Боил Банов: 7,5 млн. лева са отпуснати допълнително за култура заради COVID

25.05.2020 09:00
Министърът на културата Боил Банов

Съвсем скоро ще бъдат разрешени културните събития на закрито, няма да е през октомври или ноември, както се очакваше

Никой с нищо не се е съобразил, имаше разследване както подобава. Получихме обяснения, които смятаме за нелепи и ще бъдат наказани с най-високата възможна глоба, каза в ефира на Би Ти Ви министърът на култрата Боил Банов за казуса с появилите се дупки по фасадата на ректората при смяната на климатичната система. В случая глобата ще бъде максималната възможна – 30 хил. лв.

„Голямото самочувствие на ръководството на университета, понякога това голямо самочувстие им помага, но когато си умен, интелегинетността е да не пропускаш детайла. Нелепо е. Мисля, че ректорът е бил подведен от хора, които му работят по имотите. Има си хора за имотите, които предлагат едно или друго. И ректорът ми е близък, но една от най-високите институции в българската култура и образование да допусне това. Редно е бъдат наказани, за да получат сигнал всички в държавата. Така сме се подготвили, че няма да падне в съда глобата, още повече, че това им е рецидив“, каза още Банов и добави, че подобен пример е стопанисването на ботаническата градина.

Съвсем скоро ще бъдат отворени театри, опера и други културни събития на закрито, обяви културният министър. „Първи спряха културните събития и това е била една от ключовите мерки, ще започнат последни, но ще започнат много скоро, няма да е през септември и октомври. Предстои най-скоро време поетапно отваряне и на сценични изкуства в затворени помещения“, каза още Банов. Той вече е имал раговори по темата с премиера, здравния министър и опреативния щаб. Отначало залите ще бъдат с ограничена бройка зрители. Освен театрите, залите за танци и НДК също ще бъдат отворени в най-скоро време.

„Да запазят своя дух. Тежко беше. Погледнато сумарно два месеца и половина не е чак толкова много време. Духа на много от хората на изкуството се понижи, но нещата вървят към подобрение. Тези само 6 случая на заразени за днес. Хората на изкуството и културата трябва да имат висок дух, за да могат да поведат хората напред и нагоре“, обърна се министърът към българските хора на изкуството.

Държавата се опитва да подпомага артистите след последствията от коронавируса. До 6 месеца след извънредното положение е предвидено пълно обезщетение на опери, театри и др., за да не се притесняват за своите приходи при намалени посещения. 7,5 млн. лв. допълнително са отпуснати за културния сектор заради коронавируса, а това увеличение на сектора е дългосрочна политика на културното министерство, отбеляза още министър Банов.

„Ситуацията е трудна и нелепа за всички ни. 2,5 млн. лв. са за свободните професии с доход до 1000 лв. Тази мярка е силно работеща, много хора се възползват от нея. За много творци обаче с изненада установихме, че не се осигуряват и не подпомагат пенсионерите сега, това означава, че няма да бъдат подпомогнати пък те един ден“, каза културният министър.

Със смесени чувства министър Банов приема намалянето на ДДС за книгите. Според него е добро решението ставката да падне на 9%, но това няма да доведе до по-ниски цени на книгите за читателите, а само до по-малко пари в бюджета на държавата. „Като министър на културата няма как да не бъда щастлив от това много резонно решение на премиера. От една страна като човек на културата съм щастлив, като човек на книгите, но като човек, който има някакво познание за икономиката виждам, че освен да има по-малко за хазната, дуго няма да се случи“, каза още Банов.

Той коментира и отношениета си с бившия културен министър Вежди Рашидов. „Имахме разговор, който мисля, беше ползотворен и се фокусирахме върху културните проблеми на страната. Винаги съм бил с голямо отношение към Вежди Рашидов, защото той е сред големите творци, а на най-големите трябва да им се прощава“, добави Боил Банов.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>