Д-р Парашкев Цветков: 3421 пловдивчани заболяха от рак за година. Трябва ли да ги пращаме в Турция?

22.06.2020 17:00 Радко Паунов
Д-р Парашкев Цветков

- Апаратът за лъчетерапия всеки миг ще издъхне, спешно трябва нов

- Той ще прави радиохирургия и ще отстранява метастази в глава, черен и бял дроб, казва управителят на Онкодиспансера в Пловдив

Д-р Парашкев Цветков е хирург и специалист по медицинска онкология. Завършил е през 1986 г. в МУ-Пловдив.

Избран е за управител на Комплексия онкологичен център на 1 август 2017 г.

- Д-р Цветков, каква е печалбата на управлявания от вас Комплексен онкологичен център в Пловдив?

- 1 563 000 лева за миналата година. Тя се дължи на големия брой обслужени болни по клинични пътеки на първо място. И на второ - на оптимизираните разходи и дейности.

- Хората остават с впечатление, че съдирате кожите на онкоболните, за да печелите от тях. Как ще коментирате?

- Мога да се закълна, че една стотинка не е взета от онкоболен. Дори да имаме затруднение с недостиг на легла, настаняваме пациенти в изградената ВИП стая абсолютно безплатно. По време на най-тежката изолация с COVID-19 на ден приемахме по 100-120 души. Не сме прекъсвали работа изобщо. Толкова много бяха пациентите, че дори в един момент потърсихме съдействие от полицията, за да помага за реда.

- Пускахте полиция срещу онкоболни?

- Не. Просто искахме да няма блъскане и струпване на едно място на много хора от гледна точка на безопасност. Държахме да се спазват противоепидемичните мерки.

- Имахте заразен лекар. Какво стана с него?

- Беше в отпуск и тогава се установи, че е носител на COVID. В момента е добре. Още не е започнал работа.

- Д-р Цветков, не избързвате ли да правите големи инвестиции от порядъка на 6,4 млн. лева в Комплексния онкологичен център? Кое налага да се реализират точно сега?

- В никакъв случай не се бърза. Тези инвестиции са планирани преди 3 години. Още през август бяхме готови и започнахме преговори по линия на фонд "Джесика" за отпускане на дългосрочен заем за закупуване на линеен ускорител. С него се прави лъчетерапия. Такъв съществува във Втора база, но работи на 3-сменен режим. Трябваше да изкара 10 г. При нас обаче се изхаби за 5 поради големия брой пациенти. Работи сутрин от 6 часа до 12 през нощта. Ако в един момент откаже, а това е неизбежно, онкоболните от Пловдив и Южна България увисват.  Навремето, когато е купуван, беше един от най-добрите в България. Прави специализирани облъчвания, без да нарушава околни тъкани. Такава изчистена лъчетерапия на друго място в града няма. След преговори с "Джесика" имаме идея, освен тази прецизна работа, новият линеен ускорител да прави и радиохирургия. Така ще може да отстранява метастази в глава, черен и бял дроб. Вместо пловдивчани да ходят в Турция и по целия Балкански полуостров, ще могат да се лекуват тук.

- Не е ли твърде висока цената от 5 млн. лева, която предлагате?

- Правихме ориентировъчни проучвания. Имаме оферти от двете фирми на пазара. Убеден съм, че цената ще падне, когато се обяви състезанието. Това няма да стане веднага. Първо ще се назначат консултанти - физик и специалист лекар, които да определят спецификацията и техническите параметри на апаратурата, която трябва да се вземе. Едва тогава се пуска обществена поръчка за предпазарно проучване. Всяка фирма, която иска да участва, подава оферта. Административният път е не по-малко от шест месеца.

- След като са само две фирми, няма ли опасност да се сговорят помежду си?

- Винаги има такава вероятност. Но разчитам на това, че те се съдиха помежду си 4 години и не вярвам да се договарят.

- Отделно сте поискали да закупите хибридна гама СПЕК система с камера и томограф.

- Закупуването и договорът на тази апаратура е осъществен още през 2019 г. Тази техника е нужна за диагностициране на костни метастази. Хората чакат по 3-4 месеца и в крайна сметка ходят в Турция, Стара Загора и София да си правят тези изследвания. Обаче за да се разположи тази апаратура, трябва сграда. Мястото й е определено на сегашния паркинг за пациенти и персонал. Това наложи да се изгради друг, за да има къде хората да спират колите си. Така се освободи терен и предстои да се обяви обществена поръчка за строеж на сграда. В нея ще бъде разположена тази СПЕК система. Проектът е готов, има строително разрешение от началото на 2019 г. Тогава са направени предпазарни проучвания, в които е посочена цена от 780 000 лева без ДДС. Тъй като по закон се изисква актуализация, сегашната посочва, че ще са нужни около 1,4 млн. лева. След това трябва да се внесе в общинския съвет, който да даде разрешение за актуализиране.

- Не се ли страхувате на финала на вашето управление да залагате такива големи инвестиции, спомняйки се какво последва с предшественика ви д-р Краимир Вальов? Той стигна до съд за закупуване на скъп скенер.

- Конкурсът за управител на Комплексия онкологичен център е на 4 август. В тази болница съм вече 30 години и ако съм жив и здрав, смятам да работя до пенсионирането си като обикновен лекар. Дали аз или друг - без тази техника болницата не може да съществува. Тази апаратура неминуемо трябва да се вземе. На мен ще ми е най-лесно да не се занимавам с тази задача. А да се кротна и да чакам да дойде друг, който да си блъска главата и да загуби още 5 години. Но за пациентите не е добре.

- Ще се явите ли на конкурса за управител?

- Възнамерявах, но започвам да се колебая след атаките, които получавам. Казах ви, че работя тук от 30 г. Познавам всеки колега. Наясно съм какво е нужно за болницата. Най-важни са хората. И най-вече пациентите в хода на лечението да не бъдат разкарвани насам и натам, а на едно място да бъдат диагностицирани и лекувани. Затова нашата болница се казва Комплексен онкологичен център.

- Колко пациенти минават годишно през вас?

- Новозаболелите за м.г. са 5533. От тях само от Пловдив са 3421, а останалите са от съседните области. Трябва ли тези хора да бъдат пращани на други места?

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>