Реставрират грандиозен храм от III век на върха на Малтепе

20.05.2020 11:45 Руслан Йорданов
4-метров храм със статуи се е извисявал над могилата.
Доц. Костадин Кисьов представи за пръв път проекта за реставрация.
23-метровият фундамент е бил засипан още при изграждането му.
Под рухналата стена може да е останал някой иманяр, тревожи се археологът.
Кметовете Здравко Димитров и Димитър Иванов осигуриха 250 000 лв. за археологическите дейности.

"Ще възстановим грандиозния мраморен храм на върха на Малтепе и той ще се превърне в най-голямата туристическа атракция в България, свързана с културното наследство". Тази заявка днес даде директорът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов.

Той потвърди пред журналисти хипотезата, за която първи 24plovdiv.bg писа – 23-метровото съоръжение край село Маноле от III век не е кула, а масивен подземен фундамент.

„Зиданият фундамент не може да стои самостоятелно, ако могилата я няма. Върху него е имало храм. Мраморният постамент на сградата на върха е съставен от квадри и тежи 42 тона, а фундаментът е бил необходим да го крепи“, подчерта археологът.

Миналата година екипът му е открил два капитела в дорийски стил и част от колона, които доказвали, че горе е имало сграда с размери 7 на 7 метра. Това са така наречените едикули или храмови постройки.

„Храмът е бил висок около 4 метра. Вътре е имало статуя на владетеля, на бога, или статуарна група. 

Сигурен съм, че при предстоящите разкопки ще открием още архитектурни детайли от зданието и един ще можем да го възстановим и експонираме“, каза още той.

Археологическите дейности през тази година ще бъдат финансирани общо с 250 000 лв. 150 хил. от Община Пловдив и 100 хил. лв. от Община Марица, съобщиха кметовете Здравко Димитров и Димитър Иванов. 

Досега на Малтепе са намерени множество артефакти - култови ями, монети предимно от ІІІ век и голям брой предмети.

Доц. Кисьов посочи, че първата задача с подновяването на работата ще бъде да се възстанови рухналата през февруари южна стена. Той още не е сигурен какво е причинило срутването.

„Надявам се да няма лоши изненади - иманяр, който е отишъл да рови и е останал там на място“, отбеляза директорът на Археологическия музей.

Археолозите се впускат в преследването на следващата загадка – къде е намирала гробницата на владетеля, свързана с храма на върха.

Данните от геофизичните изследвания на Малтепе показват, че на север и на запад в дълбочина има архитектурни структури. Много вероятно е до римския път да открием и гробницата на владетеля, смята Костадин Кисьов.

„По принцип такъв тип обекти в Европа няма. Има подобни, но толкова монументални няма", заключи той.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>