US полицаи разбиват главата на бял възрастен мъж и подминават

06.06.2020 01:00
Полицаи подминават възрастен мъж, когото са повалили и главата му кърви.

Още един генерал скочи на Тръмп

Клипове на полицейска бруталност заливат интернет и шокират след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, заради чието убийство пламнаха бунтове из САЩ и много градове по света.

В Бъфало, щата Ню Йорк, двама офицери бяха отстранени, след като шокиращо видео показа как бутат възрастен бял мъж на земята. За секунда един от полицаите се замисля

дали да помогне на

мъжа, от чиято глава

обилно руква кръв,

но приближаващите десетки полицаи го избутват и подминават проснатия на земята старец.

В Ню Йорк полицията бе заснета грубо да разгонва демонстранти, докато те бягат панически.

Видеата се появиха в интернет часове след мемориала за Флойд в Минеаполис - града, където той бе задушен от коляното на полицая, който го арестува за предполагаемо използване на фалшива банкнота.

Повечето демонстрации през последните десетина дни бяха мирни, но при някои се стигна до сблъсъци с униформените, насилие и безредици. Това наложи в много градове в САЩ да бъде въведен полицейски час.

В Ню Йорк полицаи биха с палки мирни протестиращи. Десетки пък бяха арестувани, защото пренебрегнаха полицейския час и за поредна вечер останаха навън след 20 ч. Очаква се задържаните да останат в ареста доста повече от законните 24 часа, защото системата е претоварена, пише в. “Дейли мейл”.

Още един висш генерал пък обясни на президента Доналд Тръмп, че е безумно да хвърля армия срещу протестиращите. Бившият председател на съвместните ръководители на Генщаба ген. Мартин Демпси заяви, че забележките на Тръмп са “много тревожни и опасни”.

В понеделник президентът заплаши, че ще разположи военните, за да “реши бързо” проблема с протестите, ако щатите не успеят да действат.

“Идеята президентът да поеме отговорност за ситуацията, използвайки военните, ме тревожи. Идеята военните да бъдат призовани да се наложат в ситуацията и да потиснат това, което в по-голямата си част са мирни протести - признаваме, че някои опортюнистично ги превърнаха в насилие - и военните някак да влязат и да успокоят това положение, е много опасно”, заяви ген. Демпси в рядко публично изказване. Той е най-висшият военен в САЩ по времето на президента Барак Обама.

Критиката му идва ден след като генерал Джим Матис, бивш министър на отбраната на Тръмп, критикува президента, че умишлено провокира разделение. По-рано същия ден настоящият министър на отбраната Марк Еспер също заяви, че използването на армията за справяне с размириците е излишно на този етап, в забележки, които предизвикаха недоволство в Белия дом. В интервю за Ен Би Си пък шефът на Пентагона призна, че изобщо не знае защо в понеделник трябвало да се разхожда с президента на САЩ и други служители от Белия дом до църква, подпалена по време на протестна акция, само за да може Тръмп да позира с Библия в ръце.

Тръмп вече

обмисля да

уволни шефа

на Пентагона

Според източници на Ен Би Си по време на среща с главния прокурор Уилям Бар Тръмп показал на военния министър Еспер, че е вбесен от изявленията му и няма да ги търпи. Ден по-късно размислил, следвайки препоръка на своите съветници да не променя кабинета преди изборите за президент на 3 ноември. Според един от съветниците освобождаването на Еспър “не си струва пет месеца преди вота”.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>