На лов за студенти с божествен сок от акация в Пловдив (снимки)

27.06.2020 13:15 Радко Паунов
Студенти и преподаватели от Униреститета по хранителни технологии разпънаха шатра в центъра на Пловдив и черпят със своите нови разработки. Снимки: Авторът
Ректорът проф. Пламен Моллов /вдясно/ и депутатката Елена Пешева слушат бизнесмена Владо Кисьов, бивш възпитаник на вуза.
Доц. Христо Спасов.
Проф. Атанаска Тенева твърди, че има интерес и техническите специалности.
Студенти от вуза пред шатрата.
Гл. ас. Станко Станков

С най-новата си разработка - сок от бяла акация, цитруси, лимон и мента, авторът й главен асистент д-р Станко Станков черпи бъдещи кандидат-студенти на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той лично сипва от еликсира и го подава на младежи, дошли с родителите си в центъра на града да се запознаят с обучението в единствения по рода си вуз у нас.

"Направо е животоспасяващо! Много свежо и приятно", каза майката на младеж, докато отпиваше.

"Казах си - имам възможност да направя този сок. И се залових. Има инфузия на цветове и богато полифинолно съдържание, което потиска стреса", обясни младият учен.

В това време ректорът проф. Пламен Моллов и цялото ръководство на УХТ разговаряха с бивши възпитаници и такива, които се интересуват от хранителните технологии пред монтираната шатра. На място дойде и депутатката Елена Пешева от парламентарната комисия по образование.

"Винаги сме имали кандидат-студентски изпити по химия и математика. Тази година направихме три онлайн сесии през април, май и юни. Имаше и двойки, имаше и шестици", обясни проф. Атанаска Тенева, зам.-ректор. Според нея храната винаги е била актуална и интересът на младото поколение към нея нараства. Дори по време на пандемията секторът не спря да работи.

Проф. Моллов допълни, че с модерна кампания се отварят към младите хора. Той е убеден, че директната среща между преподаватели, бивши възпитаници и настоящи кандидат-студенти, е ефективна.

"Залагаме на микс между неприсъствено и присъствено обучение. От една страна онлайн лекционните курсове доста облекчават студентите - могат да работят и учат.  От друга - немалка част от нашите специалности са свързани с продуктово характеризиране и това изисква реална аналитична дейност", допълни доц. Христо Спасов, зам.-ректор по учебната дейност. Той е специалист по технология на виното и пивото. Но не посмя да извади пред шатрата от разработките на своята катедра.

Научиха ли се българите да правят хубаво бяло вино, изчезна ли фалшивият оцет от магазините и какъв е вкусът на бирата с боровинка -  очаквайте по-късно интервюто с доц. Спасов!

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>