Футболът и Формула 1 са най-добро

31.05.2020 13:00
Иван Йочев

ИВАН ЙОЧЕВ в предизвикателството на Българската асоциация на спортните журналисти "Моят любим спортен момент". 

Аз съм фоторепортер - при това спортен и вече с почти 30-годишен стаж, затова от мен се очаква да разказвам не с думи, а с образи.

Отговаряйки на предизвикателството на БАСЖ (глобално) и на Едуард Папазян (персонално) ви представям снимки от три събития измежду хилядите, които са останали в паметта ми, на лентата, на флашкартата и по страниците на вестниците или сайтовете.

И няма да си кривя душата - футболът и Формула 1 са най-добрите спортове. И за гледане, и за снимане…

Христо Стоичков в борба за топката с германеца Томас Щрунц на стадион “Васил Левски” на 7 юни 1995 г. Двамата вкараха общо 3 гола - Щрунц направи 0:2, а Камата мушна два от дузпа, за да се стигне до знаменития обрат до 3:2 с попадение на Емо Костадинов (че на кого другиго) и шеста поредна победа в евроквалификациите.


Радостта на българските национали след победата под проливния дъжд. След това снимките от този мач се превърнаха в дипломната ми работа.

Два от трите “коня, които дърпаха каляската” на българския национален отбор в началото на века. Стилиян Петров току-що е открил резултата на таку-що открития след дългогодишен ремонт национален стадион “Васил Левски”. Бърза да го прегърне верният му другар Мартин Петров, а извън кадър е другият герой за победното 2:0 срещу Хърватия Димитър Бербатов. Победата ни отвори пътя към (уви) последното засега класиране на голямо първенство - Евро 2004.

Плавен преход от футбола към формулата. През 2003 г. отразявах състезанието за Голямата награда на Австрия на пистата А1. На път за там успях да снимам Михаел Шумахер и като футболист - взе участие в благотворителен мач в Словения, приходите от който отидоха за децата жертви на противопохетни мини през войните в бивша Югославия.

И ето го легендарното червено “конче” на 7-кратния световен шампион във Формула 1. Господ здраве да му дава. Както можеше да се очаква, на А1 Шуми спечели, а в края на сезона триумфира и като световен шампион.

Когато си на Формула 1, около тебе буквално бъка от легенди. Само вдигай апарата и щракай. Ето още две - двукратният световен шампион Емерсон Фитипалди (вляво) и тогавашният фактор №1 в света на моторните спортове Бърни Екълстоун.

Последната снимка е просто илюстрация за какво трябва да мисли спортният фотограф, когато снима. Преден план - легналият колега. Централен план - болидът на “Тойота”. Заден план - името на пистата и операторът. Горе-долу ми се получи…

И накрая - минутки за реклама.

„София – европейска столица на спорта“ ви кани на ОТКРИВАНЕТО НА ФОТОИЗЛОЖБАТА „СПОРТЪТ В СОФИЯ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ“, което ще се състои във вторник, 2 юни, в 12.30 ч. в градинката пред НДК до паметника с лъвчето при алеята на входа откъм Кравай.

28 мои уникални снимки представят част от най-паметните мигове и личности, оставили ярка следа в историята на българската столица.

На събитието ще присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, легендите на българския спорт Стефка Костадинова, Ваня Гешева, Здравка Йорданова, Йорданка Благоева, Петкана Макавеева, Васил Етрополски, Димитър Пенев, трите талантливи момичета лица на „София – евростолица на спорта“ Християна Тодорова, Александра Фейгин и Йоана Илиева и др.

Очаквам ви – вторник, 2 юни, 12.30 ч. в градинката пред НДК

Други от Спорт

Стефан Стоянов ще води "Ботев"(Пд) до края на сезона

Стефан Стоянов ще води "Ботев" (Пловдив) в оставащите три мача от първенството на Еfbet лига, съобщиха от клуба.  Днес  той направи първа тренировка начело на "канарчетата"

"Ботев" (Пд) играе 2 мача с гръцкия "Арис" в памет на Тоско Бозаджийски

"Ботев" (Пловдив) уреди 2 приятелски срещи с гръцкия гранд "Арис" (Солун). Двата "жълто-черни" отбора ще играят в памет на Тоско Бозаджийски. Големият привърженик на "канарчетата" загина

"Ботев" (Пд) загуби с 1:2 от "Арда" за "сбогом" с Бруно Балтазар

"Арда" победи с 2:1 "Ботев" (Пд) в Кърджали среща от 33-ия кръг на Първа лига. Домакините успяха да обърнат резултата, след като преди почивката изоставаха в резултата

Пловдивчанинът Димитър Кузманов отпадна на квалификациите от турнира "Ролан Гарос"

Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите на Откритото първенство на Франция по тенис за мъже и жени „Ролан Гарос". Пловдивчанинът отстъпи с 3:6

Бойко Борисов стана шампион по футбол при ветераните, тигрите биха с 5:3 "Ботев" (Снимки)

Воденият от Бойко Борисов тим на "Витоша" (Бистрица) стана шампион на България по футбол при ветераните. Във финалния двубой, игран пред над 1000 зрители на новоизградения стадион в Пловдив

>