На лов за студенти с божествен сок от акация в Пловдив (снимки)
С най-новата си разработка - сок от бяла акация, цитруси, лимон и мента, авторът й главен асистент д-р Станко Станков черпи бъдещи кандидат-студенти на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той лично сипва от еликсира и го подава на младежи, дошли с родителите си в центъра на града да се запознаят с обучението в единствения по рода си вуз у нас.
"Направо е животоспасяващо! Много свежо и приятно", каза майката на младеж, докато отпиваше.
"Казах си - имам възможност да направя този сок. И се залових. Има инфузия на цветове и богато полифинолно съдържание, което потиска стреса", обясни младият учен.
В това време ректорът проф. Пламен Моллов и цялото ръководство на УХТ разговаряха с бивши възпитаници и такива, които се интересуват от хранителните технологии пред монтираната шатра. На място дойде и депутатката Елена Пешева от парламентарната комисия по образование.
"Винаги сме имали кандидат-студентски изпити по химия и математика. Тази година направихме три онлайн сесии през април, май и юни. Имаше и двойки, имаше и шестици", обясни проф. Атанаска Тенева, зам.-ректор. Според нея храната винаги е била актуална и интересът на младото поколение към нея нараства. Дори по време на пандемията секторът не спря да работи.
Проф. Моллов допълни, че с модерна кампания се отварят към младите хора. Той е убеден, че директната среща между преподаватели, бивши възпитаници и настоящи кандидат-студенти, е ефективна.
"Залагаме на микс между неприсъствено и присъствено обучение. От една страна онлайн лекционните курсове доста облекчават студентите - могат да работят и учат. От друга - немалка част от нашите специалности са свързани с продуктово характеризиране и това изисква реална аналитична дейност", допълни доц. Христо Спасов, зам.-ректор по учебната дейност. Той е специалист по технология на виното и пивото. Но не посмя да извади пред шатрата от разработките на своята катедра.
Научиха ли се българите да правят хубаво бяло вино, изчезна ли фалшивият оцет от магазините и какъв е вкусът на бирата с боровинка - очаквайте по-късно интервюто с доц. Спасов!