Защо Covid-19 не харесва Пловдив

12.06.2020 21:00 Руслан Йорданов
"Всички проби в новата лаборатория да са отрицателни", помоли се митрополит Николай при освещаването й. Снимка: Авторът

Дори и с последните два случая в Аджисан махала нещата тук са далеч по-добри от други места у нас

Пловдив се измъква сух от пандемията, стоварила се върху Европа „с невиждана ярост“. При над 3 хиляди установени случаи в страната, заразените в града на тепетата към днешна са дата са всичко на всичко 51, а в цялата област - 99. Дори и с последните два случая в Аджисан махала нещата са далеч по-добри от други места у нас.

Късмет или резултат от добре свършена работа? Чия е главната заслуга пловдивчани да не ги лови Covid-19 – на съвестните граждани или на добре работещите институции? Общественото мнение се колебае по този въпрос.

“Пловдив доказа, че е еталон за това, което може да се случва в условията на пандемия”, заяви неотдавна началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Преди това обаче каза, че "Пловдив не е най-добрият пример". Факт е, че институциите тук се заловиха с проблема още в най-ранната му фаза.

Под егидата на кмета Здравко Димитров се изгради стройна организация и градът мина в санитарен режим без сътресения. Започна редовна дезинфекция на улиците и контейнерите за отпадъци. Градският транспорт бе разреден, а на публичните места бяха въведени бързо и безкомпромисно всички противоепидемични мерки.

Пловдивската полиция и този път се прочу със своята строгост. До края на април униформените бяха наложили 2460 глоби на хора без маски – повече и от софийските им колеги (друг въпрос е колко от тях ще издържат в съда според юристи). Служителите на МВР следяха зорко и разпръскваха всички събрали се хора в центъра, по градинките и парковете. Където се наложеше, действаха и по-грубо. В „Столипиново“ патрулираха с кучета в най-критичните моменти.

Полицаите по КПП-тата издържаха стоически на дъжд, вятър и пек. Кметът Здравко Димитров успя да инициира и да осъществи за рекордно кратко време и изграждането и пускането на нова лаборатория за изследване от Covid-19. Разбира се, с дарението на Георги Гергов.

На областно ниво Дани Каназирева събра Медицински щаб и в кратки срокове съумя да снабди с предпазни средства медиците, да изготви протоколи и да създаде организация в държавните, общинските и частните болници за приемане на пациентите с коронавирус.

Днес щабът й отчита, че от 99-те заболели досега – 88 са излекувани напълно.

Бързо бе локализирано и пресечено откритото огнище в Брестовица, където 22 души от две ромски фамилии бяха хванали заразата.
Пловдив проведе успешно и първото масово изследване за коронавирус. От изследваните на случаен признак 958 души няма нито един болен в този момент.

При 12 души бяха установени положителни проби на имуноглобулин А – наличието на антитела свидетелства за прекарана ранна инфекция.

Преди началото държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев прогнозира, срезовото изследване ще покаже, че между 2 и 5-6% от пловдивчани „са се срещали с вируса“. Предварителните данни показват, че процентът им е малко над един.

На фона на тревожните новини от други части на страната нe e нужно „главозамайване от успехите“. Още повече, редица вирусолози предупреждават, че сме на прага на втора по-мощна вълна на заразата. Но засега фактите показват, че COVID-19 не харесва Пловдив. Дано тази вирусна антипатия продължава все така!

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>