Домати "Прометей", краставици "Тереза" и пипер "Десислава" създадоха пловдивски учени

02.06.2020 11:21 24 часа Пловдив онлайн
Шефката на ИЗК "Марица" доц. Даниела Ганева създаде сортовете домати Розово и Алено сърце, които се превърнаха в хит. Снимка: Радко Паунов
Зеле "Билян"
Домати "Прометей"
Краставици "Тереза"

Пет нови сорта, създадени от зеленчуковия институт "Марица" в Пловдив, чакат за патент. На голям интерес вече се радват доматите Розово и Алено сърце, които също са дело на учебния комплекс.

"През тази година очакваме да бъдат патентовани кандидат-сортовете домати "Прометей", краставици "Тереза", градинска тиквичка "Бистра", пипер "Десислава" и картофи "Евредика", съобщи директорката на ИЗК "Марица" доц. Даниела Ганева. По думите й сортовете вече са преминали успешно изпитване за различимост, хомогенност и стабилност в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол.
Пловдивският институт предлага семена и от новия сорт бяло главесто зеле "Билян" за късно полско производство с продължителност на вегетационния период 100-105 дни след разсаждане.
Главите са с кръгла до овална форма и достигат тегло 2-3 kg. Цветът е бяло до кремаво във вътрешността на зелката и са с много добра устойчивост към разпукване.

Продукцията от бяло главесто зеле "Билян" се отличава с високо съдържание на аскорбинова киселина (над 50 mg%). Средният добив е от 4 до 6 тона от декар.

Сортът е с полска устойчивост към мана, бактериоза и черни листни петна (алтернариоза) и проявява толерантност към нападение от зелеви неприятели. Подходящ е както за конвенционално, така и за биологично производство. Продукцията става за консумация в свежо и преработено състояние и успешно може да се използва за приготвяне на кисело зеле.

Новият сорт късно бяло главесто зеле беше наградено с Диплом в конкурса за иновации в раздел “Сортови семена и посадъчен материал” на Международната селскостопанска изложба АГРА 2020.
Доматите "Прометей" са нискорастящи, компактни и добре облистени, посочва доц. Ганева.

Плодовете са интензивно червени, овални, със средна маса 60-65 г, 2-3 камерни, плътни, непукливи, с малка и плитка дръжчена ямичка. Съдържанието на сухо вещество е 4,8%. Сортът е високодобивен - 4-5 тона/дка.

Плодовете са подходящи за преработка в цели белени и небелени домати, доматен сок, концентрати и сушене.

Сортът се отглежда по технология за средноранно полско производство, без опорна конструкция на висока равна леха и двуредова лента.
Тиквичките "Бистра" са хибриден сорт с предимно женски тип на цъфтеж. Отличава се с добра ранозрялост 40-42 дни. Растенията са с прибран храст.

Плодовете имат продълговато цилиндрична форма, зелено оцветяване на кората, а месестата част е бяла със средна маса 360 г и дължина 20 см. Като пържени имат високи дегустационни качества, наситен аромат, крехка консистенция и приятен вкус.

Сортът е подходящ за отглеждане на открито и под полиетиленови тунели. Добивите са 5-6 тона от декар.
Картофите "Евридика" са средноранен сорт с дължина на вегетационния период от поникване до технологична зрялост 76-78 дни, подходящ за средноранно и късно производство.

Характеризират се с висок потенциал за добив (над 3500 кг/дка), бърз темп на нарастване на клубените и висок процент стандартна продукция (94-95%).

Кандидат-сортът се отличава със средно едри до едри, изравнени, кръглоовални клубени с плитки очи, жълта кожица и месо. Сортът се характеризира с полска устойчивост на мана по клубените. Съхраняват се много добре през зимно-пролетния период.
Краставиците "Тереза" са с дължина 26 - 28 cм, кората им е тъмно зелена, покрита с редки нежни брадавички и бели шипчета. Плодовете притежават много добри вкусови качества, приятен краставичен аромат, крехка консистенция и атрактивен външен вид.

Сортът е подходящ за отглеждане при полски и оранжерийни условия, а добивите от декар стигат 7-8 тона. Имат добра устойчивост на брашнеста мана.

И новият пипер "Десислава" е подходящ за ранно производство. Растенията са високи 60-65 см с прибрани разклонения, чашевиден хабитус, с 3-4 броя основни разклонения. Плодовете са конусовидни с 2-3 камери, преди зрелост - светло зелени, а в ботаническа зрелост - оранжеви, богати на бета-каротен. Общият добив е 3,0-3,5 т/дка. Продукцията е предназначена за свежа консумация и преработено състояние в продукти с висока биологична стойност.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>