Наско Сираков получи “Левски” в Деня на Ботев (Обзор)

02.06.2020 21:40
Старши треньорът на “Левски” Петър Хубчев отиграва технично топката по време на заниманието във вторник. Снимки: Румяна Тонева
Навършилият във вторник половин век помощник-треньор в “Левски” Георги Донков наблюдава заниманието на “Герена”. Бившият нападател е юноша на клуба.
Гръцкият защитник на “Левски” Янис Каргас си говори със сенегалския халф Хали Тиам.
Треньорът на “сините” вратари Армен Амбарцумян шутира към Милан Миятович.

В Деня на Ботев мъките на футболния “Левски” свършиха.

Във вторник сутринта емблематичният за “сините” нападател и ръководител Наско Сираков обяви, че е получил акциите на клуба от Георги Попов и Васил Божков и вече е мажоритарен собственик.

Бившият национал оповести дълго чаканата от “сините” фенове новина със съобщение в сайта на “Левски”.

“Скъпи левскари, от тази сутрин, 2 юни - Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, съм собственик на 86,6% от акциите на ПФК “Левски” АД. Искам да изкажа своята благодарност на г-н Георги Попов и г-н Васил Божков за направеното в любимия ни клуб досега и за това, че изпълниха поетия ангажимент да не пречат на клуба.

Тъй като се нуждая от време, за да се запозная детайлно със ситуацията в “Левски”, моля всички да проявят търпение до следващата сряда, 10 юни, когато ще се състои първата ми пресконференция. В момента фокусът трябва да бъде върху предстоящите два много важни мача - с “Лудогорец” в Първа лига и с “Локомотив” (Пловдив) в полуфиналите за купата на България. Дела трябват! Само “Левски”! Ваш, Наско Сираков”, гласи то.

Преди него кандидат да вземе контролния пакет от акциите на “Левски” бе баскетболният треньор Константин Папазов.

На 10 май той обяви, че е получил уверение от Васил Божков, че ще му бъдат джиросани ценните книжа на клуба.

Това обаче не се случи, а Божков опита да прехвърли акциите на премиера Бойко Борисов, който категорично отказа.

Последва заявката на Сираков, че е готов да получи въпросните 86,6 процента от ценните книжа на клуба и съответно да се заеме с управлението му, което на първо място изисква финансово осигуряване на завършека на спрения заради коронавируса сезон.

Легендата на “Левски” специално подчерта, че за разлика от Тити Папазов

не е получавал

уверението на

Божков, че ще

получи акциите

Такова няколко дни по-късно даде фактическият им собственик Георги Попов.

Сагата продължи с проведено от Божков гласуване сред левскарите на кого да бъдат прехвърлени ценните книжа на издържания до началото на тази година от него клуб. То убедително бе спечелено от Сираков.

След анонс, че до края на миналата седмица това ще се случи, търпението на “сините” фенове бе изпилено още малко и от вторник акциите вече са у адресата си.

На 6 юли трябва да се проведе общо събрание на “синия” клуб, на което Сираков да заеме поста председател на надзорния съвет на клуба.

По принцип изпълнителният директор Павел Колев, спортният шеф Ивайло Петков и треньорският щаб на Петър Хубчев бяха обявили, че ще подадат оставки при официално напускане на Божков. Причината - били са част от неговия екип и съответно би трябвало също да напуснат.

При двойната кризисна ситуация - с коронавируса и липсата на финансиране, това обаче не стои на дневен ред. Освен това за Колев има всички индикации, че ще бъде задържан от Сираков.

Един от най-успешните футболисти в историята на “синия” отбор се явява общо 8-ият собственик на клуба след 1991 г. До 1999-а такъв е Томас Лафчис. Наследява го покойният Владимир Грашнов.

От 2002 до 2004 г. собственик на “Левски” е Майкъл Чорни. Следва период от цели 11 г., през които клубът е в ръцете на Тодор Батков.

През 2015 г. той го предава на Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов. Те се задържат 1 г. и след това собственик става Спас Русев и така до 2019 г., когато в “Левски” се завръща Васил Божков.

От 2 юни 2020 г. мажоритарен собственик е Сираков. Преди това той бе притежател на 100 клубни акции.

