Започват нова детска градина на ул. "Богомил", район "Източен" - строителна площадка (снимки)

31.05.2020 10:06 Радко Паунов
Жители от така наречените Гръцки блокчета не могат да повярват, че зоната се реновира.
Новият паркинг на ул. "Славянска" ударно се довършва.

На мястото на сметище оформят зона за игра на стойност 100 000 лева в "Столипиново"

Строеж на нова детска градина започва на ул. "Богомил" до новия парк. Тя е ще е с 4 групи и се прави по "Региони в растеж". В целия квартал "Гладно поле" се изливат 11 млн. лева по оперативната програма.

Новата детска градина ще бъде направена по всички съвременни изисквания. Тя ще е на два етажа, а на покрива ще има слънчева инсталация. Ще разполага с плувен басейн и физкултурен салон, а дворът ще е с поливна система, с катерушки, люлки, пейки, сенници, чешма, пясъчник.

Общата стойност на обекта е 1 950 287 лв., а първата копка е на 1 юни в Деня на детето.

В момента район "Източен" е строително площадка и се работи интензивно на много места.
5 декара паркинг с фрезован асфалт е изграден зад високите блокове на ул. "Преспа" 8,10,12. "Премахнахме гаражите, разчистихме боклуците и направихме места за 300 автомобила. Сега ще закараме допълнително още 500 т фрезован асфалт и ще обособим още 2 декара за паркиране", обясни районният кмет. В близост детската площадка ще се огради.
"Следващият ни обект е ул. "Златорог", където отново с фрезован асфалт ще се правят места за паркиране. Най-интензивно се работи на "Цариградско шосе" зад така наречените Гръцки блокчета. Около 2-етажните кооперации се полага нов асфалт, а обитателите им не вярват на очите си и се радват като малки деца.
"Закупили сме мрежа и ще оградим спортната площадка до Гръцките блокчета, а до седмица ще сложим и футболни врати. Чакахме да падне забраната за спорт на открито", обясни Иван Стоянов.
Другият строителен обект е на ул. "Славянска" в кв. "Чайка", където скоро предстои да бъде открит паркинг с 60 места. Той е по всички правила - разчертан, осветен, а в съседство детската площадка е реновирана.
"Хората там паркираха в калта повече от 10 г. Сега сме оставили алия между редовете за паркиране, където ще засадим кипариси и ще се оформи зелен пояс", допълни кметът на "Източен". По думите му скоро и пенсионерите в тази зона ще се сдобият с разширен и ремонтиран клуб, който до края на юни ще е готов.
Значително обновяване предстои и на ул. "Ген. Радко Димитриев", където започва разширяване на детската площадка до паметника на прославения военачалник. Ще бъдат поставени нови съоръжения за игра и фитнес на открито за 25 000 лева.
Сериозни инвестиции в спорта са предвидени и за "Столипиново". "Проектираме още две детски площадки. Едната ще е на ул. "Крайна" в зоната от "Батак" до блок 4002. Мястото беше разчистено от незаконни постройки и сметища. "Там ще има площадка за игра на стойност 100 000 лева.
Втората детска площадка ще е на ул. "Елба" в центъра на етническия квартал, където вече има фитнес.

"С планиране на средствата много неща могат да се направят", коментира кметът на "Източен". Районът получи 300 000 лева веднъж и след това общинският съвет гласува още 420 000 лева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>