Каназирева: Започва ремонт на разбития път от Дуванлий до Хисаря

04.06.2020 16:20 24 часа Пловдив онлайн
Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и Дани Каназирева в Хисаря.
В срещата участва и кметът Пенка Ганева.

37 000 са пренощували в курортния град от януари до сега

До края на август трябва да започне цялостен ремонт на пътя до Хисаря от село Дуванлий до Черничево, обяви областният управител Дани Каназирева на среща в курортния град, където участваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева и кметът Пенка Ганева.

Отсечката между двете села е много в лошо състояние и колите подскачат от хлътвания и бабуни по пътя. Това отблъсква туристите към Хисаря.

"Активно работим и за довършване на жп надлеза", припомни областният управител.  Съоръжението е изоставено от десетилетия.  Според Каназирева довършването му и ремонтът на пътя ще създадат по-добри условия за развитие на туризма.

Кметът на Хисаря Пенка Ганева пък обясни, че с решение на местния парламент се правят облекчения за представителите на туристическия бранш, като подходът е индивидуален и съобразен с конкретното искане от страна на бизнеса.

Министерството на туризма предприема практически мерки за смекчаване на кризата, причинена от пандемията от COVID-19 и в подкрепа на туристическата индустрия – една от най-пострадалите в създалата се ситуация в световен мащаб, допълни  Ирена Георгиева.  По думите й в глобален мащаб по изчисления международният туризъм отбелязва спад с 22% през първото тримесечие и може да намалее с 60% до 80% до края на тази годината. Общо 67 милиона са по-малко международните туристи до месец март и до 80 милиарда долара са вече констатираните загуби.

Заместник-министърът представи мерките от страна на държавата и ресорното министерство в отговор на пандемията за минимизиране на пораженията в сектора.

Областният управител Дани Каназирева подчерта, че туризмът е сред приоритетните сектори в региона.

„Сега е много важно всички заедно, държавни, общински институции и туристическия бизнес, както преминахме през кризата с епидемията, така да преодолеем последиците от нея. В това число, изключително важно е да успеем да спасим туристическия сезон и максимално да намалим щетите от кризата върху бранша. Специално в нашата област – Пловдив, трябва да използваме предимството си, че се справяме много добре с пандемията и да се рекламираме като сигурна дестинация“, коментира Каназирева.

Според Ирена Георгиева от януари до сега пренощувалите в Хисаря са малко над 37 хиляди, като повечето са българи, но е имало и гости от Русия, Турция, Гърция и Украйна. Реализирани са над 64 хиляди нощувки.

„ Това означава, че независимо от трудностите, има интерес към курортния град и възможностите за туризъм, които се предлагат тук – медико, балнео и спа. Наша обща е задачата да поддържаме този интерес, да го направим устойчив и постепенно да преодолеем кризата, обобщи Георгиева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>