Елена Петрова може да пие чай с Дейвид Бекъм

06.06.2020 22:42 Пенчо Ковачев
Елена Петрова в нова роля
Виктория и Дейвид Бекъм

Актрисата стана

национален посланик

на УНИЦЕФ-България

По време на свирепата карантина и социалната изолация по домовете заради КОВИД-19 Елена Петрова получава блага вест. Не, не е свързана с раждане на младенец, но пак става дума за деца.

За много деца.

Красивата актриса е поканена от УНИЦЕФ-България да стане неин национален посланик. УНИЦЕФ, както знаете, е детският фонд на ООН, който работи в 190 държави и територии.

Целта му е да защитава правата на всяко дете. Вече 70 години организацията с нестопанска цел се стреми да подобри живота на децата и техните семейства.

“Това беше едно от

най-хубавите неща,

които ми се случиха Не съм го очаквала - признава Елена. - Когато целият свят сякаш е спрял да съществува и някой ни изключи от Вселената, е трудно да повярваш, че има хора, които мислят за теб. За мен е чест и отговорност да бъда част от семейството на УНИЦЕФ и съм готова да работя за децата...”

Елена Петрова приема поканата за национален посланик без никакво колебание. Развълнувана е, защото си дава сметка какво означава това: битка за каузата децата със специални потребности да имат шанс за достъпно образование. “По този начин помагаме тези деца да покажат потенциала си, да имат пълноценен живот. Да не се чувстват изолирани и сами. И това трябва да се случва днес, сега”, обяснява актрисата.

“Говорим, че децата са нашето бъдеще, но какво правим за настоящето, в което трябва да растат, да се възпитават и обучават, да създават приятели, да изграждат умения, да обичат”, казва още Петрова.

Тя вярва, че едно от най-смислените неща, които човек може да направи през живота си, е да дава и да бъде полезен, да помогне един живот да порасне и да разгърне своите възможности. А тези деца могат, но трябва да им се предостави шанс. “Обществото се фокусира върху това, което не могат да правят тези деца, а не върху потенциала им. Това, че не ги виждаме всеки ден, не означава, че те не съществуват. Те не са невидими”, убедена е актрисата.

От УНИЦЕФ отчитат, че 2019-а е била специална година за децата по цялата планета. Светът отбеляза 30-ата годишнина от създаването на Конвенцията за правата на детето - най-широко ратифицирания международен договор за правата на човека. Благодарение на него животът на милиони деца по света се е променил към по-добро.

В същото време обаче милиони деца по света все още се нуждаят от спешна подкрепа: 262 милиона малчугани не ходят на училище, повече от 93 милиона деца живеят с увреждания и се сблъскват всекидневно с дискриминация.

На практика често са лишавани от правата си на здравни грижи, образование и дори оцеляване.

От 1 юни, който освен Ден на детето е и Световен ден на родителите, УНИЦЕФ слага началото на кампания в подкрепа на родителите - първите учители, най-стабилната опора и най-ценният ресурс за всяко дете.

“С УНИЦЕФ направихме кампания в подкрепа на родителите и в България”- обяснява Елена. Тя е убедена, че от тях се иска да бъдат супергерои за своите деца, да знаят всичко, да са безстрашни и никога уморени, дори да могат да летят.

Но родителите също

имат необходимост

от подкрепа

разбиране,

когато не са готови да се справят с всички трудности и предизвикателства на живота. Семейството е най-важната среда за отглеждане на дете и кампанията има за цел да подпомогне именно тях, както и семействата в риск и деца с увреждания.

“Кампанията, която стартираме сега, е много важна - разказва актрисата. - Децата с увреждания остават най-отдалечени от образованието. Заради изолацията последните месеци обучението онлайн за тях беше невъзможно...”

Затова започва изграждането на първата по рода си дигитална платформа, съобразена с техните специфични потребности. Тя ще ги подкрепи с подходящи материали и допълнителни ресурси за тях и родителите им в дългосрочен план. “За много от тези деца изолацията е всекидневие и това трябва да спре”, категорична е Елена Петрова.

Посланик на добра воля на УНИЦЕФ е и Дейвид Бекъм - футболната легенда на Манчестър (Юнайтед) и баща на четири деца. Актрисата признава, че би била щастлива някой ден да пие английски чай с Бекъм.

Например на голямо международно събиране на посланиците на УНИЦЕФ от цял свят. Според нея това ще е велико и вдъхновяващо, защото прекрасни личности през годините са дали своя принос, емоция, време и сърце в полза на тази голяма идея - да се грижим за децата по света, за нашите деца.

Актрисата харесва

европейски футбол

и уважава безспорния

талант на Бекъм,

но е и респектирана от него като човек, който държи на семейството си. Има 4 деца и казва, че да си родител, е най-важната работа на света.

През годините актрисата с успех изигра роли на майка в тв сериалите “Хайка за вълци”, “Стъклен дом” и “Ние, нашите и вашите”. В живота обаче каква майка е?

“Каква майка съм, биха могли да кажат моите деца, които обожавам - отговаря Елена Петрова. - Изабела и Александър са почти на 15 години и са със собствено мнение. Винаги ще бъда благодарна, че са ме избрали за тяхна майка в този живот и те продължават да ми бъдат учители. Дори по време на карантината ми показаха колко са мъдри. Не ги чух да мрънкат или да неглижират нещата, независимо какво пише по медиите.”

Близнаците приемат ученето онлайн много адекватно. Александър казва на майка си и баща си, че каквото и да става, да не се ядосват за нищо, за да не ни падне имунитетът.

“А за мен да бъда майка, е нещо, което ми дава криле и ме държи здраво стъпила на земята - откровена е Петрова. - Кара ме да умирам от страх и безсилие, но и ми носи толкова сила и любов. И днес, когато говорим твърде много, но обичаме твърде рядко и мразим твърде често, имаме по-големи къщи, но по-малки семейства, е по-важно от всякога да отделяме време за децата. В крайна сметка този живот ни е “джиросан” на нас и ние носим отговорност за това как ще го живеем. В началото на годината, преди коронаврусът да подплаши света и хората да попаднат под карантина, Елена Петрова има щастието да изиграе две чудесни роли. Марина в “Търновската царица” и Фани Хорн в “Осъдени души”.

Истинска класика!

Екипът и партньорите й са много добри, както и театрите, на които играят двете постановки. Месеците, преминали под карантина, по принцип са най-силните в театралния сезон. Останали без работа хора, свързани със сценичните изкуства, изпадат в много трудно положение. Своето състояние актрисата обяснява така:

“Сякаш някаква дупка се отваря вътре в теб и не можеш да я запълниш с нищо друго освен с това, което обичаш - сцената, миризмата на театралния салон, костюма, който обличаш и се напъхваш в кожата на героя, началото на представлението и сърцето, което бие лудо и можеш да го чуеш, докато излезеш на сцената. С какво да заместим това?”

Елена Петрова разбира, че всички сме изправени пред неясно бъдеще и всеки се опитва да търси адекватно решение. Но и тя, като колегите си, вярва, че наесен зрителите ще бъдат с тях, ще ги подкрепят, като влязат в залите.

“Ние ще сме там и ще ги очакваме. Защото изкуството няма нужда от маска и дезинфектант, а от памет и сърце!”, казва актрисата и посланик на УНИЦЕФ Елена Петрова.

 

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>