Кърджали вече бие София по ново заселване

14.06.2020 22:55

В областта има почти два пъти повече новозаселени, отколкото в столицата

София като столица винаги е привличала най-много хора да се заселват в нея, но за първи път през 2019 г. Кърджали я е изпреварил. Докато столицата е привлякла нови 3230 души да се установят за постоянно в нея, то всички общини в Кърджали са привлекли за същото време почти два пъти повече хора - 5888 човека. Това отбелязва икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев в последния бюлетин на института.

Най-много е привлякла самата община Кърджали - 1483 души, но и останалите в рамките на областта не остават по-назад: Кирково, Джебел, Ардино, Крумовград и Момчилград. На практика 6 от топ 10 общини в страната по абсолютен размер на механичния прираст през 2019 г. са в област Кърджали.

Другата такава област в България е Пловдив, но нейните резултати са по-ниски от тези на София-град, а и там заселването е съсредоточено само в областния център.

Други две области в страната - Шумен и Варна, също имат по няколко общини, които имат положителен прираст на населението, който се дължи изцяло на механичния, тъй като естественият прираст навсякъде в България е отрицателен.

Най-големият отлив на жители имат общините Сливен, Плевен и Свищов, сочат данните на ИПИ в кампанията “265 истории за икономика”, посветена на българските общини.

Други от От страната и света

Пускат 2 ленти в посока Варна на "Хемус", за да облекчат трафика по празниците

За улеснение на пътуването в празничните дни и днес ще се обособят две ленти в посока Варна и една за София на автомагистрала "Хемус" при тунел "Топли дол", напомнят от Агенция "Пътна инфраструктура"

Изнасят Светата плащеница в "Св. Александър Невски"

В храма "Св. Александър Невски" започна богослужението, посветено на страданията на Христос на кръста, в което се изнася Светата плащаница. На днешния Велики петък минаването под Светата плащеница

Рекордни нитрати в салатата, риск и от бактерии. Експерт: Накисвайте във вода с оцет

Тази пролет в зеленчуците за салатата се установяват рекордни нива на нитрати. "Процентът на пробите с нитрати се движи през годините. Тази година е от най-високите - мисля, че бяха 12 от 16

Въвеждат мерки за сигурност в София на Велика събота и 6 май

На 4 май, Велика събота, Националната служба за охрана (НСО) въвежда мерки за сигурност за Светата литургия за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата

България е на 59-о място по свобода на медиите

България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници" (RSF) за 2024 г., публикувана в петък по повод 3 май - световния ден на

>