Изцелени пълнят манастира "Св. Георги" в Белащица, чакат пред свещения извор (снимки)

06.05.2020 14:40 Анелия Перчева Радко Паунов
Стотици прииждат през целия ден в манастира "Св. Георги" в Белащица. Снимки: Радко Паунов
Богомолци чакат на опашка пред свещеното аязмо на манастира, от което десетки са получили изцеление.
Пред обителта са разпънати сергии.
Хората се любуват на манастира и прекрасните му градини.
Домакинката Елена от ранни зори се радва на посетителите.
Очила и всякакви сувенири предлагат търговците, но се оплакваха, че нямало много клиенти.
5-класничката Ваня Ганчева раздаваше курбан на богомолците.
Фасулът е вкусен, защото е сготвен в меден казан.
Богомолки се дивят на манастира.
Мнозина оставяха дарове.
В църквата се спазва дистанция.
Мъж докосна иконата на светеца, докато се моли.
Василка Пиронкова /вдясно/ си взела отпуск, за да дойде в манастира.

Стълпотворение от вярващи изпълва манастира "Св. Георги" в Белащица на храмовия му празник. Точно днес той навършва 1000 години. Десетки, получили изцеление от свещеното му аязмо, се редят на опашка, за да си налеят от водата.

"Преди 5 години ми откриха тумор. Бяха ме отписали лекарите, но след молитви в този манастир и с целебната му вода, оздравях. Оттогава на всеки Гергьовден идвам в обителта. Нищо не може да ме спре - нито коронавирус, нито каквито и да било забрани", разказва Мария Великова от Пловдив. Тя бе една от стотиците, дошли да почетат светеца.

Още в 6,45 часа, преди да ударя камбаната, вярващи чакаха пред портите на манастира, обяснява домакинката Елена. Радва се, че за първи път има толкова хора от началото на извънредното положение. На Великден било мъртвило.

По целия път към обителта е изпълнено с автомобили. А полицаи регулират движението, защото няма къде да се паркира. Поляни и пътеки са задръстени от коли.

Пред манастира пък са разпънати сергии, които предлагат лакомства, сувенири, детски играчки, дрехи, слънчеви очила. Не липсват и скари, както и любимите на децата понички. Кебапчето върви по 1,50, а шишчето - 4 лева. "Няма много клиенти, други години не смогваме да печем и продаваме", казва кебапчията.  Скъпи са, затова не се харчат, подхвърлят минувачи. Повечето предпочетоха манастирския боб и печена скумрия.

"Цяла нощ го варих на бавен огън. Вкусен е, защото е приготвен в меден казан с много манастирски подправки", разказва майсторът Петър Динков от Цалапица. 

5-класничката Ваня Ганчева от същото село пък раздава купички с курбан на миряните.

Пред църквата се вият опашки. Всеки обаче спазва дистанция. Цели семейства влизат в храма да се молят и запалят свещ. Едни са с маски, други - с шлемове. А тези, които нямат предпазни средства, още на входа получават салфетка, която да си сложат на устата.

"Няма опасност на този хубав празник да ни сполети лошо. Който вярва в Бог, е здрав", казва Василка Пиронкова от Белащица. Тя специално си пуснала отпуск, за да посети манастира "Св. Георги". Днес е трябвало да бъде на работа в цеха за мокри кърпички в Браниполе, но предпочела да почете светеца воин.

И известният пловдивски прокурор Георги Пенев бе забелязан в манастира със свои приятели. Хора го разпознаваха и му честитяха имения ден. "Мястото е страхотно. Не пропускам на Гергьовден да го посетя", каза обвинителят.

Според Атанас Параманов от пловдивския квартал "Коматево" в предишни години на този ден в манастира е митинг. Опашката за свещи стигала чак до външната порта. А на чешмата с лековитата вода се чакало с часове. "Идвам от години тук, защото съм силно вярващ. Баба ми и майка ми са били в настоятелството на църквата в нашия квартал и съм закърмен с религията. Бог ме е спасявал много пъти, последно от катастрофа", разказва 70-годишният Параманов.

Мнозина поклонници даряваха дрехи и кърпи, а други си ги купуваха. Така средствата остават за обителта.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>