За 6 часа бизнесът поиска безвъзмездно 90,5 млн. лв.

14.05.2020 17:02 Марияна Бойкова

За 6 часа микро- и малкият бизнес подаде проекти за 90 589 025 млн. лв. Мярката за безвъзмездна помощ за този тип предприятия бе отворена в 10 ч днес, към 16,20 часа онлайн бяха подадени от фирмите  10 844 проекта за написаната по-горе сума. 

Процедурата, известна като 3/10, е по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", в нея бяха събрани от различни оперативни програми 173 млн. лв. за безвъзмездна подкрепа на микро- и малките предприятия. Стратът й се забави, тъй като се чакаше нотификация от Брюксел, която бе получена днес и веднага процедурата бе стартирана. От ЕК очакват  тази мярка да подкрепи приблизително 17 300 микро- и малки предприяти. По нея бизнесът ще може да получи между 3 и 10 хиляди лева безвъзмездна помощ, ако е изпаднал в затруднение след началото на кризата.

В процедурата, чието пълно название е  „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19",  е допустимо участието с проекти за първи път в процедурите на ОП "Иновации и конкурентоспособност" на хотелиери и ресторантьори, за което има и одобрение от ЕК.

Тя е с краен срок за подаване на проектни предложения 16,30 часа на 15 юни.  При нея класирането е по критерия "първи по време, първи по право" и прогнозите са, че сумата ще бъде изчерпана за кратко време. 

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Предоставяната по процедурата безвъзмездна финансова помощ е под формата на преки, безвъзмездни средства съгласно „Временна рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19“ от 19 март.

Допустими по процедурата са проекти, включващи дейности необходими за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19.

По процедурата са допустими:

- Разходи, необходими за преодоляване на недостига на средства или липса на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19, както следва:

- Разходи за закупуване на суровини, материали и консумативи;

- Разходи за външни услуги (вкл. режийни разходи);

- Разходи за персонал (вкл. разходи за възнаграждения и разходи за осигурителни и здравни вноски за сметка на работодателя). 

Други от От страната и света

Круизен кораб се блъсна в моторна лодка в Дунав, има загинали и ранени

Двама души загинаха, а петима са в неизвестност след сблъсък на малка моторна лодка с круизен кораб в река Дунав северно от унгарската столица Будапеща

Заради проливен дъжд река преля край Сандански

Временно се затваря за движение пътят от Сандански до курортната местност "Попина лъка", съобщиха от общинската администрация. Във връзка с интензивните дъждове и придошлите води на река Санданска

50-годишните юбиляри в Момчиловци подариха на селото кът за отдих

Кът за отдих в Спортния център на Момчиловци подариха юбилярите на селото си. По местна традиция от 2002 г. насам всяка година наборите от селото, закръглили 50 години

Словенският премиер призова ЕС да признае Палестина

Словенският премиер Роберт Голоб заяви в интервю за СиЕнЕн, че е изпратил писмо до лидерите на страните членки на Европейския съюз, в което ги призовава да се присъединят към процеса на признаване на

Над 2000 са вече участниците в похода по стъпките на Ботевата чета тази година

Повече от 2000 поклонници от цялата страна ще тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година, съобщиха от областната управа във Враца, която е организатор на 76-ия национален туристически поход

>