Соня Киркова: Как ще преценим кой е болен? Ами ако върнем от матура здрав гимназист?

20.05.2020 16:40 Анелия Перчева
Соня Киркова

- За първи път манифестацията на 24 май в Пловдив ще е виртуална, дано е с настроение

- Награждаването на изявени учители в Актовата зала се отлага

- Дистанционното обучение беше успешно - платихме на няколко деца интернета

Соня Киркова е емблематичен преподавател и дългогодишен директор на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Пловдив. Разписала е хиляди дипломи на зрелостници. Била е и общински съветник. Гимназията, която ръководи, е най-старата у нас. Създадена е 1850 г. Именно от нея тръгва инициативата за тържествените манифестации на 24 май.

- Г-жо Киркова, как ще се отбележи 24 май в условия на пандемия при положение, че всяка година дълго ученическо шествие тръгва от вашата гимназия и минава по главната улица на Пловдив?

- Ще е различно, както и всичко друго през последните месеци. Ще се включим в общоградския празник, който ще е в две части. В първата, тържествената, ще участваме няколко училища. Ние ще започнем с видеорецитал. След това ще се включат и други учебни заведения. Предвидени са слова на представители на институциите. 

Във втората част е виртуалната манифестация на училищата - всяко едно ще представи себе си. Така че всичко ще бъде виртуално, но се надявам, че ще има много много настроение.  Ще празнуваме подобаващо, но в електронен вариант. Не сме разочаровани, не сме отчаяни - дълго се подготвяме за този ден. Ще бъде един просто по-различен празник. Гражданите ще могат да наблюдават всичко, което се случва. Създадена е техническа организация, ще има линкове, през които хората ще се включват от собствените си устройства.

- А ще бъдат ли наградени изявени учители и просветители в Актовата зала на вашата гимназия?

- Тази церемония няма да се състои. Нямаме информация за кога се отлага. Не е подходящо събирането на учители и на общински служители в Актовата зала. Няма как да се осигури необходимата дистанция. Но  съм сигурна, че напред във времето си остава като възможност и ще бъде организирано рано или късно. Не се и очаква в момента някой да бъде награден. Стремежът на всички учители бе да се организира дистанционното обучение.

- По ваша преценка справиха ли се преподавателите с предизвикателството на онлайн уроците?

- Категорично. Трябваше много бързо да пренастроим обучителния процес. Мисля, че в обществото има малко недоверие относно подготвеността на учителите за дистанционно преподаване. Мога да уверя, че екипът на Хуманитарната гимназия бе на ниво. Колективът ни е обучен за работа в облачните технологии. Не бяхме подготвени така изведнъж да стане всичко, но учителите реагираха адекватно. Мен ме изуми това, че на 16 март, когато бе първият ден от онлайн уроците, колегите ми бяха ползвали между 9 и 10 електронни платформи. Причината беше, че ни се срина платформата "школо", но учителите ни бързо се преориентираха.  При нас имаше проблем в горен курс - там по доста дисциплини липсваха готови електронни продукти. Затова денонощно се наложи да ги създават, защото не е достатъчно да влезеш в "класрум" и да преподаваш на децата. Това е най-малкото. Изискват се и електронни продукти в най-различни параметри и варианти. Колегите ми се оказаха креативни и бързо се справиха. 

- А как се представиха учениците?

- Бях изумена от тяхната изключителна активност. Аз преподавам история на философията и даже ми стана малко обидничко, че преди  част от децата са били толкова дейни в класните стаи. Зарадвах се, когато моите възпитаници започнаха да философстват от къщи. Мога да дам сто процента гаранция, че през цялото време по всички предмети се работеше изключително интензивно. Принос имат и родителите, които подходиха с голяма отговорност. Още в началото на въвеждането на дистанционното обучение аз се обърнах към тях и поисках да осигурят на децата си непрекъснат интернет и устройство. После започнахме да питаме дали всички имат. Бяхме готови да раздадем наличните лаптопи в училището, да поемем сметката за интернета там, където има проблеми. 

- Наложи ли се да плащате интернета на ученици?

