Доц. Христо Спасов: Бира с добавка на боровинки, тиква, пъпеш - интересна е, трябва да се пробва!

27.06.2020 21:00 Радко Паунов
Доц. Христо Спасов

- В последните 10 г. наваксахме пропуските в белите вина и вече имаме много добри попадения

- Пазарът се поизчисти от оцет менте, но не съвсем

- Залагаме на по-близък контакт със студентите, борим се за Шампионската лига 

Доц. Христо Спасов е заместник-ректор по учебната дейност на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Изявен специалист и дългогодишен преподавател по "Вино и пиво". Пред 24plovdiv.bg ученият говори за новите открития 

- Доц. Спасов, в Пловдив се провежда "Вино и гурме". Като специалист кое най-много ви впечатли?

- Презентацията на една от избите, която представи трите лица на сорта Пино ноар -  бяло, розе и червено вино. Много ми допадна белия Пино ноар, което е рядко за България. Само две изби го произвеждат.

- Как учите студентите да правят хубаво българско бяло вино, в което не сме от най-добрите?

- В последните 10 г. наваксахме. Истината е, че климатът и гроздата ни не са най-удобни за правене на хубаво бяло вино. Но с навлизане на нова техника и с отвореността на младите ни колеги по света, успяха да адаптират нашите грозда. И в момента има много добри български вина. Розетата ни също стават все по-интересни и атрактивни. А преди 20 г. това беше затворена тема за българина, който казваше "Какво е това вино - нито е бяло, нито червено". Сега огромна част от младите, средната и по-голямата възраст,  консумират розе. В червените вина сме майстори. Друг е въпросът, че търсим вариант на мавруд и рубин да ги преработим към новите тенденции.

- Поизчисти ли се българският пазар от фалшив оцет?

- Докато има евтина стока  и хора без пари в джоба, трудно ще се изчисти. Според мен добре е да се говори, за да има информиран избор. Със забрани и заплахи не би се получило. По-скоро трябва да се обяснява, че е едно е да консумираш оцет, направен от вино и друго е да ползваш воден разтвор с някакви реактиви. Той може да не е опасен и отровен, но няма нищо общо с натуралния оцет. Ясно вече се диференцираха винените подкислители и съответно оцета.

- Кои са най-новите разработки на вашата катедра "Вино и пиво"?

- Имаме млади колеги, които създават нетрадиционни бири с множество добавки като боровинки,  тиква, пъпеш, ванилия. Трябва да опита човек, за да види. Търси се комбинация между бирения характер, но с една добавка, която я отличава и търси своя консуматор. Трудно е да се каже, че е една нетрадиционна бира за консервативния пазар би се харесала на всички. Не това е идеята.

- На какво залагате през новата учебна година в Университета по хранителни технологии?

- На по-близък контакт със студентите. Залагаме на микс между неприсъствено и присъствено обучение. От една страна създаването на възможности в онлайн лекционни курсове доста облекчава студентите. Не говорим само за епидемичната обстановка. Могат да работят и да учат. От друга страна немалка част от нашите специалности са свързани с продуктово характеризиране и това изисква реална аналитична дейност. Търсим пресечната точка между двете форми с добър баланс, за да не се поддаваме на еуфорията. Търсим и възможности за чуждоезиково обучение с друг таргет и цели. Трудно бихме могли да се конкурираме с утвърдени международни университети, но що се отнася до Балканите, Централна Европа и Каспийския регион, мисля, че това е интересно. Надявам се да се преборим с жестоката конкуренция в създаване на магистърска програма към Международната организация по лозата и виното. Ако успеем да пробием, ние ще сме третият университет в света след Монпелие и Дейвис в Калифорния, който ще обучаваме. Както казва ректорът проф. Пламен Моллов почти сме в Шампионската лига, важно е да се състезаваме успешно в групите.

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>