10 000 молби на бизнеса за финансова помощ в един и същи час запушили 173 млн. лв.

18.05.2020 20:55 Марияна Бойкова

 До понеделник на обед

има 20 474 проекта. Ще има

допълнителни 20 млн. лв.

l От НАП поясниха: не се

изискват удостоверения,

издадени от агенцията

10 000 заявления за помощ от бизнеса, подадени накуп и в един и същи час, са блокирали за известно време системата за разпределение на безвъдмездната помощ от 173 млн. лв. за бизнеса.

Това се случи на 14 май - първия ден на отваряне на процедурата, когато фирмите масово подавали документ заради критерия “пръв по време, пръв по право”.

Многото кандидати в тези първи часове забавили приема на документи, обясниха от екипа на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН). Проектите се подават онлайн през ИСУН.

От десет фирми се свързаха с “24 часа” и разказаха, че кандидатстването действително е много лесно. Документите им са били приети, но 2 дни по-късно са открили имейл в спама на електронната си поща, че трябва да кандидатстват пак, защото системата не е финализирала приема. Така обаче са загубили правото си напърви по време.

От екипа на ИСУН потвърдиха, че са забелязали следния проблем - няколко фирми са попълнили документите, проектът е в статус “Приключен”, но не е бил изпратен успешно през системата. Експерти на звеното са се свързали с компаниите. На тези, които са имали нужда от помощ, им е е съдействано да изпратят проекта си. Това е и причината от ИСУН да напишат имейл до всички да проверят дали са приключили с окончателното изпращане на документите и да им напишат подробно стъпките, които трябва да сеизвършат. Ако този имейл е отишъл в спам и получателите не са го забелязали веднага, то трябва да побързат да се свържат със звеното в ИСУН. След запитване от “24 часа” оттам предоставиха и комуникационните канали за техническа подкрепа.

Те са /eumis2020. government.bg/bg/s/ Feedback/Index или на е-mail support2020@ government.bg.

Линкът към видеоръководство за попълване и изпращане на проект по процедурата в ИСУН 2020 е: https://www. youtube.com/ watch?v=wqXdlANA11g

От ИСУН напомнят, че процесът приключва с подаването на проектното предложение и генерирането на регистрационен номер от системата. При успешно подаване проектът ще се визуализира в ИСУН 2020 в раздел “Проектни предложения”, секция “Подадени” със съответния регистрационен номер.

От оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност”, по която се отпускат парите, съобщиха, че срокът за подаване на проекти е 15 юни. След тази дата ще започне оценяване на предложенията. По закон срокът е 4 месеца. Оценяването ще приключи, когато бъде изчерпан паричният ресурс на програмата. Ако фирма или проект не отговаря на критериите, или не е сред допустимите, се класира следващата.

20 474 проекта за 168 495 750 лв. са подадени за безвъзмездната помощ до обяд в понеделник. Преди дни икономическият министър Емил Караниколов заяви, че заради големия интерес се предвиждат още 20 млн. лв. към тези 173 млн. Микро- и малки предпрития могат да получат между 3 и 10 хиляди лева помощ.

От НАП в понеделник съобщиха, че при кандидатстване не се изискват удостоверения, издадени от агенцията. Управляващият орган на ОПИК извършва служебни проверки чрез съответните администрации преди сключване на договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Други от От страната и света

Върховният лидер на Иран призова народа да се моли за президента Ебрахим Раиси

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей призова народа да се моли за здравето на президента Ебрахим Раиси, съобщи държавната телевизия IRIB. „Народът на Иран да не се тревожи

Армията търси президента на Иран след инцидент с хеликоптер (Обзор)

Иран мобилизира армията си и изпрати 40 спешни екипа да търсят по суша и по въздух президента Ебрахим Раиси и външния министър Хосейн Амир Абдолахиан, които потънаха в неизвестност в неделя

Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената на тока

„Искам да успокоя българското население, че съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има. Имахме среща заедно с премиера Главчев и с министъра и вицепремиер на

Шофьор блъсна мъж и двамата паднаха в изкоп на строеж във Варна, пешеходецът загина

Пешеходец загина при тежък пътен инцидент във Варна. 27-годишен шофьор е загубил управление над автомобила си, качил се е на тротоара и е блъснал мъжа, а след това са паднали в изкоп на строеж

Върховният водач на Иран свика извънредно съвета по сигурност

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей свика извънредно заседание на съвета за национална сигурност, пише Tehran Times.  Спасителните екипи все още издирват президента Ебрахим Раиси

>