На гръцки то означава цар. Според една от многобройните легенди само това растение е жънато лично от василевса, при това със златен сърп. По-логично е обаче да го наричат така, защото босилекът се е превърнал в неделима част от средиземноморската кухня заради силния му аромат. Той е един от задължителните продукти за приготвяне на традиционно песто.

Босилекът е едногодишно тревисто растение. Обикновено се засява до края на март в градината, но в дома ви може да намери място почти целогодишно, стига температурата в стаята да не пада под 12 градуса. То обича да усеща директна слънчева светлина. Преди да напълните саксията му с почва, поставете на дъното слой от натрошени тухли, за да има растението по-добър дренаж. Семената му се накисват за няколко часа в разтвор на калиев перманганат, за да станат по-неподатливи на болести.

3. Риган 

Риганът, подобно на босилека, е подправка, традиционна за средиземноморската кухня, до която и България е близо, въпреки че в страната ни е по-популярна като чай. Тя се използва основно за пици и спагети. Комбинира се още със зеленчуци, гъби, сирена и кашкавали. Тази подправка е изключително полезна. В народната медицина се вярва, че помага при болки в стомаха и стимулира храносмилането. Освен това чаят от нея успокоява нервите и намалява стреса. Маслото от риган е изключително ароматно. То има тонизиращо и освежаващо действие. Освен това е и антибактериално - потиска действието на над 25 различни вида бактерии.

Риганът издържа на студ, така че не е необходимо да му отделяте специално място в дома си. Все пак е препоръчително саксията му да бъде на слънце поне за 4-5 часа на ден. Обикновено подправката се сади в края на февруари до средата на март. На дъното на саксията поставете ред камъчета, а отгоре покрийте с пръст. Риганът е капризен само за поливането. Изисква много вода.

4.Розмарин  

Всеки знае, че най-вкусните картофи на фурна задължително са подправени с розмарин. Тази подправка има леко пикантен вкус, а ароматът ѝ е много силен и сладникав. Розмаринът е царят на маринатите за месо. Подхожда както на пилешкото, така и на телешкото, свинското и агнешкото. Рибите не правят изключение. Не много хора знаят, но той се използва и за сладки ястия като сладолед или яйчен крем. В никакъв случай не го комбинирайте с босилек, магданоз и естрагон. Ароматът му ще потисне техните.

Подправката обича топлите и светли помещения и не издържа на ниски температури. Розмаринът най-лесно се размножава с клончета, които сте изчистили от листата в долната част и сте ги оставили във вода за няколко дни. След това директно ги засаждате в сандъче на балкона. Идеалното време за това е август, когато е и най-топло. Той не издържа на температури под минус 5 градуса. Обожава горещините, заради които ароматът му става още по-силен. Зимата се прибира на светло и проветриво място.

Други от От страната и света

КС допусна делото на президента срещу разширените правомощия на КЗК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента на Република България Румен Радев срещу ключови разпоредби от Закона за електронните съобщения

Остава в ареста мъж, пребил съпругата си

По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража 32-годишен мъж, нанесъл телесни повреди на съпругата си.  Събраните до момента доказателства сочат, че в периода от 04.07.2025 г

Седем кандидатстват за европейски прокурор от България, сред тях е и пловдивчанин

Седем кандидати подадоха документи в процедурата по избор на европейски прокурор от България, съобщиха от Министерство на правосъдието. Сред тях е пловдивчанинът Димитър Беличев

Схема за незаконни горива е разкрита в Русенско, иззети са над 1 тон безакцизен дизел и бензин

Схема за незаконни горива в Русенско е разкрита при специализирана акция на служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност" при Областната дирекция на МВР в Русе

Блъснатото в кв. "Хаджи Димитър" 15-годишно дете е оперирано

Петнайсетгодишното дете, което беше блъснато тази сутрин в столичния квартал "Хаджи Димитър", е прието с тежка травма в Отделението по детска гръдна хирургия на болница "Пирогов"

>