ТЕСТ: Каква е най-подходящата ваканция за вас това лято?

01.06.2020 03:00 Владислава Вацова

1. Когато сте на ваканция, как протича тя - стоите само в града, в който сте отседнали, или предпочитате да обиколите забележителностите около съседните му населени места?

а) Когато съм почивка, искам да се излежавам някъде на топло, а не да обикалям забележителностите, състезавайки се със стотици хора кой да се снима пред тях първи.

б) Да, обичам да посещавам културни и исторически забележителности, така се чувствам по-близо до мястото, на което съм.

в) Да, но предпочитам да отделям от времето си, за да посещавам красиви природни гледки, които никога няма да забравя.

2. С кого обикновено пътувате?

а) Най-често цялото семейство идва с мен.

б) Обикновено пътувам с 1-2 приятели или с половинката ми.

в) Предпочитам да пътувам сам/а. Така не се съобразявам с капризите на никого. По-рядко вземем с мен приятел, с когото съм се разбрал/а да посетим определено място.

3. В пандемична обстановка, когато внимавате да не се заразите, а и средствата, с които разполагате, вероятно са засегнати от кризата, какво е най-важното за ваканцията ви?

а) След целия стрес, който изживях, притеснявайки се за себе си и близките си, предпочитам да се отдам само на почивка.

б) Честно казано, в пандемията разбрах, че не бива да губя време, а да изляза от зоната си на комфорт. Затова лятото съм решил/а да изпробвам нещо екстремно. Ще съчетая почивката или с гмуркане, или с полет с балон.

в) Пандемията ме накара да оценявам малките неща като разходка в парка, красотата на разцъфнало цвете и т.н. Затова лятото искам да бъда сред природата.

4. Наведнъж ли искате да си вземете отпуска за почивка, или предпочитате да го разделите, за да отидете на няколко различни места?

а) Определено предпочитам да почивам по-дълго, за да е както трябва. Ако ползвам само една седмица от отпуска си всеки месец през лятото например, пак ще мисля повече за работа.

б) Предпочитам на няколко пъти, може би в началото и края на лятото.

в) Най-дългият период, в който си вземам отпуск за почивка, е бил седмица. Другите дни си ги вземам през седмица или две, прекъсвайки работа само за 2-3 дни.

5. Отивате на избраната си дестинация, но времето не е особено хубаво, облачно е и сякаш всеки момент ще завали. Това ще повлияе ли на настроението ви?

а) Да, направо ще съсипе цялата почивка. Свързвам лятото със слънце, море и плаж.

б) Определено няма да ми стане приятно и ще променя някои от плановете си, но не е ли това възможност да направя нещо друго, което бих пропуснал/а.

в) Няма как да не повлияе на настроението ми, но не смятам да променям плановете си. Ще си сложа дъждобрана и ще правя това, което съм планирал/а.

6. Какво обикновено правите, когато имате един почивен ден?

а) Лягам вкъщи и се подготвям за маратон с любимия ми сериал.

б) Чета книига, която все съм оставял/а на рафта, защото съм нямал/а време.

в) Отивам на разходка в парка или да играя федербал или баскетбол с приятели.

РЕЗУЛТАТИ

Най-много отговори “а”

Вие сте човек, който вероятно доста се натоварва на работа, а вкъщи отново сте зарити от отговорности заради семейството, за което трябва да се грижите. Това е причината да искате ваканцията ви наистина да бъде почивка. Обичате морето, слънчевите лъчи и това да може да се излежавате на плажа с коктейл в ръка. Едва ли е изненада, че и това лято за вас е най-подходящо някое топло местенце по Черноморието. Вие сте човек на навика, така че вероятно няма да ви е трудно да решите кое е то.

Най-много отговори “б”

Вие сте от хората, за които почивката означава да попият културата на мястото, което са избрали. Затова предварително подготвяте маршрут, с който да обиколите максимално много музеи и паметници. Това лято обаче сте решили, че ще разнообразите навика с нещо нетипично, някакво предизвикателство. То може да е свързано с екстремно преживяване или вкусването на екзотично ястие, а такива има много в ресторантите почти във всеки град. Най-важното си остава културата. Ако сте решили да почивате в България, най-подходящи за вас са дестинации с история като Пловдив, Велико Търново, Несебър, Мелник и др.

Най-много отговори “в”

Вие сте човек, който се чувства добре сред природата. Обичате да се разхождате из красиви зелени дървета или да спортувате на открито. Вероятно всяко лято отделяте поне по няколко дни, за да видите едни от най-прелестните природни гледки. Самоизолацията и пандемията са ви накарали още повече да оцените колко красота има извън дома ви. Затова лятото ви е най-добре да бъде близо до природата. Може да си наемете вила в планината с приятели или да начертаете собствено пътешествие из Балкана.

Защо пътуването е полезно

Много неща са полезни за вас, като здравословната храна, редовния спорт и спане. Не подценявайте и емоцията, която може да ви донесе пътуването и правилно избраната дестинация. Благодарение на нея ще се почувствате по-щастливи. Ето някои от предимствата на пътуването:

Превръща ви в по-творчески личности

Според някои американски проучвания има директна връка между желанието да творите, независимо в каква област, и пътуването. Второто благоприятства първото заради преживяванията и разбирането на различните културни обичаи. По този начин развивате способността си да се адаптирате към нови места и в непознати ситуации.

Облекчава стреса

Пътуването е много по-добър начин от медитацията за успокояване на нервите. При нея трябва да спрете да се притеснявате за миналото или за рисковете, които крие бъдещето, и да се фокусирате над сегашния момент. Забелязали ли сте, че след ден или два, след като сте тръгнали на път, започвате да се чувствате по-спокойни. Това е медитация в действие. Обръщате внимание на всичко около вас, което ви прави щастливи.

Подобрява здравето ви

Едно пътуване обикновено е свързано с изминаване на километри ходене по музеи, красиви природни гледки, магазини за сувенири и т.н. Понякога пък изкачвате стръмни райони или се опитвате да изпреварите тълпа туристи, за да не се загубите между тях. Всичко това добринася за доброто ви здраве, защото поддържа тялото ви във форма.

Други от Оживление

Телешки скалопини с богат винен сос

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен

Георги Георгиев, който подрежда с кауза София

“Да подредим града с Георги Георгиев” - ето така общува със софиянци председателят на СОС Георги Георгиев. Той направи подкаст, в който разказва за всичко - от това как да помогнем на децата със

Силвия Лулчева и Васил Бинев участват във втория филм на Яна Титова – “Диада”

В главната роля във втория филм на Яна Титова - “Диада”, е 19-годишната актриса Маргарита Стойкова, позната от сериала “Татковци”. Тя играе Дида, която е на 16 години и живее в малък град

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан

Въпросът за условията на труд в киното е на дневен ред в Кан, съобщи АФП. Да се работи в киноиндустрията е мечта, която все по-често се превръща в кошмар във Франция

Евелин Костова на 30: Влизам в новото ниво с много мечти, малко планове и с верни приятели

Актрисата Евелин Костова отпразнува 30-годишнината си, обградена от любимите си хора. За това сподели самата тя в инстаграм профила си, като сподели снимки със семейството си

>