Иде ли ново мнозинство в Пловдив?

11.06.2020 18:16 Радко Паунов
Владимир Кисьов и Евелин Парасков от "Съюз за Пловдив" обсъждат с шефа на групата от ГЕРБ Йордан Илиев и Йордан Иванов от ДСБ. Снимка: Авторът
Костадин Гаров от НФСБ /вдясно/ спаси парите на "Пловдив 2019".

Два жълти картона на управляващите в Пловдив вдигнаха днес партньорите им от "Съюз за Пловдив" и "Кауза Пловдив". Те не подкрепиха важни точки на кметския екип. А именно отпускане на 1 375 000 лева допълнително на фондация "Пловдив 2019" и 350 000 лева за граждански договори, с които зам.-кметът Илия Кирчев иска да наема външни експерти за писане на европроекти.

Парите за общинската фондация "Пловдив 2019" бяха спасени на косъм, но с неочаквана подкрепа от НФСБ и "Демотратична България" - иначе опозиция на управляващите. 

"Наблюдавайте занапред, че тези два политически субекта ще подкрепят групата на ГЕРБ по важни точки", предупредиха съветници в кулоарите.

По-интересно е защо "Съюз на Пловдив" на областния управител Дани Каназирева и "Кауза Пловдив" на зам.-кмета Георги Титюков не дадоха рамо на кметския екип по тези важни предложения? 

Обясненията им са, че били вкарани без предварително обсъждане. Но такива е имало и друг път, а те са ги гласували без възражения. "Подкрепяме всяка разумна точка като отпускането на средства за Стария Пловдив, Драматичния и Кукления театър. Но когато става дума за сериозни искания, са нужни аргументи", изтъкват от "Съюз за Пловдив".

"Имаме предизборна програма, в която пише, че "Пловдив 2019" трябва да се закрие. А те им дават още 1,4 млн. лева, без да е ясно как ще се харчат", отговарят и от "Кауза Пловдив". В искането на Кирчев пък нямало разбивка как ще се изразходват тези 350 000 лева.

Има ли заигравка между ГЕРБ, ДБ и НФСБ в общинския съвет? "Всеки може да го тълкува, както си иска. Днес така сме преценили. Гласува се по съвест в крайна сметка", обясни зам.-кметът Георги Титюков.

За градоначалника Здравко Димитров драми няма. Той твърди, че не участва в задкулисни договорки. И уверява, че нямал проблем с политическите сили в общинския съвет. Дали обаче няма да бъде изненадан на следващата сесия?

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>