“Убеден съм, че

при Наско всичко

ще е прозрачно

Най-важното нещо е на “Герена” да има 10-15 хиляди зрители. Една от причините Сираков да поеме тази отговорност е именно активизацията на феновете. Застанете зад Наско, това ще е най-хубавият период в историята на клуба. Никой не може да събере “синята” общност като него”, заяви във вторник на “Герена” Папазов.

“Сираков щеше да бъде 100% в бъдещето на “Левски”, каквото и да се беше случило. Той беше зад мен от първия ден. Трябва да спрем да мислим негативно. Трябва да мислим само за възможните позитиви от идването на Наско на “Герена”. Силните хора трябва да се ценят. Сираков е готов да си отстоява позицията независимо от обществените нагласи. Призовавам всички да дойдат на стадиона и да му помогнат, за да може всички да сме щастливи”, продължи баскетболният треньор.

Той говори и за ситуацията от 2013 г., когато треньорът Ивайло Петев бе съблечен от “сини” фенове и след това Сираков напусна.

“Наско е знаел, че ще бъде провокиран. Имал е воля да стисне зъби. Той може да излезе и срещу 10 души за своята чест. Наскоро един човек се опита да го направи за резил, но не успя. Няма значение кой е”, заяви Папазов.

Петър Хубчев: Играчите мислят какво ще правят след две-три седмици

За нас, треньорите, е огромен успех, че успяхме да задържим всички футболисти тук. Няма какво да се лъжем, тези момчета се замислят сериозно за бъдещето си, това е нормално. Не смятам, че главите им са съвсем на място. Мислят какво ще правят след 2-3 седмици.

Това обяви в интервю за клубната телевизия старши треньорът на “Левски” Петър Хубчев. Футболистите на “Левски” можеха да си тръгнат заради неизплащане на месечните им възнаграждения, но всички избраха да останат.

“Периодът за “Левски” се оказа два пъти по-труден. Трябваше да се съобразим с всичко това. Играчите получаваха определени бегови програми, които да изпълняват по време на изолацията. Като цяло обаче мислите бяха заети напълно от събитията, случващи се около клуба.

Това е основната тема в момента. Все пак мисля, че се справихме с трудностите. И от най-лошата ситуация можеш да научиш нещо и да си извадиш изводи. Много малко хора ще ме разберат”, казва още Хубчев.

Във вторник помощникът му Георги Донков навърши 50 г. и бе поздравен от клуба.

Хаос след пускането на феновете на стадионите

“Левски” ще има доста сериозен проблем след решението да бъдат пуснати зрители на стадионите. Сектор “А” е пълен с притежатели на сезонни карти, които бяха продадени.

Отделно клубът стартира инициатива за закупуване на място, на което да има снимка на привърженика срещу 30 лева. Според някои фенове ще има доста обидени най-вече от картодържателите, след като максимално на стадиона за мача с “Лудогорец” може да има максимум 5300 зрители.

Очаква се решение от страна на ръководството още днес, за да има яснота какво се случва на мача в петък.

Сочен за спонсор отрече да има сключен договор

Букмейкърската компания WINBET, която веднага бе спрегната като основен спонсор на “Левски” поне до края на сезона, отрече да има подписан договор.

“Ако се стигне до преговори, обществеността ще бъде информирана”, заявиха от компанията.
WINBET се рекламира в българския футбол през “Ботев” (Пд), “Царско село”, “Ботев” (Вр), “Дунав” и “Етър”. Има и договор с ЦСКА, но емблемата е на гърба на екипите, докато отпред е телекомуникационният гигант А1.

По принцип спонсорът на ЦСКА 1948 Цветомир Найденов, който е собственик на efBet, официално предложи да налее 6 милиона лева в “Левски”, стига Васил Божков вече да не е собственик на отбора. Това от вторник е факт, като не е ясно дали офертата му ще бъде приета.

По принцип на екипите на “Левски” още стои рекламата на 7777.bg, букмейкъра на Божков, който е с отнет лиценз.
Такива са и рекламите на стадиона, както и тези на “Национална лотария”, която също е със запор.

Предстоят преговори за рекламен договор и с държавното тото, което обаче трудно ще стане основен спонсор, който да налива няколко милиона на сезон.

Със сигурност обаче името на Наско Сираков ще бъде достатъчно, за да бъдат привлечени достатъчно спонсори, за да се осигури издръжката на “Левски”.

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>