Строителят, съборил къщата на Будакови: Стана беля - по моя вина или не, не мога да ги оставя улицата

29.06.2020 10:00 Радко Паунов
Строителят Иван Христозов. Снимки: Авторът
Срутванията са продължили и тази нощ.
Димитър Будаков показва пораженията.
Зам.-кметът Анести Тимчев /вдясно/ отново увери Будаков, че общината може да ги настани във ведомствен апартамент.

Предоставих апартамент на семейство Будакови, защото съм човек. Стана беля - дали по моя вина или не, не мога да ги оставя на улицата.

Това заяви строителят Иван Христозков, заради чийто изкоп падна цялата северна стена от къщата на ул. "Ниш" в Пловдив. Тази сутрин той отново дойде на място и увери, че ще направи всичко, за да е доволно 4-членното семейство, което остана на улицата.

Според охранители срутванията са продължили и тази нощ, като през зялото време се чувало пукане от рухналата сграда.

"Не съм аз човекът, който ще каже как да бъдат обезщетени. Ще си направят среща с инвеститорите  и ще си решат. Единият вариант е да съборим къщата и да им построим нова, другият - да вдигнем кооперация и да ги обезщетим, както му е редът", допълни Христозов.

Той съобщи, че 61-годишният му служител, който беше задържан в събота след инцидента, е пуснат от ареста. "Добре, че не е имало работници в изкопа, когато е паднала стената. Щяла е да ги затрупа", казва Христозков. Казва, че не се притеснява от проверките, които започват днес, за да установят чия е вината за падане на къщата. "Изпълнил съм всичко по проект, не съм спестил нищо. И това лесно може да се провери", допълни той.

Пострадалото семейство е в неизвестност за бъдещето си. "Пренощувахме в апартамента, който ни предостави Христозов. Той е нов, обзаведен, с две спални, голям хол, всекидневна и кухня. Но нямаме нищо черно на бяло. Утре човекът може да каже "Напуснете ми апартамента", макар че не очаквам такъв развой. Човекът е много сериозен", коментира Димитър Будаков.

Смята, че семейството му може да остане там, докато им се реши проблемът. "Вариантите са два - да ни възстановят къщата или да я съборят и да се построи кооперация. Тогава според процентите, каквото ни се полага. Не вярвам да ни дадат само един апартамент. Мястото е 320 кв. метра и е в широкия център на Пловдив. Ще си търсим интересите", каза Будаков.

Той благодари на общината, че е реагирала и още в първите часове им е предложила да ги настани в реновирано общежитие. "Съгласете се, че апартаментът е за предпочитане. А и още едно пренасяне не бих понесъл", каза пострадалият.

Зам.-кметът Анести Тимчев тази сутрин бе на място и отново увери, че градската управа може да предостави жилище от фонд "Резервен" по официален ред и с документи.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>