Сърцето на Петър, който изчезна под водопада край Карлово, спряло за секунди в ледения вир

13.05.2020 23:00 Анелия Перчева
Последната снимка на Петър Лухов във фейсбук
Водолази откриха тялото на Петър Лухов заклещено между две подводни скали на 3 метра дълбочина.

- Хипотермия и удавяне са причините за фаталния край на 21-годишния младеж, сочи аутопсията

- Преди смъртоносния скок разпивал с компания, погълнал голямо количество алкохол

- След като се разделил с приятелите, си направил селфи на моста

- За по-строг контрол в района, където се събират туристи, настояват местните

Хипотермия и удавяне са причината за смъртта на 21-годишния Петър Лухов от Карлово, чийто труп бе изваден от дъното на водопада Сучурум на осмия ден от изчезването му. Това е заключението на аутопсията, извършена в Пловдив.

“При рязка температурна разлика веднага настъпва спазъм на мускулите, сърцето спира за секунди и човек се удавя. Водата в ледения вир под Сучурум е 5-6 градуса. Ръката не можеш да си държиш в нея, какво остава да се къпеш”, коментираха съдебните медици пред “24 часа”.

Както се разбра, Лухов е влязъл да плува под влияние на голямо количество алкохол. На фаталния 5 май той тръгнал с трима младежи и едно момиче на разходка в Стара планина.

Приятелите му разказали пред разследващите, че времето е било слънчево и Петър

скочил няколко

пъти по тениска

и долно бельо

във вир

край Баража над Карлово, където има изкуствена преграда на Стара река. После групата стигнала до хижа “Хубавец” и седнала там на разпивка. Лухов консумирал два вида спиртни напитки.

Следобед компанията се отправила по обратния път към града. Петър обаче се отклонил по друга пътека с намерение да се изкъпе на Сучурум.

Спътниците му не са го спрели. Около 19 ч камерите на веца, намиращи се близо до водопада, заснели Петър. Младежът бил

на мостчето на

централата,

където си

направил селфи

и пратил фотото на своя приятелка.

След това влязъл или скочил във вира под водопада и потънал.

Когато не се прибрал вкъщи, семейството му изпаднало в паника. Звънели му десетки пъти, но той не отговарял на обажданията. В ранните часове на 6 май близките му го обявили за издирване в местното районно управление.

Повече от 50 служители на реда, близки на Петър и доброволци участваха в организираната акция.

Раницата, якето и телефонът му са намерени на скалите край водопада. Още тогава основната версия на полицията била, че се е удавил, но не е било ясно дали трупът му е на дъното на вира под Сучурум, или водата го е отнесла по течението надолу.

“Включих се в издирването на младежа на третия ден от изчезването му. Бяхме разделени на групи по двама. С още един мъж огледахме местността Стария Сучурум, където има по-малък вир, но не открихме и следа”, разказа общинският съветник от Карлово Светлозар Янков.

По време на операцията е претърсен периметър от около 12 км – от водопада по поречието на Стара река до вливането ѝ в Стряма. Набелязани са и са проверени места, където би могло да се заклещи тялото, но без резултат.

От 6 до 11 май заради силната вода не е било възможно водолази да влязат във вира под водопада.

“Дебитът на водата бе 1900 л в секунда. Вреше и кипеше като в пералня.

Не можехме да

рискуваме

живота на

водолазите”,

каза шефът на Пожарогасителна и спасителна дейност в Пловдив Димитър Бришимов.

На 12 май напорът намалял до 50-60 литра и водолазите влезли. Почти веднага открили трупа на издирвания – бил се заклещил между подводни скали на 3 метра дълбочина.

С изваждането на тялото на Петър всички надежди на близките му, че може да се е загубил в Балкана и да е още жив, рухнали.

“Родителите на момчето - Иван и Величка, са уважавани хора в Карлово. Учители са по физическо възпитание и треньори по вдигане на тежести”, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Сестрата на Петър – Ваня, е европейска шампионка в тази дисциплина. Петър също се е състезавал, подготвял го е неговият баща, обясняват карловци, които са шокирани от смъртта на младежа.

Те твърдят, че

не за първи път

има инциденти на

водопада

През март м.г. петокласничка излязла на излет с няколко свои връстнички. Едва не загинала, след като се подхлъзнала и паднала от скалите над Сучурум във водата. Военен от 61-а бригада и негови приятели, които се разхождали по брега, забелязали първо розовата раничка на детето, а после и телцето му. Нагазили във вира и измъкнали момиченцето в безсъзнание, направили му изкуствено дишане и го върнали към живот.

След нещастието с Петър жителите на Карлово настояват за по-строг контрол в района на Сучурум. Мястото е посещавано от стотици местни и туристи, тъй като е живописно.

Водата пада от

15 м височина

“Ако човек се намира под нея, шансът да оцелее е нищожен. През лятото мнозина влизат във вира под Сучурум въпреки табелата, че къпането е забранено. Тогава обаче дебитът е слаб и водата не е толкова студена. Да влезеш в нея в началото на май, си е истинско самоубийство”, казват в Карлово.

Други от Регион

Арестуваха 69-годишен, пробвал да подкупи със 100 лв. полицаи в Скутаре

Възрастен шофьор е бил задържан след опит да подкупи пътни полицаи в пловдивското село Скутаре, съобщиха от МВР. При работа по безопасност на движението около 11,10 ч

БМВ отнесе 53-годишна на пешеходна пътека в Асеновград

В същия ден възрастен мъж е бил блъснат между селата Иганово и Анево 53-годишна пешеходка е настанена в болница след пътен инцидент в Асеновград, съобщиха от полицията. Около 5,40 ч

75-годишна е с изгаряния при пожар от газова бутилка

75-годишна жена е са изгаряния по ръцете и главата след пожар, предизвикан от запалване на битова газова бутилка в маданското село Боровина. Пострадалата е настанена за лечение в МБАЛ „Д-р Бр

Спипаха гробар от Първомай да кара почерпен, ето какво му е наказанието

Мъж, работещ като гробар към община Първомай, сключи споразумение с прокуратурата, след като бил хванат да шофира почерпен. Той бил спрян за проверка с колата си "Опел Зафира" на 13 декември м. г

Земетресение разлюля Пазарджик, някои го усетиха и в Пловдив

Земетресение с магнитуд 3 по скалата на Рихтер  е регистрирано тази сутрин в района на Пазарджик. По данни на Националния сеизмологичен център към Национален институт по геофизика

>