Протестите срещу смъртта на Флойд обхванаха също Австралия и Азия

06.06.2020 14:27
Снимка Ройтерс

Хиляди излязоха днес по улиците на много австралийски градове, както и стотиците на Япония и Южна Корея, за да протестират срещу смъртта при полицейско задържане на чернокожия американец Джордж Флойд, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Демонстрациите в азиатско-тихоокеанския регион обаче бяха ограничени заради противоепидемичните правила заради коронавируса.

В Брисбейн по оценки на полицията около 10 000 души се включиха в мирен протест. Те носеха маски и транспаранти с надписи: "Животът на чернокожите има значение". Много от участниците в акцията носеха знамена на австралийските аборигени и призоваваха да бъде сложен край на малтретирането от страна на полицията на коренното население на Австралия.

В Сидни в последния момент съдът отмени забрана за протест, наложена заради коронавируса, и няколко хиляди души се включиха в шествие при засилено полицейско присъствие. Те скандираха "Чий живот има значение? Животът на чернокожите има значение".

Митинги имаше и в Мелбърн, Аделаида и други австралийски градове.

В Токио участниците в шествие протестираха срещу отношението на полицията срещу мъж от кюрдски произход. Той твърди, че е бил спрян с автомобила си за проверка и е бил блъснат на земята, от което получил охлузвания. Организаторите изразиха солидарност с американските протести и заявиха, че шествието им е и в подкрепа на движението "Живота на черните има значение".
"Искам да покажа, че в Япония има расизъм", каза 17-годишната гимназистка Вакаба, която отказа да се представи и с фамилното си име. Тя и приятелката и Мое бяха с училищни униформи и носеха плакат, на който пишеше: "Ако не си разгневен, значи не те вълнува". "Без справедливост няма мир, не на полицейския расизъм", скандираше множеството.
В Сеул се събраха десетки южнокорейски активисти и чужденци, живеещи в южнокорейската столица. Някои от участниците в протестната проява бяха с черни маски с надписи на корейски "Не мога да дишам", последните думи на Джордж Флойд. Други се включиха във виртуален протест със снимки в интернет.
"Южна Корея се превръща в мултикултурно общество", каза пред Ройтерс организаторът Шин Джи-хун. "Затова предложих това шествие да бъде срещу расовата дискриминация и за съвместно съществуване в нашия свят", добави той.
Поради противоепидемичните мерки в Банкок активистите ще се включат в протест по интернет. Участниците в него бяха приканени да публикуват снимки и видеа, на които да бъдат в черно, с вдигнат юмрук, да държат надписи и да обяснят защо застават зад лозунга "Живота на чернокожите има значение".
Тайландските протестиращи възнамеряват утре да се съберат във видеоплатформата "Зум" и да запазят мълчание за 8 минути и 46 секунди - времето, през което Флойд е заснет да лежи, а полицай притиска с коляното врата му в земята.

Други от От страната и света

Вярват, че извори и камъни в Източните Родопи добиват целебна сила на 6 май

В Източните Родопи вярват, че извори и камъни добиват лечебна сила на 6 май. Най-популярен е изворът в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. От години хиляди се стичат в подножието на скалист

МВР установи 36 души, шофирали след употреба на алкохол, и 13 – под въздействие на наркотици

Полицията установи общо 36 души, шофирали след употреба на алкохол, и 13 – под въздействие на наркотици през изминалия ден, съобщиха от МВР на сайта си

Скелет на гигант откриха археолози край Дебелт

Любопитна находка откриха край средецкото село Дебелт в археологическия резерват Деултум. Останки на човек, който е висок над 2 метра, са били намерени при спасителни разкопки

Преизбраха за кмет на Лондон Садик Хан

Кметът на Лондон, лейбъристът Садик Хан, бе преизбран, предаде Ройтерс, цитирано от БТА. Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес

Полицията издирва избягал затворник

Полицията търси избягал затворник. Последната гонка с униформените е от изминалата нощ, научи bTV от свои източници. Петър Колев два пъти е засичан от органите на реда, но не е заловен

>