Стела Делчева с първа изложба в Пловдив

29.06.2020 10:06 24 часа Пловдив онлайн
Творбите на Стела Делчева ще бъдат изложени в галерия "Seven"

Младата художничка Стела Делчева ще представи изложбата си "Късчета изкуство". Откриването ще се състои на 30 юни, вторник, от 18 часа в Галерия "Seven" Капана.

Зрителят трябва да се приготви да се срещне с много лица в творбите, колкото условни, толкова и експресивни. Крайно пестеливи като изображение и ярки като колорит. Лица анфас, с огромни, насочени право към него очи. Палитра от настроения - усмивка, тъга, ирония, изненада, състрадание или просто насмешка.

Това са лица, уловени в някакъв специален, много личен момент. Ще видите лица на минувачи, царе, жени и мъже, дори лице - морски пейзаж. Те по странен начин съчетават минимализъм и наивитет, запазвайки непринудеността на случайната среща и провокирайки у зрителя желанието да види още, да научи повече, да не напуска пъстроцветния като детски калейдоскоп свят на Стела.

Дебютната изложба „Лица“ на художничката бе представена миналата година в Галерията за Съвременно изкуство София. Маслените й платна посрещнаха публиката като откровен детски жест за споделяне на мисли, чувства и преживявания след дългогодишното й творческо усамотение.

И този жест беше силно оценен не само от критиката, но и от познавачите на визуалното изкуство. Не остана незабелязано внушението, което тези експресивни картини излъчваха на фона на античните останки на Арена ди Сердика.

"И съвсем естествено срещата с публиката тогава прерасна в ново артистично изживяване и сега Стела отново е готова да ни изненада. За твореца няма граници в използването на изразни средства. Неспокойният дух не търпи затваряне в рамки", отбелязва д-р Емилия Константинова.

Затова артистичните проявления на Стела Делчева не се затварят само в живописните платна. Като млад творец нейната философия е свързана с опазването на околната среда. Цветните фолиа в офиса на нейния баща, които се изхвърлят като остатъчен материал от изработването на реклами, влизат в полезрението на Стела и тя интуитивно започва да създава редица портретни колажи.

Авторката ще ни изненада със своята нова изложба „Един портрет, една неразказана история“, организирана от "Хебросарт". „Разкажете я вие. Експериментирайте, може пък да се крие във вас един писател“ – провокативно казва Стела. Така на всеки притежател тя дава шанса да напише своята история на гърба на творбата.

Този концептуален характер на предстоящата изложба е съвършено нов прочит на колажа, който влиза в синергия с публиката като вид нова интелектуална игра на мисли и чувства. Късчетата изкуство ще бъдат представени в „Капана“ - квартала на творческите индустрии в Пловдив.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>