- Да, на 5-6 деца. На едно семейство пък предоставихме средства за интернета. Помогнахме на колеги с лаптопи, защото закупуването им беше много трудно в този период заради затворените магазини. Мога да кажа, че в нашето училище над 90 процента от децата бяха осигурени с устройства. На момента обаче връзката се сриваше и не всички наши възпитаници бяха непрекъснато пред компютрите и се учеха много добре. Не можем да бъдем максималисти. Някои деца се уморяваха и се притесняваха в известен период от време. Най-малките, които при нас са в 8 и 9 клас, като разбраха, че дистанционното обучение ще продължи до края на срока, бяха разочаровани. Те толкова дълбоко вярваха, че ще се върнат в училище. Психолозите и класните ръководители обаче много здраво работеха с тях и успяха да ги успокоят. Нямахме тежки случаи и конфликти от какъвто и да било характер. Всичките ни зрелостници завършиха успешно. Няма нито един на поправителни изпити - 180 гимназисти отиват на матура. И аз се надявам, че те са добре подготвени, защото целият материал е взет. 

От първия миг на дистанционното обучение апелирах колегите да преподават нови знания и да изпитват, което означава, че в този период нямаме изгубено време.

- Абитуриентите успяха да получат разрешение от премиера Бойко Борисов да има изпращания в училищата. Как се провежда при вас това тържество?

- Зрелостниците от Хуманитарната гимназия толкова много искат да бъдат изпратени, че не можете да си представите. Те смятаха, че на 15 май всички ще бъдем в училище и както всяка година ще ги изпратим.И досега не се примириха. Но ние решихме, че на 26 юни, когато раздаваме дипломите, ще ги изпратим. Това е най-хубавото ни тържество, най-личното, най-нашето. Абитуриентите ни тогава са с тоалети, с гримове, с прически. Изявяват се пред паметника на светите братя Кирил и Методий, емоцията е страхотна. 

- Ще успеете ли да осигурите необходимите предпазни мерки за матурите?

- От месец подготвяме залите. При нас ще дойдат 109 зрелостници от други училища. На матурите ще бъде осигурена дистанция от метър и половина. Имаме дезинфектанти и предпазни средства. Новото, което ни притесни, е, че трябва да направим филтър на зрелостниците на входа. Задачата на медицинската ни сестра и на фелдшерката е да преценят дали има деца с температура и грипоподобни симптоми. Как обаче ще става това, може да се окаже, че са върнали абитуриент, който не е бил болен. Обсъждаме възможността да закупим апаратура като на летищата, но това много ще ни забави. Струва ми се, че родителите трябва да помогнат. Ако децата не се чувстват добре или имат температура, би следвало да ги спрат. В края на август ще има поправителна сесия.

- Трябваше ли да родители да ходят с плакати на общинската сесия миналата седмица, за да спасят 120 000 лева за вашата гимназия?

- Ние не бяхме уведомени. Имахме съвсем други проблеми и внезапно ни се обадиха наши бивши ученици. Бяха прочели в медиите.  И преди родители са искали да протестират пред общината, но аз съм ги спирала. Преди сесията обаче сами се организирали и отишли. Благодарна съм на съветниците, че не позволиха да се пипат парите за гимназията, и на всички, които ни подкрепиха. 

Други от Пловдивски

Каква е истината за освобождението на Пловдив

Нелепо е да се твърди, че турците сами са напуснали града – напротив, готвели са пълното му опожаряване На днешния ден, вместо да спорим и сипем хули, е редно да отдадем почит  на онези

Областният управител на Пловдив: Когато даряваш, ти ставаш по-богат

Областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев пожела здраве, мир и просперитет на всички жители на региона по случай Коледа и Нова година. Той призова хората да даряват, защото така стават по-богати

Кирил Борисов: Брендо идва в България и си отива в зависимост от работата, която има

Брендо идва в България и си отива в зависимост от ситуацията, в която се намира, в зависимост от работата, която има. Това коментира журналистът от "24 часа" Кирил Борисов пред Нова тв

Зам.-кметът Стефан Стоянов си събра багажа - губи ли Пловдив без него?

Минава за един от най-образованите и интелигентни управници Той е човек с десни убеждения, макар да не е член на ГЕРБ След 12-годишно управление на европейските политики и образованието в Пловдив

Кандидатът за кмет на Пловдив от ПП-ДБ проф. Ивайло Старибратов: Приходите от данъци спадат, защото хората нямат доверие на управлението (видео)

Всички от моя род преди мен са дали нещо на града и смятам, че и аз мога да допринеса със своите сили да подредим собствения си дом Поддръжката на инфраструктурата – пътища, тротоари, озеленяване

>