Емил Кошлуков: Гости във “Вяра и общество” са получавали пари като консултанти (Обзор)

24.06.2020 19:52 Цветелина Шенева
ЕМИЛ КОШЛУКОВ
ГОРАН БЛАГОЕВ

Горан Благоев: Ще изложа в писмена форма възраженията си

Манипулация на видеоматериал, тенденциозно поставяне на теми, тенденциозен избор на гости, дискредитиране и обвинения към министър-председателя Бойко Борисов и към Светия синод, категорично отсъствие на Българската православна църква от предаването, обвинения, че държавата е в престъпен сговор с църквата. Такива нарушения открива БНТ при проверката на последното издание на “Вяра и общество” от 6 юни. Малко след излъчването му зрители подават сигнали и до обществената телевизия, и до СЕМ. Заради това съветът изслуша вчера генералния директор Емил Кошлуков относно “Вяра и общество”.

“Получихме близо 100 писма за последния брой на предаването. При проверката, която извършваме в момента, разбираме, че проблемът е много по-голям. Проследихме конфликта на предаването “Вяра и общество” с Българската православна църква през мандатите на трима генерални директори. Има писма, сигнали. Това не ме оневинява и си нося своята отговорност за програмното съдържание”, каза Кошлуков.

Проверката на “Вяра и общество” показва, че предаването неведнъж представя като коментатори хора, които не са православни, извън православната църква са, така както е дефинирано в Закона за вероизповеданията, обясни генералният директор.

С колегите му откриват, че тенденциозно се подбират и теми, и гости във “Вяра и общество”. “Нарушени са продуцентски правила и чисто етични стандарти. Например нашият колега Горан Благоев - водещ и продуцент на предаването, е

сключил

договори със

свои роднини,

включително със своята съпруга. Гости, които са представени като обективни, всъщност са получавали заплащане под формата на консултантски договори. Поредица от неща, които наистина поставят под съмнение дали това не е целенасочена политика на предаването”, заяви Кошлуков.

Той обясни, че форматът на “Вяра и общество” е образователен, а не е публицистика, в каквото се е превърнало всъщност. “В последния брой в него се коментират Законът за държавния бюджет, разглеждат се решения, актови дейности, дават се квалификации на държавата. Има обвинения към Бойко Борисов и към Българската православна църква в лицето на нейния представител митрополит Гавриил в престъпен заговор”, обясни генералният директор на БНТ.

Проверката показва още, че в предаването се канят едни и същи гости, които защитават конкретна позиция. “Гостите в последния брой - архимандрит Дионисий и архиепископ Христо Писаров от Вселенска съборна църква на Христос, са всъщност най-честите гости в студиото през последните месеци.

Първият е под

запрещение, а

вторият е

разколник,

който през 2004 г. бе изваден от столичен храм с полиция”, допълни Кошлуков.

Според него тези гости подвеждат зрителите, защото аудиторията не знае какви са техните цели и обвързаности. “В предаването най-голямата вяра - Българската православна църква, и най-голямата общност - православието, не са представени по никакъв начин. Църквата е сигнализирала многократно за тези проблеми”, обясни Кошлуков. Впрочем Светият синод забрани на духовници да участват в предаването с писмо още през 2016 г., което е било пратено и на тогавашния генерален директор на БНТ Вяра Анкова.

“Вяра и

общество” няма

да бъде спряно

наесен, ще продължат да се излъчват и повторенията му през лятото, обясни Кошлуков.

Същевременно БНТ е купила правата за излъчване на американски сериали като “Династията на Борджиите” и “Госпожо държавен секретар”. Те изтичат през август, затова през следващите два месеца телевизията ще пусне сериалите вместо повторения на стари предавания. “Моят приоритет е да пуснем скъпата чужда продукция пред нашите предавания, които не губим. Когато подредим тази програма, ще подредим всички други повторения на която и да е програма”, обясни Кошлуков.

Горан Благоев в момента е в болнични. “Получих частични обяснения от него. Трябва да се върне на работа след болничните, за да чуя обясненията му”, каза генералният директор. Неговата практика била първо да наказва, а не да уволнява директно. “Емблемите се сменят, никой не е женен за своето предаване. И Иван Гарелов беше емблема на “Панорама”, а сега го води Бойко Василев. Практиката, че на някого му се полага “по наследство”, е доста порочна. Не може да се разглежда като криза смяна на водещ. Криза няма, има грешки и трябва да ги поправим”, добави Кошлуков.

“Липсва ми официалната позиция и присъствието на Българската православна църква”, каза Жотева, според която във “Вяра и общество” няма крайно отношение към вярата или към църквата. Тя призова Кошлуков за обективност и балансираност при вземането на решения.

Горан Благоев: Ще изложа в писмена форма възраженията си

“Ще изложа в писмена форма възраженията си. Казаха се доста неистини от страна на генералния директор. Благодаря на СЕМ за изключително професионалната позиция” бе единственият коментар на водещия Горан Благоев пред “24 часа”.

Той в е болнични, тъй като има хронично заболяване. Дори вчера, след като изгледа изслушването на Емил Кошлуков пред СЕМ (то се излъчваше по БНТ 2 и в сайта на телевизията - б.р.), беше до личния си лекар. “Позволих си да се погрижа за здравето си”, каза лаконично Благоев. (24часа)

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>